Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Megújult öltöző

és új faluház Felpécen

Két fejlesztés Felpécről, két hozzájuk fűződő igencsak vonzó történet. A sportöltözőt nyáron újították fel, s noha sok helyi is közreműködött a munkában, a „fővállalkozók”, ki se lehetne találni, hogy kik voltak, ugyanis Hollandiából érkeztek. A másik lelkesítő fejlesztés a faluház új szárnyának megépítése volt, amiben Dombi Alajosné, a Felpécért Alapítvány elnöke játszotta a főszerepet.
Felpécnek Hollandiában van a testvértelepülése, nevezetesen a 30 ezer lakosú Leusden. A hollandusok nagyon kedvelik a felpéci tájat, szíves-örömest jönnek oda kirándulni, Felpécen keresztül ismerkedni némileg az országunkkal. Most egy éve is jártak Leusdenből vendégek a községben, s hallották, ugyancsak felújításra szorult volna a helyi sportöltöző. A vendégek pontos méretet vettek az öltözőről, padlózatáról, ablakairól, otthon elkészítették az öltöző ablakait, aztán most július végén mindennel felszerelkezve érkeztek Felpécre. Hozták az öltöző ablakait, burkolóanyagokat, egyszóval mindent, ami a munkához szükséges volt. Tizenegy holland vendég tíz napot töltött Felpécen. A helyiek elszállásolták őket, és persze nem csak nézni mentek, hogyan dolgoznak a szorgalmas, pontos hollandusok. Természetesen segítettek is nekik. Az öltöző felújításával így készültek el, mondhatni magyar–holland együttműködéssel.
A község faluházát most szombaton avatták, s Csete Gyuláné polgármester azt mondja, megvalósításában Dombi Alajosnéé a fő érdem. Dombiné a Felpécért Alapítvány elnöke, akit most augusztus 20. alkalmából kitüntettek, a fővárosban vehette át a Wlassics Gyula-díjat. Ami az új faluházat illeti, a régi, már meglévő parasztházból kialakított épületet egészíti ki. A régi szárnyban falumúzeum létesült, az új szárnyban pedig egyebek között a kézműves-foglalkozásokat végezhetik.
– Mintegy 10 millió forintot kaptunk különböző címeken a faluház megépítéséhez – mondja a Felpécért Alapítvány elnöke. – Nagy-

nagy boldogság, hogy elkészülhetett. A régi szárny felújítását három éve kezdtük meg, a második ütemben készülhetett a bővítés. Tíz-tizenkét gyereket vagy felnőttet elszállásolhatunk majd a faluházban a kézművestábor idején.
A két, már befejeződött fejlesztés mellett újabb kettőbe kezdhetnek a helyiek. Mint a polgármester asszony elmondta, rövidesen sikerül felújítani a település két utcáját, a Dobó és a Széchenyi utcákat. A munkákhoz két pályázaton nyertek és a felújítások 15 millióba kerülnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött

az ETO KC

Kézilabda

A férfiaknál hagyomány, hogy augusztusban megrendezik a Balaton-kupát.… Tovább olvasom