Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Megyénkből is ezrek vettek részt

Folytatás az 1. oldalról.

A szombati rendezvényt egy-két rosszulléttől eltekintve semmi nem zavarta meg, a békés demonstráció sokak szerint egy majálishoz hasonlított, a benyomást a tavaszi napsütés mellett az Andrássy úton piknikezők látványa is erősítette. A valószínűleg százezres nagyságú emberáradat egyszerre emelte fel az útközben kezükbe nyomott – fejenként négy darab – lufit és az „Igen MSZP” feliratú, piros táblát az Andrássy úton. A megyénkből induló szervezett különjáratokon ülő mintegy ezerötszáz ember már itthon felszerelkezett nemzetiszínű papírzászlóval, MSZP-s táblával vagy szegfűvel. A mosonmagyaróvári Szigeti Péter családja is kapott a lufikból, amelyeket ezredmagával rögtön fel is eresztett, amikor a miniszterelnök lépett a mikrofonhoz.

Távolabb – kivetítőkön

Az MSZP által a köztársaság barátainak nagygyűléseként meghirdetett rendezvényen a sajtóképviselők gépeit, kameráit, magnóit tüzetesen átvizsgálták, míg ilyesmire a Fidesz gyűlésén már nem került sor. A Hősök terétől a Kodály köröndig tömött, az Oktogonig lazább emberáradat feje felett olykor rendőrségi helikopter körözött szombaton és több mint ezer rendőr vigyázott a biztonságra.
Az autóbuszok a Felvonulási téren álltak meg, innen még több száz métert kellett megtenni az Andrássy útig, ahol kivetítőkön követhették az eseményeket a távolabb állók. Mivel több utcát lezártak és egyénileg is ezrek érkeztek, a Körúton akkora volt a dugó, hogy a győri utazók, élükön Molnár Csaba megyei pártelnökkel, kis híján lekésték Juhász Ferenc köszöntőjét, holott tizenegy órakor indultak a győri Szigethy Attila útról a két órára meghirdetett rendezvényre. (Az indulást egy kisebb incidens zavarta meg: a buszsofőr a köztársasági nagygyűlésről szóló feliratot le akarta venni, mivel az szerinte eltakarta a tükröt. A szervezők viszont úgy vélték, hogy e nélkül nem engedik be a járművet Budapesten. Végül kicsit lejjebb tették a táblát.) A győriek a gyűlés helyszínén a színpadtól százötven méterre álló kivetítő környékén szóródtak szét, igaz, sokkal előnyösebb helyet korábban sem kaphattak volna, mivel a töm eget csak két óra előtt néhány perccel engedték át a rendőri kordonon. Addig csak tisztes távolból hallgathatták Pély Barna énekes produkcióját. A Csornáról érkezőket könnyű volt megtalálni, hiszen jókora transzparens hirdette a város nevét. A Papp József polgármester vezette társaság az összegyűlt tömeggel közösen a „Húzzunk bele!” felkiáltást skandálta időnként Gyurcsány Ferenc beszéde alatt.
A szónokok – mint például Szili Katalin, Juhász Ferenc, Gál J. Zoltán, a humorista Nádas György vagy a felvételről jelentkező Ranschburg Jenő gyermekpszichológus – nagyrészt Mikola István elhíresült kijelentéseire hegyezték ki mondanivalójukat. A felszólalók között volt Ferge Zsuzsa szociológus és Kosáry Domokos történész is.

Útban a gátak felé

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédét egy gondolat az elejétől végigkísérte: aki úgy gondolja, hogy cselekedni akar, találjon utat a gátak felé. „Van itt feladat fontosabb, mint ajtókon kopogtatni. Tessék zsákot pakolni közös vagyonunk, életünk, tisztességünk megvédésére” – mondta a miniszterelnök, aki később a Margitszigeten vett részt az árvízi védekezésben. Az általunk megkérdezett résztvevők a nagygyűlés után már teljesen biztosak voltak a Magyar Szocialista Párt győzelmében, s a hömpölygő tömeggel együtt indultak vissza a Felvonulási tér felé, aminek közelében egy óriáskígyóval játszadozó fiatalember szórakoztatta őket.

Buszok, vonatok teltek meg

A Fidesz vasárnapi nagygyűlésére néhánnyal több, összesen húsz különjáratú autóbusz indult a megye nagyobb városaiból, de a menetrend szerinti buszok, vonatok is tele voltak. Déltől már érkeztek, fél egytől pedig már csőstül jöttek a narancssárga ruhás kampánycsapattagok által vezetett társaságok a Kossuth tér felé. Kettő előtt, szinte öt-tíz perc alatt telt csordultig a Parlament és a minisztériumok közötti terület, de a környező utcák is tömve voltak, mire a szervezők által felsorakoztatott művészek, tudósok, politikusok, sportolók és más hírességek bemutatkozása kezdetét vette. Több mint száz megszólaló járult mikrofon elé, köztük Pitti Katalin, Melocco Miklós, Kerényi Imre, Csoóri Sándor, Kalász Márton, Gyulay Zsolt vagy Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa. Valamennyien a „Hajrá, magyarok!” buzdítással zárták mondandójukat.
Akárcsak előző nap a másik nagy párt gyűlésén, itt is vásári hangulat alakult ki a vízben úszó rakpart mentén, árusok tucatjai kínálták portékájukat és közben százméterenként állt egy aktivista, aki narancssárga papírkorongokat osztogatott. Kelendők voltak a selyemből készült nemzetiszínű lobogók is, darabjuk háromezer-ötszáz, míg a fideszes sálaké ezerötszáz forintba került. A tömeg nagy része transzparenssel érkezett, valószínűleg nincs olyan kistelepülése az országnak, amelynek a neve ne szerepelt volna a táblák százainak valamelyikén. Nagy Györgyék Ménfőcsanakról jöttek huszadmagukkal, de érkeztek megyénkbeliek Farádról, Mosonmagyaróvárról, Fertőszentmiklósról, Pannonhalmáról, Sopronból és Győrből.
A mosonmagyaróvári Tóth Györgyné és Dankó Mihály már a háromórásra sikeredett rendezvény közepén is csatlakoztak néha a „Viktort” követelő tömeghez, az összes zászló magasba lendült, narancssárga színbe borult a Kossuth tér, amikor a résztvevők százezrei azt kezdték skandálni: „ébresztő”. Orbán Viktor sokáig váratott magára, de végül számos szónok és előadó, valamint Mikola István, Pokorni Zoltán, Kövér László és Áder János után, hatalmas ovációtól kísérve megjelent a jobboldali tábor színe előtt.

Bomba helyett

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint a múlt átöltözve, újracsomagolva vissza akar lopakodni. Hatalmas sikere volt például a főszónok ezen mondatának: „Jönnek, akik eladósították és csődbe juttatták az országot, akik nem viseltek el más véleményt, csak a sajátjukat, akik idegen hatalmakat szolgáltak a magyarok ellenében, akik hallani sem akartak szabad választásokról és demokráciáról...” Orbán beszédét is végigkísérte egy fő gondolat: a Gyurcsány-féle óriásplakátra utalva párhuzamot vont a személyi kultusz félelmetes alakjai – Sztálin, Mao Ce-tung – és a magyar kormányfő között.
A soproni Kalmár Istvánék szerint a Fidesz győzelme biztos, mivel a több mint négyszázezer új szavazó megnyeri a jobboldalnak a választást. A Vígszínház elől induló buszra szálltak fel Kópházi Gáborék is. A soproni fiatalember nagyra értékelte a miniszterelnök-jelölt beszédében azt a gondolatot, hogy a Fidesz igent mond a szocialistákra is, mivel a szemükben ők is elsősorban magyarok.
A rendezvény békéjét tudomásunk szerint semmi sem zavarta meg, a bomba pedig visszafelé sült el, legalábbis itt, ezen a gyűlésen közderültség tárgya volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom