Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megszüntette az Alkotmánybíróság az ''elvárt adót''

Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az "elvárt" jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az "elvárt adó" adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést. A tavaly bevezetett adófajta lényegében attól függetlenül adóztatott meg egy vállalkozást, hogy annak ténylegesen volt-e nyeresége.

A Gyurcsány-csomag újabb elemét találta alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság, amikor kedden megsemmisítette az elvárt jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az "elvárt adó" adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést. A taláros testület a mostani döntésig a tavaly nyári adócsomag nyolc rendelkezését tárgyalta, eddig hat megfelelt az alaptörvénynek, három nem.

Az elvárt adóból a költségvetés erre az évre nagyjából 50 milliárd forintos bevételt tervezett – közölte Kőszegi Márk, a pénzügyminisztérium helyettes szóvivője. A szaktárca hivatalos közleményben még nem kommentálta az Ab döntését.

Az elvárt adó bevezetését tavaly azzal indokolta a kormányfő, hogy a vállalkozások jelentős része előszeretettel mutat ki éveken át veszteséget, hogy mentesüljön az adófizetési kötelezettség alól. A megszüntetett adónem a nyereséges mellett a veszteséges társaságokat is sújtotta volna, miután – függetlenül attól, mekkora eredményt realizál a vállalkozás – egy minimális nagyságrendű, elvárt jövedelmet tekintett volna adóalapnak.

Az Alkotmánybíróság tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy soron kívül tárgyalja a tavaly nyáron elfogadott pénzügyi tárgyú törvényekhez benyújtott indítványokat. A Gyurcsány-csomagot, amely összesen öt törvényt és törvénymódosítást, valamint egy kormányrendeletet ölel fel, csaknem ötven indítványban támadták meg az elmúlt hónapokban.

Az Ab a mostani döntéséig nyolc indítványt bírált el, és két esetben állapította meg az alkotmánysértést. Az alapszabályba ütközőnek minősítették a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi központi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik rendelkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom