Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Méhnyakrákszűrés nyereményjátékkal

Az ÁNTSZ február 15-éig nyereményúttal igyekszik felhívni a 25 és 65 év közötti nők figyelmét a méhnyakrákszűrés fontosságára. A vizsgálat egyszerűen elvégezhető, és időben kimutatja az amúgy évekig panaszmentes kórt.
A rosszindulatú daganatos megbetegedések Magyarországon az összes haláleset mintegy negyedét okozzák. A méhnyakrákhalál szűrővizsgálattal elkerülhető, mert időben kezelik az esetlegesen rászorulókat. A szűrés akkor igazán hatékony a megelőzésben, ha a 25 és 65 év közötti nők legalább háromévente elmennek szűrésre.

A vizsgálat két részből áll: a nőgyógyász úgynevezett kolposzkóppal – erősen világító nagyítóval – tüzetesen átnézi a méhszáj és a méhnyak felszínét, majd sejtmintát vesz egy egyszerű eszközzel. A kenetet citológiai laboratóriumba küldik, ahol mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá. A szűrővizsgálat fájdalommentes, és mindössze öt-tíz percig tart. Általa felismerhetők a méhnyák rendellenességei, melyek akár évekig tünet- és panaszmentesek. A méhnyakrák kialakulása hosszú évekig tartó folyamat, ezért az időben diagnosztizált betegség teljes mértékben, nyom nélkül gyógyítható.

A magyar nők kevesen élnek a lehetőséggel, kockáztatva az egészségüket. Ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nyereményjátékkal is ösztönzi idén a szűrésen való részvételt. A Liliom programban kétszemélyes finnországi utazást sorsolnak ki azok között, akik részt vesznek a vizsgálatokon, és a jelentkezési szelvényt február 15-éig beküldik az Országos Tiszti Főorvosi Hivatalba. A jelentkezési lapok valamennyi kenetlevételi helyen, az ÁNTSZ intézeteiben és a védőnői szolgálatnál elérhetők. A részvételt magán-nőgyógyászati rendelésen is lehet igazoltatni, feltétel, hogy valós kenetlevétel álljon mögötte. Bővebb információ az ÁNTSZ békéscsabai regionális szűrési csoportjánál a 06-66-540-690/174-en elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidőlő fa ölte meg a Szolnok megyei favágót

Kidőlő fa ütött agyon egy 40 éves férfit hétfőn délután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaru… Tovább olvasom