Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnik a kórházak volumenkorlátja

A több-biztosítós rendszerben nem határozzák meg egy évre előre, hogy az intézmények, mennyi pénzt használhatnak bizonyos beavatkozásokra. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint a jövőben az igények és a minőség alapján dől el, melyik kórház, mennyit költhet.
Jövő héten kerül az Országgyűlés elé a magánbiztosítók működését lehetővé tevő egészségbiztosítási törvény tervezete. Az elmúlt tíz napban az Egészségügyi Minisztérium körülbelül 30 szakmai szervezettel egyeztetett, amelynek eredményeképpen egy sor javaslatot még az utolsó pillanatban beillesztenek a tervezetbe - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szombaton a Liberális Egészségügyi Tanács ülése után, amelyen ugyancsak megfogalmazódtak módosító indítványok.

Horváth Ágnes elmondta, hogy a Magyar Orvosi Kamara kivételével valamennyi szervezet érdemi kérdéseket tett fel az egyeztetéseken. A szakmai kollégiumok egyik javaslatát a tárca elfogadta, így a majdan megalakuló pénztárak csak a finanszírozásra állapíthatnak meg protokollokat, a szakmai eljárási szabályokat az érdekelt kollégiumok határozzák meg. A Magyar Gyógyszerészi Kamara indítványát is magáévá tette a minisztérium, s ezzel a pénztárak nem tulajdonolhatnak patikákat.

A kórházszövetség két fontos észrevételét is figyelembe veszi a minisztérium a törvény előkészítésekor. Ennek alapján a pénztáraknak egy bizonyos, még meg nem határozott távolságon belül kötelező lesz szerződniük az egészségügyi intézményekkel, hogy azon a területen senki ne maradhasson ellátás nélkül.

Ugyancsak a kórházszövetség indítványára lényegében megszűnik a kezdettől sokat kritizált teljesítményvolumen-korlát. Horváth Ágnes elmondta, hogy elfogadták azt az észrevételt, amely szerint a rendszer mechanikus volta módosításra szorul. A jövőben az ellátás minősége és a tényleges betegáramlás alapján fogják a pénztárak megszabni, hogy valamely beavatkozásból mennyit finanszíroznak az egészségügyi intézményekben. A pénztáraknak a kórházakkal kötendő egyedi szerződésben lesz módjuk preferálni a jobban teljesítő intézményeket, és kevesebb pénzt juttatni a rosszabb teljesítményt nyújtóknak. Arról nem beszélt, milyen időközönként.

A miniszter szavaiból kitűnt, hogy a túlköltést gátló elemekre továbbra is szükség lesz a finanszírozásban, de nem részletezte hogyan.

Nem beszélt arról sem, hogy 2008 vagy 2009-től szűnne meg a jelenlegi volumenkorlát, amelyet egy évre határoznak meg bonyolult számítással.

Több helyről éri kritika a várólistákat amiatt, hogy azok túlságosan hosszúra nyúlnak, s emiatt növekszik az akut esetek száma. Horváth Ágnes szerint a várólistán elfoglalt helyet a beteg állapotának is befolyásolnia kell. A tárca azt tervezi, hogy mérni fogják, mely pénztárak tagjai a várólistán lévő páciensek, és ha azt tapasztalják hogy valamely finanszírozó a lista növelésével kíván spórolni, azt kötelezni fogják a probléma megoldására.

A kormány reméli, hogy a jövő szerdai parlamenti vitanapon a Fidesz ismerteti hónapok óta ígért átfogó alternatív javaslatát az egészségügy reformjára - mondta Horváth Ágnes. Ebből kiderülhet, hogy a Fidesz programja nem csak tagadásból áll, hanem átfogó javaslatot is képes benyújtani - tette hozzá a miniszter.

***

A Fidesz szerint a kórházi volumenkorlát megszüntetési terve azt mutatja, hogy megbukott a kormány egészségpolitikája. Szjjártó Pétert, a párt szóvivője Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szombati bejelentésére reagált. A politikus azt mondta: a kormánynak nincs felhatalmazása egy több mint száz éves társadalmi szerződés felülírására, ezért mindent vissza fognak állítani, ha a Fidesz kormányra kerül.

A tárcavezető által bejelentett döntések előkészítik a terepet a több-biztosítós modell bevezetésére, a kormány gőzerővel dolgozik az egészségbiztosítás privatizációján - mondta a Fidesz szóvivője. A kormány új egészségügyi rendszerében csak az számít majd, hogy a biztosítók minél nagyobb profitot tehessenek zsebre. Nem az emberek gyógyulása számít, hanem a minél nagyobb profit - közölte Szijjártó Péter. Az emberek által befizetett egészségügyi járulék nem a gyógyítást fogja finanszírozni, hanem nagyrészt a magánbefektetők profitjává válik. Ez pedig a totális szociális érzéketlenség, mert egy ilyen rendszerben a szolidaritás megszűnik, és csak piaci alapon születnek a döntések - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy az egészségügy nem üzlet, ezért fenntartják azt a korábbi közlésüket, hogy hatalomra kerülésük esetén megszűntetik a több-biztosítós modellt, mert az teljes mértékben elfogadhatatlan számukra. Szijjártó Péter szerint nem szabad elhinni az egészségügyi miniszter állítását, hogy 2009-ig nem emelik meg az egészségügyi járulékot. Azt is mondták már, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, azóta kell fizetni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a dobozdíjat - mondta a Fidesz szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség szerint jó kezdeményezés a ''tisztasági csomag''

Az emberek többsége fontosnak és jó kezdeményezésnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök… Tovább olvasom