Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Megváltoztatnák a rezidensképzés rendjét

Alapjaiban változtatná meg a szakorvosi, azaz rezidensképzés rendjét az egészségügyi tárca. A továbbiakban az állam csak a hiányszakmákban állná a képzés költségeit.
A jelenlegi rendszerben több mint tízévnyi tanulás van egy orvos mögött, mire önállóan kezelhet egy beteget: hat év orvosi egyetem, majd újabb két év rezidensképzés a szakorvossá váláshoz, ezt követően három-négy év szakmai gyakorlat és újabb vizsga következik, mire belgyógyásszá, ortopéd orvossá, urológussá, sebésszé válhat valaki. Szakorvosi képzés nélkül tehát hiába a sokévnyi egyetem, nem praktizálhat senki.

A kétéves szakorvosi képzést 1999 óta erőteljesen támogatja az állam: a célra körülbelül 8 milliárd forintot költenek évente. Az általános orvosok képzésére havonta 330 ezer forintot, a fogorvosokéra 360 ezret. Ebből az összegből a képzőhelyként kijelölt kórház biztosítja a kezdő orvosi bért és a képzés költségeit. Jelenleg összesen 2200-an dolgoznak rezidensi státusban.

Az Egészségügyi Minisztérium rezidensképzést megújító javaslata szerint azonban a 2007-ben végző, a programba 2008-tól csatlakozó orvosok közül már csak a hiányszakmára jelentkezők képzését támogatja az állam a korábbi feltételek szerint. (Most a legkeresettebb a radiológus, az intenzív terápiás altatóorvos és a patológus.) Így évente már csak 150-200 rezidens – meglehetősen mérsékelt – fizetését állná a jelenlegi feltételekkel az állam.

A nagy többség pedig elhelyezkedés után a normális orvosi fizetéséből, illetve jövedelméből, azaz önköltségi alapon végezhetné a rezidensképzést. A minisztérium érvei szerint ez a megoldás szabadságot biztosít, hogy mindenki olyan szakképesítést szerezzen, amilyet szeretne, ne feltétlenül olyat, amilyenre rezidenshelyet hirdettek. A szaktárca hangsúlyozta: az ügyben még nincs végleges döntés, de tény, hogy a rendszer felülvizsgálata napirenden van. A változtatás célja, hogy a hiányszakmákban az ország minden területén legyen orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom