Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Megyei népművészeti kötet unikumokkal

Tartalmas és szép munkával gazdagodott a térség néprajzi irodalma. A megyeházán mutatták be a Népművészeti örökségünk sorozat legújabb darabját: a Győr-Moson-Sopron megye népművészete című könyvet.

– A nyolcvanas évek elején az Európa Kiadó gondozta ezt a rangos sorozatot, de három megjelent kötet után – pénzügyi okok miatt – „megtorpant" a kezdeményezés – mesélte érdeklődésünkre a kezdeteket Perger Gyula, a most megjelent könyv egyik néprajzos szerző-szerkesztője.
Elmondta, hogy a kiadást néhány esztendő szünet után, a kilencvenes évek közepén folytatták, átvették a megyék. Munkájukat financiális háttérrel a Nemzeti Kulturális Alapprogram segíti, segítette.
– A megyénk népművészetét bemutató kötet előkészítésekor kiderült, hogy térségünkben hiányos az alapkutatás. Így azzal kezdődött a könyv összeállítása, hogy a felkért szerzők alaposan átnézték a múzeumi raktárakat, áttanulmányozták a témával kapcsolatos szakirodalmat. Ezt a megyei önkormányzat három éven át komoly pénzekkel segítette. Így a könyv megszületésén kívül az is a kezdeményezés javára írható, hogy ugyan félig kényszerből, de a szakemberek szinte teljességgel feltérképezték a megyei múzeumok néprajzi gyűjteményeit. Sőt, a „meglelt" tárgyak háromnegyedéről jó minőségű, később is használható fotó készült.

Hogy kik a szerzők? A megyében dolgozó néprajzosok, akik saját, eddigi, a népművészettel kapcsolatos kutatásaikat foglalták össze, illetve azok a távolabb munkálkodó szakemberek, akik ismerik ezt a tájegységet és saját szakterületükön tudtak ehhez valamit hozzátenni.

A Kücsán József  és Perger Gyula által szerkesztett népművészeti könyv Timaffy László néprajztudós a táj és az ember kapcsolatát elemző írásával és Dominkovits Péter történeti áttekintésével kezdődik. További fejezeteit – Céhemlékek, Építkezés, Kályhák, Lakáskultúra, A gazdálkodás tárgyai, Pásztorfaragások, Szövés, festés, Hímzés, Öltözködés és viselet, Fazekasság, A vallásos élet és a népszokások tárgyai – neves szakemberek – többek között Domonkos Ottó, Filep Antal, Sabján Tibor, Szalontay Judit – írták. Perger Gyula szavaiból kiderült: a kötet különlegessége, hogy nemcsak díszített tárgyakat, hanem minden esztétikai megnyilvánulást tartalmaz, amely a népélethez tartozik.
– Olyan könyvet vehet kezébe az olvasó, amelyben szinte egyforma hangsúlyt kap a kép és a szöveg. Az utóbbi nem szakzsargon, hanem mindenki számára érthető, komoly és tartalmas feldolgozás – vélekedett végeze-tül a megye népművészetét reprezentáló kötetről Perger Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozik több termék és szolgáltatás áfakulcsa

Megváltozik több termék és szolgáltatás áfakulcsa a kormány által az Országgyűlésnek kedden… Tovább olvasom