Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Megszűnik a Sláger és a Danubius

Az Advenio nyerte a Danubius Rádió frekvenciájáért folyó versenyt, míg a Sláger helyén az ORTT döntése értelmében az FM1-konzorcium adhat ezentúl.
Az Index információi szerint az Országos Rádió és Televízió Testület mai ülésén elbukott az elnök Majtényi László javaslata, nem zárták ki a két pályázót azért, mert irreálisan magas koncessziós díjat ajánlottak. Az Advenio árbevétele 55 százalékát, az FM1 a felét ígérte, holott a rádiós piacon ekkora nyereségrátát lehetetlen elérni.

Információink szerint az Advenio és az FM1 konzorcium is úgynevezett sales house-rendszert dolgozott ki, amelynek lényege, hogy a reklámidőt külső cég veszi meg és adja tovább, tehát a nyereség jelentős része ott a cégnél realizálódik. Úgy tudjuk, az árbevétel fele így körülbelül évi 300-400 millió forint lesz várhatóan.

Az ORTT ülésén információink szerint 12:10 arányban szavaztak az elnök kizárásra vonatkozó javaslata ellen, úgy tudjuk, Tímár János, a szabad demokrata delegált nem vett részt a döntéshozatalban. A nyertes rádiókat az MSZP, a Fidesz és a KDNP delegáltjai támogatták. Maga Majtényi László az első körben nem is szavazhatott, de nem is várta meg, lesz-e második forduló, távozott az ülésről.

Juventus: Szánalmas

"Szánalmasnak" nevezte a Juventus Rádió vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva a médiahatóság szerdai döntését.

Laczkó Endre szerint mindenfajta szakmai alapot nélkülöz a két országos kereskedelmi rádiós koncesszió odaítéléséről szóló határozat; ők már másfél hónapja azzal számolnak, hogy nem nyerik el a megpályázott - kisebbik vételkörzetű - frekvenciát. A vezérigazgató azt mondta: a két nagy, 12 év alatt alaposan felépített márka távozásával "lesz egy kis űr", amit be tudnak tölteni.

Sláger: Per lesz

A hallgatók és Magyarország érdekében minden törvényes eszközt igénybe veszünk, hogy Önökkel maradhassunk - áll a Sláger Rádió honlapján fekete alapon fehér betűkkel megjelent, egész oldalt kitöltő közleményben.

Az ország, a rádió hallgatói és dolgozói számára is "szomorú nap" ez; "az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd" - írják.

A legnagyobb összegű koncessziósdíj-ajánlatot a Sláger tette, a győztesnek kihirdetett műsorszolgáltató "ennek a töredékét sem képes kitermelni és befizetni" - állítják. Mint írják, az ORTT döntésének következtében évi 670 millió forintnyi - nem részletezett - bevételtől esik el a költségvetés.

"Mivel politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben, amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és a korrupciótól mentes befektetői környezetre" - írják.

Danubius: Még nincs álláspont

A Danubius Rádió egyelőre nem nyilatkozik a médiahatósági döntésről, amelynek következtében a jövő hónap közepén elvesztik országos műsorszolgáltatási jogosultságukat.

"Az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban" - közölte az MTI érdeklődésére szerdán Oláh László, a Danubius Rádiót tulajdonló befektetési alap képviselője a médium kommunikációs ügynökségén keresztül.

Advenio: Reális volt a pályázat 

Reális pályázatot nyújtott be az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. - áll a társaság szerdán, kevéssel győztesé nyilvánításuk után az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Az Advenio sikeresen pályázott. Ezt bemutatott szakmai hátterünknek, koncepciónknak, és üzletileg megalapozott, magas műsorszolgáltatásidíj-ajánlatunknak köszönhetjük. Pályázatunk, melyet egy nemzetközi tanácsadó cég és egy nemzetközi ügyvédi iroda is auditált, reális volt" - írják.

Az Advenio Zrt. olyan, többségi hazai tulajdonban lévő vállalkozás, mely foglalkoztatóként, adófizetőként a magyar gazdaságot támogatja, nem utolsósorban a megajánlott műsorszolgáltatási díj megfizetésén keresztül is - áll a közleményben. "Munkánk során mindent el fogunk követni azért, hogy a hazai zenei rádiózás legjobb hagyományainak alapján hallgatóink minél előbb megszeressék rádiónkat" - írják.

MR: A Sláger frekvenciáján  Kossuthnak kellene mennie

A Magyar Rádió (MR) által az év elején kért frekvenciacsere lett volna a legracionálisabb döntés - mondta az MTI-nek Such György, a közmédium elnöke szerdán, a két országos kereskedelmi rádiós jogosultság pályázatának lezárulta után.

"A döntés ismeretében is nyilvánvaló, hogy az lett volna a legracionálisabb döntés, amit az MR eredetileg kért: nevezetesen, hogyha a Sláger Rádió által használt frekvenciát az MR1-Kossuth Rádió kapta volna meg, és az MR1-Kossuth Rádió ennél kisebb lefedettségű frekvenciáját hirdették volna meg a pályázaton" - fogalmazott.

Such György január végén vetette fel, hogy a Sláger Rádió frekvenciájára cserélné a Kossuth adó hullámsávtartományát a Magyar Rádió; az elnök akkor "nem kívánta cáfolni az értesülést". A közrádió menedzsmentjének egyik, neve mellőzését kérve nyilatkozó tagja azt közölte, a Sláger koncessziójának lejárta utánra kért frekvenciacserével 74 helyett az ország területének 81 százalékát érnék el, ráadásul kevesebb adótoronnyal, azaz olcsóbban. Az ötletet támogatta a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége is, de a médiahatóság végül úgy döntött: helyi hullámsávokat kínál fel az MR-nek vételkörzete bővítésére.

Olvasóink írták

140 hozzászólás
 • 140. őrgróf 2009. november 03. 18:16
  „Kedves Otaku! Miért is KELLETT hallgatnod ezt a két idiótát? ( bocsánat "rohadékot") Bár ha annyi helyen Őket hallgatták, nem lehet, hogy mégis Benned van a hiba! Imádom az ilyen megértő, elfogadó, toleráns egyedeket, mint Te vagy. (bár megértem, hisz a nevedből kifolyólag valószínű Afrika kies tájairól származol, és ott, mint tudjuk, más a humor.)”
 • 139. exchange 2009. november 02. 17:18
  „http://almasiweb.extra.hu/radio/”
 • 138. babar 2009. november 01. 10:42
  „Nem fognak hiányozni Bochkor Gábor személyiség formáló eszmefuttatásai. Orosz úrnál biztosan fog munkát kapni.. Elvem, hogy meg kell adni mindenkinek azt amire szüksége van, ha a Bumeráng primitív szintjén akkor azon! Nem vagyunk egyformák.”
 • 137. tarkan 2009. október 30. 09:54
  „Emberek!!!!!!A sok cinikus jószágnak izenném ,hogy lassan de biztosan az ország is átalakul valami olyan agymosottakból álló "melasszá"amit mindennek lehet majd nevezni csak Magyarnak nem!!!Velünk még ezt is meg lehet csinálni,sok más mellett,és mi mit csinálunk???Közönyösen nagyképű kinyilatkozásokat teszünk,fikázzunk csak le mindent köpjük le a tegnap még kedvelt műsorokat,annak vezetőit hisz ez a kapitalizmus!!!Teljesen rendben van,igaz???Oda kellene már b...ni az asztalra pogártársak...amig el nem lopják azt is ....előlünk amilyen moulyák vagyunk még meg is köszönjük...agyrém!!!ÉBRESZTŐŐŐ!!!!!”
 • 136. politikautalo 2009. október 29. 18:49
  „itt nem a 2 rádiorol van szo hanem hogy a politikai mutyi mire képes. aljas pofátlan háttéalkuk, képmutató politizálás.
  mi lenne ha az ország érdekében fognának össze, csak az nem érdeke senkinek mert a zavarosban lehet halászni és ugye még mindig van mit ellopni.
  lassan megelözzük a dél-amerikai országokat a korrupcios listán”
 • 135. barkzso 2009. október 29. 11:49
  „107 - flexi - azt is megértem, hogy teljesen egyetértek veled. Evvann :)”
 • 134. Rosmary53 2009. október 29. 11:45
  „Na végre befogták a szájukat azoknak az idétlen vihogó, semmiről is órákat röhögő idiótáknak. Nem érdekel a politikai és egyéb háttér, maga a tény engem megnyugtat. Nem hallani őket többet úton-útfélen, kéretlenül a boltok hangszóróiból, és az autóbuszok vezetőfülkéiből. A koncon marakodjanak, osztozkodjanak, csak kíméljenek meg a kényszerű hallgatásuktól.”
 • 133. barkzso 2009. október 29. 11:42
  „Helyesen: "azokat is csak te és a hozzád hasonlók siratnák."”
 • 132. barkzso 2009. október 29. 11:40
  „Ja és még valami: a két gagyi TV-adó amit említesz nyugodtan megszűnhetne, azokat is csak te a hozzád hasonlók sírtnak. Én már régóta nem nézem azokat se...”
 • 131. barkzso 2009. október 29. 11:36
  „102 - Már megint erősen sántít a példád (valószínűleg direkt torzítasz beszélsz félre), mer két megszűnő helyére két új! adó jön nem csak odaköltözik máshonnan. Mint már írtam az, hogy milyenek lesznek az majd kiderül (a puding próbája...).
  A 102-hozzászólásoddal is csak magadat minősíted...”
 • 130. szatyi 2009. október 29. 11:09
  „A kapitalizmusban az számít, hogy ki fizet TÖBBET! A két "régi" adó - így járt. Az ún. "tradíció" manapság nem érdekel senkit.”
 • 129. Otaku 2009. október 29. 10:48
  „Ez a két fazon több mint undorító. Bár én még csak humornak sem tudnám nevezni azt a kínos erőlködést amit néha lenyomnak. Néhány ízben jómagam is írtam panaszt az ORTT-nek egy-egy beszólásuk miatt, csak hogy érezzék a törődést. De a probléma a tegnapi döntéssel egyelőre legalábbis megoldódott :)

  Engem egyelőre nem izgat, hogy milyen "fideszes" vagy "szoci" média nyomul két hét múlva, de ha ezt a két rohadékot nem kell hallgassam távolsági buszon/benzinkúton/üzletekben, már megérte.”
 • 128. makákó 2009. október 29. 10:32
  „végre!!!
  nem árt a vérfrissítés....
  a Danubiusos nyávogás, és "úgy szeretlek kedves hallgató, hogy csontig benyalok" már nagyon unalmas volt!”
 • 127. taki 2009. október 29. 10:27
  „A sok agy mosott ember, a múúúnika, jooosibaráth, győzika sóóóóó után is "nemzeti" gyásznapot fog hirdetni.
  Hisz hamarosan ezek a "műsorok" lesznek amelyek megszűnnek. Bár a legjobb lenne ha a tv csatornákkal együtt történne ez.”
 • 126. tejfelesszájú 2009. október 29. 10:21
  „Fordulóban a szél, alkalmazkodni kell, megtette ezt Betlen János is, ki eddig évtizedeken keresztül egy-egy Népszavás/Borsos/Népszabadságos riporter közti szendvicsben kérdezgette az aktuális riportalanyokat, Ma Reggel pedig már gond nélkül áll be a Magyar Hírlap és a Heti Válasz munkatársa közé.

  Lesz persze nyilván más megoldás is, a megkeseredettek leereszkedhetnek Gyárfás tervezett csatornájába, hogy naponta borzadjanak el az új helyzeten; de a legkitartóbb médiamunkások Betlenhez hasonlóan újra megváltoztatják elveiket, s elfogadják, hogy ezentúl például Borbás Mária lesz a társuk, s már akkor is örülhetnek, ha nem a hölgy fogja elénekelni mellettük a Kormorán-dalokat.

  A helyzet változik, a mindenkori kormány által kézivezérelt média már csak ilyen. Nem kívánságműsor.

  <moderálva>”
 • 125. csakegyalampolgar 2009. október 29. 10:19
  „A naracssárga kellemesebb szín, mint a piros!!! Végre ELKEZDŐDÖTT a VÁLTOZÁS!!”
 • 124. fazer 2009. október 29. 10:07
  „120. Édes a naívságod! Vagy csak neki kéne futnod mégegyszer a hír értelmezésének?
  122. Fordulóban a szél? Ugyanabból a vörös-sárga, öt-hatágú hátsóból fúj majd tavasszal is.”
 • 123. osszeomlas 2009. október 29. 10:03
  „Országos gyásznap? Ne vicceljünk már, az ártatlanul meggyilkolt emberekért mikor kiáltottatok gyásznapot? Az nem is érdekelt titeket, de néhány félkegyelmű az már annál inkább.”
 • 122. osszeomlas 2009. október 29. 10:01
  „Többen megírták már, de azért leírom. Én egyik rádiót sem sajnálom, ne mossák az agyakat többet, ne tereljék a témát mindig a világ fontosabb dolgairól és nem utolsó sorban azt a két félkegyelműt sem fogom sajnálni, a rengeteg reklám és egyéb bevétel egy életre kitömte a zsebüket, dolgozhatnának is néha.
  Amúgy meg a láger rádió monopóliumát is épp ideje volt megtörni.”
 • 121. taki 2009. október 29. 09:52
  „Fordulóban a szél, alkalmazkodni kell, megtette ezt Betlen János is, ki eddig évtizedeken keresztül egy-egy Népszavás/Borsos/Népszabadságos riporter közti szendvicsben kérdezgette az aktuális riportalanyokat, Ma Reggel pedig már gond nélkül áll be a Magyar Hírlap és a Heti Válasz munkatársa közé.

  Lesz persze nyilván más megoldás is, a megkeseredettek leereszkedhetnek Gyárfás tervezett csatornájába, hogy naponta borzadjanak el az új helyzeten; de a legkitartóbb médiamunkások Betlenhez hasonlóan újra megváltoztatják elveiket, s elfogadják, hogy ezentúl például Borbás Mária lesz a társuk, s már akkor is örülhetnek, ha nem a hölgy fogja elénekelni mellettük a Kormorán-dalokat.

  A helyzet változik, a mindenkori kormány által kézivezérelt média már csak ilyen. Nem kívánságműsor.
  <moderálva>”
140 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszodai öltözőket fosztogatott egy banda

Elfogta a rendőrség azt a tolvajbandát, amely az év eleje óta fosztogatta országszerte a… Tovább olvasom