Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

''Megtanítom zongorázni, csak dobja el a súlyokat

Nagypál Krisztina Szeged egyik legsikeresebb sportolója, bár ez a kijelentés valószínűleg nem mindenki számára nyilvánvaló. A 21 éves nőt kevesen ismerik, pedig sportágában, a fekvenyomásban kétszeres világbajnoki 4., és Európa-bajnoki ezüstérmes. Az életet nagy játéknak tekinti – naponta új fordulóval –, melyet meg szeretne nyerni. Lételeme a versenyzés.
Fotó: Schmidt Andrea
Mindig is mozgott. Az általános iskolában szinte mindent kipróbált: focizott, kosárlabdázott, úszott, futott – utóbbi kettőt versenyszerűen is.
– Általában a középmezőnyben végeztem – mesélte mosolyogva 21 éves Nagypál Krisztina a Stefánia cukrászda teraszán. A Radnóti Miklós gimnáziumban fordult nagyot vele a világ.

Újabb csúcs és arany

– A Radnóti kemény, hajtós suli, sokat kellett tanulni, de azért a sportra is jutott idő. Másodikos, 16 éves voltam, amikor Ducsai Géza tanár felfedezte, hogy a fekvenyomás is szerepel a diákolimpiai sportágak között, elhatározta, szervez egy csapatot. Hárman voltunk benne, Gombkötő Réka, Bere Zsófia és én. Két hónappal később már a diákolimpiai döntőn találtuk magunkat, jómagam rögtön korosztályos rekorddal nyertem.

Ez minden évben megismétlődött: újabb csúcs, újabb arany. Sándorfalvi otthonában – egyébként szegedi származású, tíz éve él „Sanyifalván" – tizenhét érmet őriz, és ezek között csak egy-egy ezüst, illetve bronz található. Akadnak serlegek, egyéb jutalmak, emlékek is, s nagy vágya, hogy legyen egy vitrin, ahol ezeket elhelyezheti. – A legbüszkébb a két világbajnoki 4. helyezésre (Stockholm, Miskolc) és az idei Európa-bajnoki ezüstéremre vagyok – jegyzi meg a kávéját kortyolgatva. Kriszta 55 kiló és eddig a legtöbb, amit kinyomott 122 kg volt – lehet számolgatni. Nem is mindenki hagyja szó nélkül, mikor bevallja, hogy milyen férfias sportágat űz.

Milyen legyen egy nő?

– A bajai kórházban voltam gyakorlaton – gyógytornásznak tanulok –, és ott az egyik beteg, annyira „kiakadt" azon, hogy mit csinálok, hogy felajánlotta: megtanít zongorázni, csak dobjam el a súlyokat. Ha lenne rá időm, vállalkoznék rá, mindenre nyitott vagyok. Hogy a fekvenyomásban mi fogott meg? A versenyzés. Élvezem, hogy kihozhatom magamból a maximumot. Most már az életet is megpróbálom úgy felfogni, mint egy játékot, amely nap mint nap ismétlődik, újra kezdődik.

Kiléptünk az edzőteremből az életbe. Vajon milyennek kell lenni egy nőnek Kriszta szerint? Gondoskodónak, együttérzőnek, türelmesnek és az is fontos, hogy elfogadjon mindenkit (köztük természetesen a párját), olyannak amilyen. Ne akarja drasztikusan megváltoztatni, esetleg csak „terelgetni" a szerinte jobb irányba. Gondolom férfi olvasóink elégedetten bólogatva futották át a fenti sorokat, és kérdezhetik: Ki lehet ez a mázlista? Nem titok. Mányi Péternek hívják, 27 esztendős, a bajai bíróságon dolgozik, a Bajai Beat együttesben játszik (orgonál, zongorázik), az evezés és a vízilabda is közel áll hozzá, utóbbi sportágban edzősködik.
– Nem ellenzi, amit csinálok, sőt büszke rám. Hogy mit nézek meg először egy férfin? Az arcát, a mosolyát, azt, hogy mit tükröz a szeme, amikor rám néz.

Pál utcai fiúk és Bridget Jones

Krisztina divatban nem követi a trendet, a sportos viselet a kedvence. Könyvben pedig Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, filmben a Bridget Jones naplója I. és II. és a Gladiátor a kedvence, míg zenében a dallamos rock, ételben az egészséges ételek, italban a gyömbér és a Márka. És a barátnő (és sporttárs), akiben még soha sem csalódott, Kovács Vivien: „Mindenben kitartunk egymás mellett".

Azért a siker sem elhanyagolható. Szeretné megnyerni következő Európa-bajnokságot. Biztos meglesz. Bár csendes, szerény, mosolygós, de erős egyéniség. Ezt már a súlyok is tapasztalhatták...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom