Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Megújult a pécsi szülészeti klinika újszülött intenzív osztálya

Megújult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Újszülött Intenzív Osztálya, a mintegy 30 millió forintból teljes építészeti rekonstrukción átesett részleget szombaton adták át a baranyai megyeszékhelyen.
A PTE tájékoztatása szerint a felújításnak köszönhetően a tavaly Bababarát címet nyert klinika 1991-ben létrehozott, jelenleg húsz újszülöttintenzív- és tíz koraszülöttággyal rendelkező osztálya már megfelel a modern, XXI. századi elvárásoknak.

A kivitelezés költségeinek nagy részét adományokból fedezték, a gyűjtést Horváth István, Szekszárd polgármestere indította el 2007 őszén, miután a gondos orvosi kezelésnek köszönhetően itt mentették meg koraszülötten világra jött harmadik gyermeke életét. A fideszes politikus korábban az MTI-nek azt mondta: a klinikán tett látogatásai során azt tapasztalta, hogy bár a műszerezettség megfelelő, a gyógyítás körülményei nem a mai, inkább a XIX. századi állapotokhoz állnak közelebb.

A klinikára évente mintegy 300-320 koraszülött gyermek kerül nemcsak Pécsről, hanem a Dél-Dunántúl egész területéről. Közülük sokan 1500 gramm alatti súllyal születnek, a képzett orvosokból és nővérekből álló szakembergárda nyújtotta ellátásnak köszönhetően azonban mégis több mint kilencven százalékuk életben marad, és nem szenved az életminőségét tartósan befolyásoló egészségkárosodást.

Az intézmény szeretné folytatni a fejlesztéseket: új műtő, reprodukciós központ kialakítását és a klinika külső homlokzatának felújítását tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A véletlen is segített a romagyilkosok fegyvereinek azonosításában?

A véletlen is segített a rendőrségnek a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozathoz használt… Tovább olvasom