Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Megvannak a felsőoktatási képzések ponthatárai

Megállapították a februárban induló felsőoktatási képzések ponthatárait; a több mint kétezer jelentkezőből 1800 kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a jövő hónapban, közülük 328-an mesterképzésen - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Ez az első felsőoktatási felvételi eljárás, amelyben az új, 480 pontos pontszámítási rendszerben értékelték a jelentkezők teljesítményét. A mesterképzésben a felsőoktatási intézmények által meghatározott, 100 pontos rendszert használták.

A 28 felsőoktatási intézmény által meghirdetett 64 különböző, februárban induló képzésre összesen 2073-an jelentkeztek. A jelentkezők közül 1178-an jelöltek meg alapképzést, 401-en mesterképzést és 563-an felsőfokú szakképzést. A mostani eljárásban a jelentkezők 86 százaléka nyert felvételt, összesen 1799-en - olvasható az összegzésben.

A jelentkezők közül 350-en kerültek be mesterképzésre, a legtöbb új mesterszakos hallgatót - 190-et - a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának költségtérítéses, levelező munkarendű közigazgatási mesterképzése fogadja.

A Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncművész és klasszikus balett-művész mesterszakára a maximális 100 pontot kellett gyűjteniük a jelentkezőknek, a többi mesterképzésen 40 és 84 pont között alakultak a ponthatárok. Alapszakon 987-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

A ponthatárok nem voltak magasak: mindössze öt helyen volt szükség 200 pontnál többre a jelentkezőknek. A legtöbb, 220 pontra a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Főiskolai Karának levelező, költségtérítéses tanító képzésén volt szükség. A Nyíregyházi Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának levelező, költségtérítéses formáján ezzel szemben 161 pont is elég volt a bejutáshoz.

A felsőfokú szakképzések között a legmagasabb ponthatárt a Szegedi Tudományegyetem három jelentkezési helyén, a kis- és középvállalkozási menedzser, az idegenforgalmi szakmenedzser és a műszaki informatikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzések nappali, költségtérítéses formáján kellett elérniük a reménybeli hallgatóknak, a lehetséges 480 pontból 435-öt megszerezve.

A felvételizők - regisztráció után - "Az én felvim"-ben közvetlenül is megtekinthetik a rájuk vonatkozó ponthatárokat. A felsőoktatási intézmények a felvételi döntésről minden jelentkezőnek hivatalos értesítést küldenek. A beiratkozás helyéről és időpontjáról, illetve az egyéb tudnivalókról ugyancsak az egyetemek, főiskolák küldenek tájékoztatást a leendő hallgatóiknak.

A felvételi döntés ellen a jelentkező jogorvoslati kérelmet nyújthat be az adott felsőoktatási intézményhez - a döntés közlésétől illetve a döntésnek a jelentkező tudomására jutásától számított tizenötnapon belül. Az oktatási tárca kedden közölte: a mostani eljárás során kialakult ponthatárokból - elsősorban az alacsony létszám miatt - semmilyen következtetést nem lehet levonni a nyáron várható ponthatárokra vonatkozóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától olcsóbb BKV-bérlet a mozgáskorlátozottaknak

Szerdától kapható a mozgáskorlátozottaknak készített új, olcsóbb BKV-havibérletet. Ez a teljes áru… Tovább olvasom