Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Megválasztották általános ombudsmannak Szabó Mátét

Az államfő örömmel nyugtázta, hogy az Országgyűlés megválasztotta jelöltjét az általános ombudsmani posztra. Sólyom László biztos abban, hogy Szabó Máté jó ombudsman lesz. A frissen megválasztott országgyűlési biztos fő feladatának a gazdasági szociális jogok képviseletét tartja, a hagyományos szabadságjogok védelme mellett.
Szabó Mátét a parlament hétfői ülésén titkos szavazással választották meg. Kinevezését 290-en támogatták, 37-en pedig nem, 23 szavazat érvénytelen volt. Az új általános ombudsman megbízatása 6 évre szól. Szabó Máté megválasztása után letette esküjét az Országgyűlés előtt. Az új ombudsman azt mondta, hogy mivel jelenleg az országban nagy szociális és gazdasági átalakulások zajlanak, ezért elsődleges feladatai között tartja számon, az ezekkel kapcsolatos jogok érvényesülését és védelmét. Mindezek mellett a hagyományos szabadságjogok, így az egyesülés és gyülekezési jogok védelemének is fontos szerepet szán, valamint a veszélyeztetett státuszú emberek, így például betegek jogainak érvényesülésének és a környezetvédelemnek is.

Az 51 éves Szabó Máté politológus-jogász, a Politikatudományi Intézet igazgatója volt eddig. A civil társadalom és a politika viszonyával foglalkozott. Kutatási területei közé tartozott egyebek mellett a gyülekezési és az egyesülési jog gyakorlása illetve a politikai tiltakozások. Szabó Máté júniusi bemutatásakor a köztársasági elnök azt mondta: jelöltje munkássága áll a legközelebb az eddigi ombudsmanok közül a civil szervezetekhez és a polgári jogvédelemhez, olyan megalapozott tudása van, ami garancia függetlenségére.

Az államfő előző jelöltje, Majtényi László ombudsmanná választását június 11-én nem szavazta meg a Ház. A képviselők úgy vélték ugyanis, hogy Majtényi László nem pártatlan. A köztársasági elnök néhány nappal később mutatta új biztos-jelöltjét, Szabó Mátét. Megválasztásáról azonban már nem döntöttek a képviselők a tavaszi ülésszakban, indoklásuk szerint azért, mert több időre volt szükségük a jelölt megismeréséhez. Sólyom László akkor csalódottságának adott hangot, amiért az őszi ülésszakra tolták a szavazást, és hónapokig gyakorlatilag betöltetlen volt az általános ombudsmani poszt. Bizonyos ügyeket ideiglenesen Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vett át. Az államfő Szabó Máté jelölésekor sem egyeztetett előzetesen a parlamenti pártokkal.

Szabó Mátét múlt szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága. Akkor a gyülekezési jog problémáira hívta fel a figyelmet, és azt mondta, hogy a rendszerváltás előtt készülést szabályozást korszerűsíteni kell. Beszélt arról is, hogy vizsgálatot indítanak a tavaly őszi zavargások kapcsán a nemzetbiztonsági szolgálatok esetleges szerepéről, ha megválasztja a parlament ombudsmannak.

Szabó Máté megválasztásához kétharmados többségre, azaz legalább 257 igen szavazatra volt szükség a hétfői titkos voksoláson.

Az állampolgári jogok előző országgyűlési biztosa, Lenkovics Barnabás április 20-án lemondott erről a tisztségéről, miután alkotmánybírává választották. Az állampolgári jogok biztosának volt helyettese is, Takács Albert, aki május 31-ével mondott le tisztségéről, mert a kormányfő felkérte igazságügyi és rendészeti miniszternek, amit aztán el is fogadott. Takács Albert távozásával a helyettesi posztot megszüntették. A tervek szerint lesz majd egy új biztosi poszt, a jövő nemzedékekért felelős ombudsman posztja, erről azonban még tárgyalnak a politikusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb ágyat akar a sztárpár

Angelinának és Bradnek több mint 3 méteres fekhelyre lesz szüksége. Brad Pitt szerint szükségük van… Tovább olvasom