Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. ügyében

Nincs és nem is volt az UD Vagyonvédelmi Zrt.-hez tartozó gyanúsítottja a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján indult nyomozásoknak - derül ki a nyomozások lezárásáról szóló határozatban.
A határozatot hétfőn kapta kézhez Futó Barnabás, az UD vezetőinek ügyvédje. Korábban egy televíziós műsorban az hangzott el, hogy az UD-sek ellen még nyomoznak. Az ügyvéd szerint ez nem igaz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az NBH tavaly tett feljelentést, mert szerintük az UD egyes vezetői és munkatársai titkos hálózatot működtettek és megpróbáltak behatolni kormányzati szervek informatikai rendszereibe. Az NBH-s feljelentések alapján indított 7 ügyben már megszüntették a nyomozást, mert nem történt bűncselekmény. Az eljárás közben azonban más, tisztázatlan ügyekre utaló nyomokat találtak, ezért két - egyelőre ismeretlen tettes ellen indult - nyomozás még folyamatban van. Az egyiket haditechnikai és kettős felhasználású termékkel való visszaélés, a másikat szerzői jogsértés miatt rendelték el.

Más mellékszálakon is tart a nyomozás, ilyen annak a hangfelvételnek az ügye, amely Almássy Kornél visszalépését eredményezte az MDF elnökjelöltségtől.

Futó Barnabás ügyvéd hétfőn kapta kézhez az ügyek lezárásáról szóló határozatot. Ebben az szerepel, hogy bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozásokat. A vizsgálatok közben felmerült adatok alapján az NNI két ügyben áttette a nyomozást más hatóságokhoz. Téves az egyik televíziós műsorban elhangzott korábbi közlés, hogy ezek az ügyek az UD vezetői elleni nyomozások lennének. Ezeknek az ügyeknek nincsenek gyanúsítottai - mondta a Független Hírügynökségnek Futó Barnabás. A 10 hónapos nyomozásban nem volt gyanúsított egyetlen UD-s sem.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a megszüntetett hét nyomozás: lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés, adócsalás és számítógépes bűncselekmény - gyakorlatilag hacker támadás -, államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, számítástechnikai rendszer és adatok elleni támadás, illetve számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló rendszerek kijátszása.

Az UD Zrt.-és ügyben most Szilvásy György volt titokminiszter a gyanúsított - mert a gyanú szerint feleslegesen hozott nyilvánosságra titkos hangfelvételeket. A felvételeken Demeter Ervin és Kövér László beszélget egy vagyonvédelmi cég, az UD ügyvezetőjével. Korábban az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről.

Olvasóink írták

 • 4. aranka2 2009. július 15. 16:17
  „Mi mást várnánk a fideszes (hovatovább pártállami) ügyészségtől?”
 • 3. achilleus 2009. július 14. 10:43
  „"2. hozzászólás igazságkereső 2009.07.13. 16:13
  Őszintén remélem, hogy a két fő bajkeverő - Dr. Dávid Ibolya és Herényi Károly - nem fogja megúszni! ..."

  Én így kezdeném:
  Őszintén remélem, hogy a két fő bajkeverő - Szilvásy György és Gyurcsány Ferenc - nem fogja megúszni! ..."
  ..és csaknem szó szerint ugyanúgy folytatnám ....”
 • 2. igazságkereső 2009. július 13. 16:13
  „Őszintén remélem, hogy a két fő bajkeverő - Dr. Dávid Ibolya és Herényi Károly - nem fogja megúszni! Véget kell már végre vetni annak,hogy néhány nagyon jól élő - közpénzből - és unatkozó parlamenti ember csak úgy megrágalmazzon embereket, akik ennek következtében még állásukat, vagy munkahelyeiket is elvesztik, nem szenved épp eleget a társadalom néhány korlátolt de komoly pozicióban levő parlamenti képviselő miatt, akik még ráadásul egy politikai párt vezetői is?! Hová tűnt az erkölcs, a józan ész, ráadásul még anno igazságügyi miniszter is volt! Jó kezekben volt ezek szerint akkor az igazságügy ebben az országban? Legfőbb ügyész úr!Kérem ne töprengjen, az Ön kezében van az a lehetőség, hogy a jogi és igazságügyi kérdések tisztázódjanak, a felelősök pedig kapják meg méltó büntetésüket.Legyen végre vége ebben az országban a gátlástalan vádaskodásoknak, emberek tönkretételének! Végre lélegzetvételhez szeretne jutni ebben az országban 10 millió ember! Ennek már csak Legfőbb ügyész úr a letéteményese. mert mindenki más csak köntörfalaz és mellébeszél.Sokan nem akarják,hogy kiderüljön az igazság, és nem csak az UD Zrt ügyében!
  Sok erőt és türelmet kivánok a Legfőbb ügyész úrnak ahhoz, hogy elejétől a végéig végig tudja vinni az ügyet a példás büntetés bírósági kihirdetéséig!!”
 • 1. Boytronic 2009. július 13. 14:55
  „Ez ...hir!!!Kár hogy azok akiket e botrány miatt az utcára tettek/::Vagyonőrök::/ennek már nem igazán tudnak örülni!!Volna egy javaslatom a nagyon kedves politikusoknak akik miatt a megélhetése egy jópár embernek akkoriban kétséges lett,hogy játszanak azzal a valamivel,amit a természet ágyékmagasságban helyyezett el és amivel egyidösek,mélyen felháborit hogy emberek ezreit tette tönkre e politikai "fogás"és most jönnek hogy :-Mea culpa!!Elmehetnek a jóbüdös....francba!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó a napon: csirkék és kölyökkutya kapott hőgutát

Egy kölyökkutya és húsz csirke pusztult el a pécsi vásártéren egy kocsi csomagtartójában a melegtől… Tovább olvasom