Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Melyiket a sok közül?

Ha első kutyát választunk és talán a kutyákhoz sem értünk annyira mindenképp érdemes egy hozzáértő barát vagy ismerős tanácsainak kikérése, hogy az alomból melyik kiskutyát vigyük haza.

A hozzáértés nem azért szükséges, hogy előreláthatólag egy többszörösen díjnyertes kiskutyát válasszunk ki, hiszen kölyökkutyáknál erre még a fajta szakértői sem képesek. A kölyök átvizsgálására leginkább azért van szükség, nehogy egy beteg, legyengült esetleg valamilyen fajtától eltérő (pl. tiszta fekete helyett foltos) tulajdonságú kutyust sózzanak ránk sokszor komoly összegekért. Félreértések elkerülése végett: egy fekete fehér foltos újfullandiként megvásárolt kiskutya is lehet a világ legokosabb kutyája, de semmiképp nem érdemes annyi pénzt kifizetni érte, mint egy kiállítási példányért.
 
Sokféle módszer ismert arra vonatkozóan, hogy miként lehet a legjobb kölyköt az alomból kiválasztani, e módszereket azonban nem feltétlenül kell pontosan követni. Nagyon fontos a személyes benyomás, de ajánlott néhány szempontból megvizsgálni a kicsiket. A kiegyensúlyozott kiskutyák általában barátságosan, érdeklődve szaladnak oda még az idegenekhez is. Ha ez nem így történik, az sokkal inkább a félénkségüket jelzi, mint mondjuk az idegenekkel szembeni bizalmatlanságukat. A szakirodalomban
előforduló tesztelési módszer a tapsolás is, amely során az érdeklődő, morgó esetleg ugató kiskutyust előnyben részesítik a szűkölő félénken elbújó kicsikkel szemben. A kiskutyák talpraesettségét, kíváncsiságát vizsgálhatjuk egy megcsörgetett kulcscsomó, vagy elgurított, pici gumilabda segítségével is; minél hamarabb, minél élénkebben reagál, annál talpraesettebb kutyussal van dolgunk.  

E tulajdonságok mellett fontosak a fizikai vizsgálatok is. Az egészséges kiskutya örül, ha felveszik, nem mutatja jelét fájdalomnak. A kiskutya szeme, füle, és orra nem váladékos, ínye és nyelve rózsaszín. Nem mutatja jelét hasmenésnek. A végig simított szőrzet puha, a bőrön nincsenek sebek, fekélyek. Az "ez nem veszélyes", "ezzel ne is törődjön" kezdetű mondatok nem túl sok jóval kecsegtetnek.  
 
Persze a legfontosabb dolog a jó kennel kiválasztása. Hiába próbáljuk ki a tapsolást, ha az összes kiskutya elszalad, de az is előfordulhat, hogy érkezésünkkor már csak pár kutya maradt a kennelben, nem hagyva választási lehetőséget. Ezért is fontos egy jó tenyészet kiválasztása, hiszen egy minőségi alom utolsó kölykével is jobban járhatunk, mint egy esetleges beltenyésztett alom legjobb utódjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom