Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megverték alkalmazottai, mert nem fizetett bért

Miután állítólag nem fizette ki alkalmazottait, fellázadt munkavállalói elhurcoltak és megvertek egy budapesti vállalkozót Pécsett.
A férfi, aki később szintén őrizetbe került, könnyebben megsebesült. A férfit még múlt pénteken kereste öt alkalmazottja, hogy behajtsák az állítólagos tartozást. Az egyébként ingatlanfelújítással foglalkozó vállalkozót beültették egyikük autójába, majd aláírattak vele egy munkáltatói igazolást, amivel mobiltelefont akart ak vásárolni, valószínűleg azért, hogy azt később eladva pénzhez jussanak.

A készülék megvételéhez azonban közüzemi számlát is kértek tőlük, ami nem volt náluk. Ekkor a még mindig fogva tartott munkaadót egy pécs környéki tóhoz vitték, ahol megfenyegették és megverték. Háromszázötvenezer forintot követeltek tőle hiába, végül elvették a férfi ezer forintját, és a bankkártyáját. A sebesült vállalkozót végül a társaság egyik tagja szállította be a kórházba, ahonnan a könnyű sérüléseket szenvedett férfi értesítette a rendőrséget.

A nyomozók az alkalmazottak közül eddig egyet fogtak el, négy társát még keresik. Az alkalmazottak több éves szabadságvesztésre számíthatnak. Az adategyeztetés után megvert budapesti vállalkozót is őrizetbe vették. Kiderült ugyanis, hogy más ügyek miatt több országos körözést adtak ki ellene, két bíróság és egy városi rendőrkapitányság is kerestette.

Olvasóink írták

 • 1. Egy szintén fizetés nélkül maradt dolgozó 2008. augusztus 18. 17:00
  „Azt hiszem az ilyen és ehhez hasonló jellegű esetek elkerülése végett ideje lenne már egy, a munkavállalókat sokkal jobban védő jogrendszer kialakításához, mert a jelenlegi helyzetben bottal üthetik a pénzük nyomát.
  A fenti példa is azt mutatja, a hasonló helyzetbe került elkeseredettek a "csak magára számíthat", önbíráskodási- magatartássukkal csak további jogi /és egyéb pl. testi/ sértéseket is eredményeznek, ami ugye senkinek sem érdeke.
  Hasznos lenne például egy olyan szabályozás, amely szerint az adott munkáltató csak akkor kapna engedélyt a munkavállaló fogllakoztatására, ha egy előre meghatározott összegű "kaucióval" rendelkezne, ami állandó tartalékként kéne hogy szolgáljon a dolgozó kifizetésére, amit más célra nem használhatna fel.
  A fenti cikkből következtetek a munkáltatói igazolás aláíratásának célja azért volt kényszerítő jellegű, mert nem voltak bejelentve a munkavállalók és így persze járulékokat sem fizettek utánuk.
  Viszont ha információm nem téves, a mostani szabályozás szerint a munkavállalók nem tudnak sehol sem utánanézni annak, hogy őket jogszerűen foglalkoztatják-e., csak amennyiben bemennek egy illetékes pl. munkaügyi központba, időpontot kérnek stb. és ott tudja csak az ügyintéző tudja az illető tudomására hozni ennek tényét.
  Viszont nem rohanhat be minden egyes munkavállaló ezzel a hivatalba, mert ezt a hivatal sem győzné. Tehát célszerű lenne ezt is kidolgozni, főleg, hogy mostmár az engedély nélkül dolgozó munkavállalókat is megbünteti a hatóság. Akkor tegyük hát elérhetővé számára, hogy rugalmasan és lehetőleg titkosan utánanézzen a foglalkoztatása pontos adatainak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom