Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Megvették a kecskéket a nagycsaládosok elől

Egy ismeretlen jól időzített felvásárlási akciója miatt hiúsult meg a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak a mezőkovácsházai kistérségben tervezett kecskeosztása, amely száz hátrányos helyzetű, többgyerekes családnak tette volna lehetővé például a kecsketej rendszeres fogyasztását - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke közleményében kifejti: július 23-án és 29-én terveztek kiosztani száz úgynevezett előhasú, vagyis első alkalommal vemhes kecskét a szervezet programjában résztvevőknek. Az alapítvány erre a célra ki is fizetett 100 ezer forint foglalót egy helyi kecsketartónál, az állatokért egyenként 13 ezer forintot fizettek volna.

A szervezet tájékoztatása szerint azonban a kecskéket biztosító tenyésztőnél csütörtökön "egy nem azonosítható személy" jelent meg, aki valamennyi jószágot megvásárolta kétezer forintos felárral.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány ezért közleményében arra kéri a médiát, segítsen kideríteni, kik és milyen szándékkal fosztották meg az érintett száz hátrányos helyzetű családot attól a lehetőségtől, hogy az áprilisban kiosztott vetőmag mellett az általuk választott állatokkal egy fenntartható támogatáshoz juthassanak.

Hegedűs Zsuzsa ugyanakkor megjegyzi, a szervezet lehetőség szerint pótolja a hiányzó kecskéket, de ha ez mégsem lehetséges, akkor a családok választhatnak a programban szereplő további lehetőségek közül: kérhetnek 30 naposcsibét és 20 naposkacsát; vagy hat nyulat, illetve egy választási malacot.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány április végén a Nógrád megyei Mátraverebélyben és Sámsonházán kezdte meg segítő akcióját, amely során vetőmagokkal és kisállatokkal összesen 15 ezer rászoruló családot kívánnak támogatni a leghátrányosabb helyzetű térségekben.

Hegedűs Zsuzsa, akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azoknak a hátrányos helyzetű családoknak segítenek, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot. Az ilyen családokban élő gyerekek az óvodákban és az iskolákban jogosultak a százszázalékos étkezési támogatásra, de a 140-240 forint közötti fejkvóta nem biztosítja a fejlődésükhöz szükséges fehérjét és vitamint, ezért a családokat akarják olyan helyzetbe hozni, hogy ezeket meg tudják termelni - fejtette ki a kuratórium elnöke.

Egy-egy család 40 darab naposcsibét és 15 darab naposkacsát vagy 10 tojótyúkot kap, de lesznek olyan igénylők, akik vemhes kecskét, malacot, vagy hat nyulat kapnak. Az alapítvány a malacot akkor adja át a családnak, ha az önkormányzat igazolja, hogy a támogatott a saját földjén takarmányt termel, amihez szintén az alapítvány adja a vetőmagot.

A kuratóriumi elnök elmondta: zöldségekből és állatokból tudnak annyit termelni, illesztve tenyészteni az érintett családok, hogy jövedelmet is termelhetnek a háztájiból, és ezt egy jogszabály-módosításnak köszönhetően meg is tehetik

Olvasóink írták

 • 12. macs 2011. július 23. 20:23
  „"zöldségekből és állatokból tudnak annyit termelni, illesztve tenyészteni az érintett családok, hogy jövedelmet is termelhetnek a háztájiból,"
  Na ezt magyarázza meg nekem, aki ért hozzá! Mekkora terület kell ahhoz, hogy felesleg is legyen, az állatoknak legyen takarmány és a család is jól lakjon?”
 • 11. deszkás 2011. július 23. 13:45
  „NP! 300 000-ig nem kell számlát adni. Csodálkozok hogy nem valami komcsi ármánykodásra gondolnak.”
 • 10. szegarazs 2011. július 23. 13:25
  „6. nagypappa

  Kb ezt próbáltam én is leírni.
  Állatokat adni nem elég, az állattartást is meg kell tanítani.

  (Kicsit pontosabban határoztam meg az ily módon állattartók körét, ezért el is tűnt amit írtam.)”
 • 9. viro 2011. július 23. 11:47
  „Magyarország összes kecskéjét megvette?”
 • 8. kumisz 2011. július 23. 08:57
  „7. N.P.
  Kolompár Rodrigó”
 • 7. N.P. 2011. július 23. 04:10
  „"egy nem azonosítható személy" - akkor a derék tenyésztő a számlát vajon kinek a nevére állította ki?”
 • 6. nagypappa 2011. július 23. 03:38
  „Igen... csak gyereket lehet szülni meggondolatlanul... az állattartáshoz megfelelő hely, ismeret, takarmány kell.
  Sok esetben látható, hogy a megvásárolt kis állatok tartása (a jó szándékot nem elvitatva) már az állatkínzás határát súrolja.
  Arról nem beszélve, hogy egy kolónia lakáskörülményei nem olyanok, hogy kerítéssel el legyen választva egy egy porta. Rossz belegondolni, mire felnő egy apró állat, milyen viták alapja lesz, hogy kié a kisállat tulajdonjoga.

  De valahol el kell kezdeni a munkára nevelést, az állatok gondozását.”
 • 5. nátha 2011. július 22. 23:12
  „Pénz beszél kutya ugat.”
 • 4. klj_54 2011. július 22. 21:44
  „Az állattartáshoz kevés a jó szándék ahhoz érteni kell!
  Dőre dolog ilyenbe beleugrani és az embereket ilyenre rávenni.
  Buszt is képzés után vezethet az ember.
  Sajnos az állat nem választhatja meg a gazdáját:(”
 • 3. szegarazs 2011. július 22. 21:09
  „<moderálva>”
 • 2. CID 2011. július 22. 20:52
  „Basszus, már ilyen szarul állunk ?

  Egyébként ki az a félcédulás, aki a 6 nyulat választja ? Megvesz 600 ft-ért egy anyanyulat bebúgatja, oszt ott a sok nyúl. Ehhez képest a 40 naposcsibe, meg kacsa nem kicsi lovetta”
 • 1. Edina18 2011. július 22. 19:14
  „<moderálva személyeskedés>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: máris kell a Mol-részvényekre fordított pénz?

Az LMP szerint a frissen megvásárolt Mol-részvények esetleges eladásának pénteki belengetése is arra… Tovább olvasom