Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megtagadta az orvos egy rendőr ellátását a János Kórházban

Lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta egy sérült rendőr hadnagy ellátását a János Kórház egyik traumatológusa. Dr. N. Imre ellen a rendőrség segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával eljárást indított.
Október 27-én az újpesti rendőrkapitányság egyik hadnagya két napja tartó égő lábfájással jelentkezett a János Kórház traumatológiai ügyeletén. A rendőrt a kórházban ápolónőként dolgozó felesége vitte be. Az ügyeletes orvos – a rendőrnek az esetről írt jelentése szerint – azt mondta: biztos sokat rohangált a békés tüntetők után, azért fáj a lába. Majd rendbe jön magától. Ezt követően az orvos lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta a rendőr ellátását.

A hadnagyot végül egy másik orvos látta el: sínbe tette és begipszelte a lábát.

A BRFK vizsgálati főosztálya „segítségnyújtás elmulasztása" gyanújával eljárást indított az orvos ellen, gyanúsítottként azonban még nem hallgatták ki.

Vizsgálatot csak néhány, jól meghatározott esetben utasíthat vissza az orvos, míg a terápia megtagadásánál a törvény lelkiismereti okokat is elfogadhatónak tart – mondta Simon Tamás egészségügyi kérdésekkel foglalkozó ügyvéd.

Orvos – az egészségügyi törvény szerint – csak akkor tagadhatja meg a beteg vizsgálatát, ha személyes kapcsolata van vele, például rokona, illetve ha más beteg ellátása vagy saját fizikai állapota akadályozza ebben. Minden más esetben meg kell vizsgálnia a beteget. A gyógyító ellátás visszautasításánál a törvény megengedőbb, mert azt az orvos erkölcsi, lelkiismereti okból vagy a beteg fenyegető magatartása miatt is megtagadhatja, amennyiben nem sürgősségi az eset, de ilyenkor is meg kell mondania, ki az az orvos, aki ellátja a kezelésre szorulót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom