Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Melyik arcomat mutassam az állásinterjún?

Most megyek felvételizni rendszergazda munkára. Bár az egyetemen szereztem bizonyos tárgyalási rutint, azért egy állásinterjúnak komoly tétje van és én mindenképpen jó benyomást szeretnék kelteni. Bár a nagy IT és internetes cégeknél programozó haverjaim farmerban, meg sportcipőben járnak, világos, hogy az első találkozáson kissé „vasaltabbnak" kell majd látszanom. Mit tanácsol, melyik arcomat mutassam, hogy nyerő is legyek az interjún, de a saját személyiségemet se kelljen megtagadnom?
K. Márton (Sopron)

Mindenekelőtt azt kell eldöntenie, milyen fajta arculatot szeretne kialakítani, vagyis, mit gondoljon önről a leendő munkáltató, ha belép a szobába. Bizonyára ön is valami ilyesmit szeretne: „Úgy néz ki, mint aki jól felkészült, magabiztos, tudja, mit akar és tekintélye, meg hitele van. Komolyan kell vennem."

Javaslom, hogy a felvételi beszélgetés előtt írja le, mit szeretne, mi legyen az emberek első benyomása önről! Olyan arculatot kell kialakítania, amely egyrészt a környezethez, másrészt a munka jellegéhez, illetve a személyiségéhez egyaránt illik. A bankvilág pénzügyi köreiben kívánatos imázs teljesen alkalmatlan lehet számítógépes szakmában és fordítva.

Azt tanácsolom, máris lásson hozzá annak megtervezéséhez, hogy az első 5 percben hogyan keltsen magáról jó benyomást a felvételiztetőben. Ugyanis már ennyi idő alatt a leendő munkáltató egyfajta képet alakít ki a jelöltről és ez nagyban befolyásolja az alkalmasság későbbi megítélését is. Egyfajta „színes szűrőt" jelent, amelyen keresztül a későbbiekben a jelöltet látni fogják és az első benyomásokat, főleg, ha azok negatívak, nagyon nehéz megváltoztatni. Az első benyomás megismételhetetlen!

A megismerés első mozzanata a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha ez nem kedvező, lehet, hogy elmarad a folytatás. Ha az álláskereső az első találkozáskor ügyetlenül viselkedik, a leendő munkáltató tévesen bár, de más negatív tulajdonságokat is feltételez róla. S ami még nagyobb baj, esetleg nem ad neki még egy esélyt! Ugyanakkor, ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható. Mindent el kell tehát követnünk, hogy minél előnyösebb benyomást keltsünk öltözködésben, mozgásban, arckifejezésben és beszédben egyaránt.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom