Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Megúszhatja a büntetést a halálos baleset okozója

Január elsejétől még egy halálos baleset okozója is megúszhatja a börtönt, ha beismeri a tettet, és vállalja kártalanítást - a közvetítői eljárásról szóló törvény értelmében. A megegyezésre azonban csak a legfeljebb öt év börtönnel sújtható bűncselekmények esetében, számos megszorítással lesz lehetőség.
A furcsának tűnő eljárás háromszoros előnnyel jár: a sértettnek kártérítést fizetnek, az állam megússza a börtönköltségeket a tettes pedig a börtönt.

Alapjaiban változtatja meg a büntetőeljárást a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői eljárásról szóló törvény. Ettől kezdve az elkövető, ha megtéríti a kárt, vagy más módon nyújt elégtételt a sértettnek, megúszhatja a felelősségre vonást - amennyiben az áldozat is beleegyezik. Az itthon szokatlanak tűnő megoldás bevezetéséről az EU Tanácsa már egy 2001-es kerethatározatban rendelkezett. A törvény, amelyet amelyet az őszi-téli jogalkotási hajrában szinte észrevétlenül fogadott el a parlament január 1-jén lép hatályba.

A közvetítői eljárást egyaránt kérheti a gyanúsított és a sértett is - a személy, illetve a vagyon elleni és a közlekedési bűncselekmények mindegyike esetében -, ám csak ha a cselekmény legfeljebb öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ebbe a csoportba a gondatlan emberölés, a halálos baleset okozása, a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, a maradandó testi fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés és a legfeljebb ötvenmilliós kárt okozó lopás egyaránt beletartozik. Az új jogintézményt azonban várhatóan elsősorban a kisebb kárral vagy sérelemmel járó esetekben alkalmazzák majd. A kiegyezés esetén azonban mind az elkövető, mind a sértett, sőt az állam is jól jár: az előbbinek ugyanis nem kell börtönbe vonulnia - a börtönköltségek nem terhelik a költségvetést -, utóbbit pedig legalább kártalanítják.

Egy-egy ügyet az ügyész és a bíró is közvetítői eljárásba utalhat, ha a tettes beismerő vallomást tett, vállalja a kár megtérítését, és a bűncselekmény jellege és elkövetési módja alapján lehetőséget lát erre. Egy visszaeső betörő vagy notórius garázda nem számíthat majd a könnyítésre, ám egy figyelmetlen sofőr esetében feltehetően méltányolják majd a lehetőséget.

A közvetítő útján folyó egyezkedést három hónapon belül lehet lefolytatni, és ha ez sikeres, a büntetőügy le is zárul. A megállapodás szólhat egy összegben vagy részletekben fizetendő kártérítésről, esetleg egyéb jóvátételről, akár valamilyen szolgáltatás nyújtásáról is. A megállapodás teljesítését a pártfogó felügyelői szolgálat folyamatosan ellenőrzi. Ha a jóvátételről nincs egyetértés - vagy bármelyik fél visszalép - ismét a bíróságra kerül az adott ügy.

Január 2-ától elvileg a korábbi le nem zárt bűncselekmények esetében is alkalmazhatjkák az új eljárást - akár tízezres nagyságrendben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom