Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Sajó mentén

A Sajón folytatódott az ütemes apadás, ennek köszönhetően szerda reggel megszüntették az árvízvédelmi készültséget - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.
Csont Csaba közölte: bár a folyó vízszintje még Kesznyéten közelében tetőzik, az árhullám elérte a Tiszát. A felső szakaszokon pedig már az elsőfokú riasztási szint alá csökkent a vízállás, így megszüntették a készültségi fokozatot a Sajó menti védvonalakon. Arról is beszámolt, hogy a Bodrog továbbra is lassan árad.

Felsőbereckinél szerda reggel 627 centiméteres vízállást mértek, itt az elsőfokú riasztási szint 550, a másodfokú 650 centiméter. A folyó a középső szakaszán - Sárospataknál - is lassan árad, a mértékadó vízmércén itt 546 centiméteres volt a víz szintje. Az árvízvédelmi készültség a Bodrogon továbbra is elsőfokú. A Tisza áradása kapcsán kifejtette: Tokajnál 637 centiméterrel a tetőzés közelében van a folyó vízállása, Tiszapalkonyánál - ahol szintén lassú áradás tapasztalható - 535 centiméteres a vízszint (első fok 500 centimétertől), de készültséget a Tiszára az igazgatóság nem rendelt el.

A Tarnánál - ahol már levonult az ár és a tarnazsadányi gátőrjáráson kívül valamennyi szakaszon megszűnt a készültség - a védekezés alatt tönkrement árvízvédelmi töltés és csőzsilip árvízi biztonságának megteremtése érdekében szerdán megkezdődött az operatív beavatkozás. Ez az jelenti, hogy az Ékövizig védelmi osztályának berendezéseivel úgynevezett szádfalas elzárást alakítanak ki a tönkrement zsilip körül, így akadályozva meg egy újabb tarnai árhullám esetére a töltésszakadás veszélyét.

Az árvízvédelmi osztályvezető kitért arra, hogy az előre jelzett csapadékos időjárás miatt a napokban újabb árhullámok alakulhatnak ki, de ezek a most levonuló áradást már nem érik utol. A következő időszakban tehát újabb vízszintemelkedésekre lehet számítani, ezek mértéke a lehulló csapadék mennyiségétől függően alakul.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. december 30. 17:30
  „2009-12-29. 18:42 "Ismét a színes vízvédelem-tolvajok: majdnem víz alá került két hevesi település

  Egy évtized alatt bő 70 millió forintot kellett költeni Észak-Magyarországon - mindannyiunk pénzéből - olyan árvízvédelmi beruházásokra, amelyeket a tolvajok, a rongálók okozta károk helyreállítása tett szükségessé. Vittek zsiliptáblát (ez nem valamiféle jelzőtábla, hanem a víz ellen védő fémszerkezet), vittek felhúzószerkezetet, vittek trafóolajat.

  Tavaly év elején a Sajó áradásától Miskolcot védő jobbparti védmű fémalkatrészeit lopták el - többmilliós kárt okozva. Ezek pluszként, azaz mínuszként rakódnak rá az időjárás okozta károk enyhítésére, jó esetben kivédésére fordított százmilliókra, milliárdokra. És ki ne hallott volna már sín(csavar) ellopásáról, Kresz-tábla oszlopának elfűrészeléséről, elektromos vezetékek elvágásáról. Baleset- és életveszély okozásáról.

  - Fokozott figyelmet csak Tarnazsadány és Tarnaörs érdemelt. Utóbbi azért, mert egy zsilipzáró fedelet elloptak, s ide két kocsi homokot kellett vinni és betölteni a védművet, hogy a biztonság megmaradjon. Ezt a munkát a gátőrök elvégezték, tehát nem kellett mozgósítani azokat, akiknek ilyenkor az élet- és vagyonbiztonság védelme a feladata. Őket harmadfoknál kell riadóztatni." /HEOL/

  Nem megélhetési bűnözés. Mindannyiunk élhetése elleni bűnözés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos: írd át minden mobilszámod!

Jön a valószínűleg sokak számára galibákat okozó változás: 2010. január 16-tól minden mobilhívásnál… Tovább olvasom