Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Melegfelvonulás: tojászápor és tömegoszlatás Budapesten

Az Oktogonnál kordonon kívülről tojászápor és kiabálás fogadta a felvonulókat. A Liszt Ferenc térről dobáló tömeget hátrébb szorították, ellenük palackos könnygázt vetettek be, de később is ehhez az eszközhöz kellett nyúlni a rendőrségnek.
Szombaton délután, nem sokkal négy óra után indult el az Erzsébet térről a Meleg Méltóság Menet. A körülbelül 3-400 felvonuló között Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, Szetey Gábor, egykori államtitkár és Lévai Katalin, szocialista Európa-parlamenti képviselő is megjelent.

Az Oktogonhoz, az ellentüntetők gyülekezési helyéhez érkezve a kordonon kívülről tojászápor és kiabálás fogadta őket fél ötkor. A rohamrendőrök felsorakoztak a kordonoknál, áthatoltak rajtuk, majd a Liszt Ferenc térről dobáló tömeget hátrébb szorították, ellenük palackos könnygázt vetettek be. A rendőrség közben arról tájékoztatott, hogy a negyed órával előbb, az Aradi utcánál történt incidensnél a körülbelül 50 fős, a rendőröket dobáló csoport felgyújtott egy rendőrautót, de a lángokat sikerült idejében eloltani. Az Aradi utcából 10 embert állítottak elő.

A felvonulók és az ellentüntetők a Kodály köröndnél találkoztak. A menettel szemben, a szervízúton érkező demonstrációt Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger szervezte. A két menet a Kodály körönd két oldalán kerülte el egymást, komolyabb incidens nem történt. A Meleg Méltóság Menet a Hősök tere felé tart, ahol több tucat ember a díszburkolat darabjaival, palackokkal, füstfáklyákkal kezdte dobálni a Meleg Méltóság Menetet biztosító rendőröket. A rendőrök többszöri felszólítás után, negyed hatkor vízágyúkkal megindultak a tüntetők felé. A rendőrök ismét könnygázt vetettek be, míg a szétszaladó ellentüntetők folyamatosan dobálták őket. A rohamrendőrök elfoglalták a Hősök terét, a Városligeti tó felett átívelő hídnál már a vízágyút és könnygáz-gránátokat is használtak.

Kemény összecsapásokba torkollott a Meleg Méltóság Menet. Fotó: Schmidt Andrea

A rendőrök és a Meleg Méltóság Menet elleni tüntetők a Városligeti tó felett átívelő hídon csaptak össze fél hat körül. A rendőröket nagy darabokra széttört kövekkel dobálták folyamatosan. Amikor a dobálók közelebb kerültek a rendőrökhöz, a sorfal mögül tucatnyi egyenruhás rontott elő és elfogták a rendbontót. Több csapat rendőr a ligetbe is behatolt, mert a zavargók egy része a fák között keresett búvóhelyet.

A melegfelvonulás résztvevői a tervezettől eltérő útvonalon, mellékutcákon keresztül érték el az 56-osok terét. A koncert a meleg felvonulás után azonban elmaradt, mert az 56-osok terén a fellépőket megtámadták az ellentüntetők, szó szerint ki kellett őket menekíteni. A melegek tanácstalanul várnak, hogy most mi fog történni, nem tudják, hogy hogyan fognak tudni elmenni.

A Városligeti tónál fél hat után már feloszlatták a rendőrök a dobálózó tömeget, de fél hét előtt újabb maszkos, félmeztelen fiatalemberekből álló csoport jelent meg a Városligeti fasornál. A Meleg Méltóság Menet résztvevői erős rendőri biztosítás mellett a felvonulás utáni további rendezvényeiket tartják az '56-osok terén. Tölük alig száz méterre jelent meg egy körülbelül 50 fős csoport és kukákból, szelektív-hulladékgyűjtő konténerekből barikádot építettek. A rohamrendőrök közeledtére eltűntek. A csoport kiment az Andrássy útra, ahol a Munkácsy Mihály utcánál feldöntötték a sugárút teljes hosszában felállított kordont, ami dominóként dőlt össze, egész a Hősök teréig.

Megtámadták Lévai Katalint, Szetey Gábort, Horn Gábort és Orosz Józsefet is

Megtámadták szombati budapesti melegfelvonulás után Lévai Katalin MSZP-s Európa Parlamenti képviselőt és Szetey Gábort, a másságát nyílt vállaló egykori államtitkárt, bár a rendőrség szerint a támadás nem személyüknek szólt. Lévai Katalin a Független Hírügynökségnek az atrocitás után nyilatkozva elmondta, hogy egyikük sem sérült meg. A tüntetők egy kővel dobták be annak a rendőrautónak az ablakát, amelyben utaztak. Lévai Katalin nyolcadmagával ült be egy rendőrautóba a melegfelvonulás után. A politikus elmondta: egy tenyérnyi követ dobtak az autóra, aminek betört az üvege. Az üvegszilánkok több utasra ráhullottak, de senki sem sérült meg. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerint nem a személyüket érte a támadás. Lévai Katalin egyébként azt mondta: nem csak emiatt az eset miatt aggódik, hanem az egész szombati nap lincshangulata miatt. A politikus minden lehetséges fórumon tiltakozni fog a szombaton történtek miatt.

Megverték Horn Gábort, az SZDSZ ügyvivőjét a szombati melegfelvonulás után - erősítette meg a politikus az index.hu értesülését. A politikust három férfi támadta meg a Városligetben, az állkapcsán sérült meg könnyebben, a rendőrök automatikusan eljárást indítottak a támadók ellen. Horn Gábor azt nyilatkozta: a szombati atrocitások ellen csak úgy lehet fellépni, ha a tömegek kiállnak az emberi jogokért és megmutatják: Magyarország nem ilyen.Három suhanc támadt rá a szabad demokrata politikusra. Horn Gábor azt mondta: először köpködték, majd később meg is ütötték. Orvoshoz egyelőre nem ment, mint mondta, annyira nem súlyos a helyzet. A helyszínen lévő rendőrök automatikusan megindították az eljárást a támadók, akik elmenekültek. A politikus szerint a szombati erőszakos demonstrálók legfeljebb 2 hónapot, vagy 50 ezer forint bírságot kaphatnak, ennek pedig nincs visszatartó ereje. Példaként említette, hogy Európa más országaiban, vagy az Egyesült Államokban nem fordulhatna elő hasonló szituáció. Horn Gábor elmondta: arra lenne a legnagyobb szükség, hogy a többség kiálljon a kisebbségek védelmében, és Budapest együtt mutatná meg a rendbontóknak, hogy ez a város nem ilyen.

Orosz József újságírót is megverték a szombati melegfelvonuláson Budapesten. A Klubrádió tudósítóját a Kodály köröndnél az Andrássy úton támadták meg ketten. Orosz József az esettel kapcsolatban elmondta: a Hősök teréről indult visszafelé az Andrássy úton, amikor felismerték, szidalmazták és leköpdösték. Két ember volt közvetlen közelében, az egyikük a Kodály köröndhöz érve leütötte. Néhány percre az eszméletét is elvesztette - tette hozzá. Az újságíró sérüléseket szerzett az arcán és a vállán is. Az eset után ügyeletre ment, onnan a Honvédkórház baleseti sebészetére irányították. Orosz József feljelentés tesz az ügyben.

Rendőrségi jelentés

A rendőrök összesen 58 embert állítottak elő, közülük azokat, akiket hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vittek be, még nem engedték el. Nyolc rendőr sérült meg az összecsapásokban, 13 rendőrautót pedig összetörtek.

Nem sokkal négy óra után a rendőröknek már könnygázzal kellett beavatkozniuk, mert egy kisebb csoport palackokkal dobálta meg őket. A vélhetően focidrukkerekből álló csoport az Aradi utcából, az Andrássy úton felállított kordonok külső oldaláról dobálózott. A rendőrök ekkor avatkoztak közbe, palackos könnygázt is bevetettek, mire a csoport meghátrált.

Ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, palackokba töltött savakat, Molotov koktélokat foglaltak le a rendőrök a Meleg Méltóság Menet elindulása előtt az Andrássy út egyik nem használt lakásában. A lakásban hat férfi volt, a különböző palackok mellett gyúlékony anyaggal töltött tojások is voltak náluk. A hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás kísérlete gyanújával eljárás indult. A rendőrség gyanúja szerint a lakás Andrássy útra néző ablakából a savas palackokkal és Molotov-koktélokkal a Meleg Méltóság Menet résztvevőit akarták megdobálni.

Az MSZP elítéli az erőszakot

Az MSZP kötelességének érzi, hogy a barbárság és a kirekesztés minden formája ellen tiltakozzon - közölte Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője szombaton. A politikus szerint ugyanaz a kirekesztő gondolkodás és gyakran ugyanazok a személyek jelennek meg a melegfelvonulás megtámadásában, mint akik a szélsőjobbboldali politikai megmozdulásokon megjelennek. Lendvai Ildikó hozzátette: a tisztességes többséghez képest a kisebbségekkel erőszakoskodók vannak igazán kisebbségben. A szocialisták kötelességüknek érzik, hogy a barbárság, a kirekesztés minden formája ellen küzdjenek - áll a közleményben. Lendvai Ildikó szerint ma kevés jogi kapaszkodó van a gyűlölet és a megbélyegzés tiltására.

Fodor Gábor: a Magyar Köztársaság szégyene, ami szombaton történt

A Magyar Köztársaság szégyenének nevezte Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a szombaton, a Meleg Méltóság Menet napján történt atrocitásokat. A politikus szerint az SZDSZ-t semmi nem tántorítja el a kisebbségek védelmét is magába foglaló politikája folytatásától. Fodor Gábor elmondta, hogy a Magyar Köztársaság szégyene, ami szombaton a fővárosban történt. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy van az országban néhány tucat ember, akik minden rendezvényen az ország alkotmányos rendjére törnek. Mindenkinek dolga - az SZDSZ is ezt teszi - hogy szolidaritását fejezze ki azokkal, akik nehéz helyzetben vannak és atrocitásokat szenvedtek el a melegfelvonulás kapcsán. Az SZDSZ-nek is volt több politikusa, akiket támadás ért. Horn Gábort a felvonulás után megütötték, Léderer Andrást még a felvonulás alatt kővel dobták meg - tette hozzá Fodor Gábor. Mindkét politikus könnyebben sérült.

Felvonulók - ellentüntetők

Szombaton délután a fővárosi Andrássy úton tartotta a Szivárvány Misszió Alapítvány a Meleg Büszkeség Menet nevű felvonulását. 15 órakor a Deák Ferenc téren kezdődött a rendezvény, 16 órakor indult a menet az 56'-osok terére. Hasonló helyszíneken és hasonló időben három ellendemonstráció lesz, ezeket két szervezet és egy magánszemély - a Tomcat néven ismertté vált internetes blogger - szervezte. Szélsőséges internetes portálokon pedig többen bejelentették, hogy fellépnek a nekik nem tetsző melegfelvonulás ellen.

Vészjósló előzmények

A világ egyetlen városának rendőrsége sem tudja megígérni, hogy többé nem lesznek bűncselekmények - mondta korábban Budapest rendőrfőkapitánya a szombatra tervezett demonstrációk kapcsán. Tóth Gábor hozzátette: a rendezvények biztonságos lebonyolításáért azonban mindent megtesznek, és megfelelő erővel lépnek fel, ha bármilyen jogsértés történik. Szombaton délután a Meleg Méltóság Menet felvonulásához kapcsolódóan több, ellentétes célú demonstrációt szerveztek különböző szervezetek Budapesten. A korábban a Tóth Gábor rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzést is kiterjesztték, az ugyanis már pénteken nulla órától megkezdődött. A rendőrök bárkit ellenőrizhetnek, de kiemelt feladatuk a bűncselekményre készülők kiszűrése lesz a demonstrációk környékén.

Múlt pénteken hajnalban az V. kerületben Molotov-koktélt dobtak egy meleg szórakozóhelyre. Egy héttel később, csütörtök hajnalban két Molotov-koktélt dobtak be egy VIII. kerületi fitness szalon előterébe a résnyire nyitott bejárati ajtón. A hasonlóság miatt a két esetet a belvárosi rendőrök vizsgálják majd. A szerdán megnyitott 13. Leszbikus, Meleg Biszexuális és Transznemű Fesztiválhoz tartozó, szombati, Meleg Méltóság Menet nevű felvonulást több szélsőséges internetes portálon is megfenyegették. Információk szerint a Molotov-koktélos támadások is részei ennek a fenyegetés-sorozatnak. A 13. LMBT Fesztivál megnyitóján Lévai Katalin úgy fogalmazott: "Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik". Az európai parlamenti képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: a melegfesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a korábbi atrocitások ellenére mernek utcára vonulni. Steigler Sándor, az LMBT fesztivál programszervezője történelmi pillanatnak nevezte a megnyitót, mert 13 év után most először a Himnusszal kezdődött, mint minden ünnep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi önkormányzati választások országszerte

Három településen tartanak időközi polgármester és önkormányzati képviselő választást vasárnap. Tovább olvasom