Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Menesztették az SZDSZ-es minisztert - szakad a koalíció?

A kormányfő hétfő délelőtt felmentette Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri posztból, április 30-i hatállyal. Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja Gyurcsány Ferenc döntését. Elemzők szerint komoly esély mutatkozik a kormánykoalíció szakadására.
Elfogadhatatlannak tartja az SZDSZ Gyurcsány Ferenc döntését, amellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert - ezzel a rövid közleménnyel reagált a liberális párt a miniszterelnök reggeli döntésére.

A kormányfő hétfő délelőtt mentette fel Horváth Ágnest az egészségügyi posztból április 30-i hatállyal - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő, miután Gyurcsány Ferenc dolgozószobájában fogadta Horváth Ágnest. A miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-ig állapodjanak meg az új miniszter személyéről.

Daróczi Dávid hozzátette, a kormányfő megerősítette, hogy az egészségügy átalakítását folytatni kell a jobb szolgáltatás érdekében, ehhez azonban nyugalomra és párbeszédre van szükség. A megbeszélésről egyéb részleteket nem árult el.

Az SZDSZ hétfőn délelőtt kilenc órától tart frakcióülést, majd este a frakció és az ügyvivői testület tagjai ülnek össze a helyzet értékelésére.

Horváth Ágnes egy éve, 2007. április 4. óta látta el Molnár Lajos miniszter utódjaként az egészségügyi tárca vezetői szerepét. A miniszteri posztra a minisztérium államtitkári székéből került, előtte Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója volt, de dolgozott az OEP-nél is. A Gyurcsány Ferenc vezette kormány egyik legnépszerűtlenebb politikusaként nevéhez fűződik az egészségügyi reform végrehajtásának megkezdése a vizitdíj és kórházi napidíj kudarcba fulladt bevezetésével együtt.

Politológusi vélemények

Kiszelly Zoltán szerint a kormánytöbbség nem bomlik fel, ugyanakkor a koalíciós szerződést újratárgyalják majd, és személycserék is valószínűsíthetők. A politológus szerkesztőségünk kérdésére elmondta, az SZDSZ legkevésbé rossz választása a "keménykedő" Kóka lecserélése, valamint egy 2-4 éves liberális program elfogadása lenne. Gyurcsány ideiglenesen nyer Horváth Ágnes menesztésével, de a szükséges reformlépések kitolásával közép- és hosszútávon ő is és az ország is veszít - tette hozá.

Somogyi Zoltán politikai elemző, a Political Capital alapítója szerint komoly esély mutatkozik a kormánykoalíció szakadására. Három lehetőséget vázolt fel: 1. kormányfőcsere 2. az SZDSZ kivonul a kormányból, és kívülről támogatja 3. az SZDSZ bennmarad a Gyurcsány vezette kormányban. Somogyi úgy véli, ez utóbbi megoldás lenne a legnegatívabb a liberális pártra nézve. Az elemző meglátása szerint Gyurcsány kényszerpályán mozog, fejet kellett felmutatnia pártjának, hogy pozíciója ne rendüljön meg véglegesen.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. polgár 2008. április 01. 22:38
  „Tisztelt Elkötelezett Pártrajongók - jobb és bal!
  Olvassátok el a kisalfold.hu 2008.04.01-i számában a "Gatyaszaggató" című írást, hogy mivel vannak a mi igen tisztelt politikusaink elfoglalva TELJES EGYETÉRTÉSBEN....”
 • 49. Mezzo 2008. április 01. 22:09
  „Végig olvastam az összes hozzászólást. Színes. Én úgy érzem: nem az a meghatározó, ki milyen mezben játszik egy mérkőzésen, hanem hogy mennyire alkalmas arra a posztra, amit ellát. Ha nem az, akkor le kell cserélni és jobbat állítani be helyette. A politika már réges régen nem arról szól, hogy szegény magyar népnek hogyan is lenne jobb, hanem arról, hogy a már réges régen nem szegény politikusok hogy maradhatnának minél tovább a húsos fazék közelében. És nem csak ők, hanem lehetőleg az egész pereputty is, jusson nekik is minél több, jobb. Költségtérítés és minden más címszó alatt. Ja? Hogy közben a magyar népnek már alig marad a közösből? És? Majd ráfogjuk a másik pártra, és ha elég hangosan veszekszünk és köpködünk egymásra, akkor talán a birka nép nem látja meg a valós problémát, csak amit mi jó hangosan publikálva az orra alá tartunk....
  Ne politikusaink legyenek a fontos posztokon, hanem jó szakembereink, és akkor ha ők azt mondják, hogy ...-ig nehezebb lesz, de csak addig, nekik majd elhisszük, mert nem csak a voksunkat akarják, hisz nem párt függők. És egykor majd - ha marad még valami - a közös megmarad a közösségnek, és nem vándorol rejtélyes módon egy szűk - ám megnevezhető - réteg zsebébe...."fizetésem infláció miatti értékcsökkenése miatt hiteleim és családom finanszírozására keresek jól kereső politikust, aki fizetési kötelezettségeimet átvállalná. Köszönömmel fizetek. Lelkiismeret jeligére. Jó tett helyébe jót várj..."”
 • 48. waterbear. 2008. március 31. 23:24
  „Jobb olda? Bal oldal??? Mind két emberi kéz.... van itt valaki aki ha ebédet főz, ülésezteti, szavaztatja a kezeit, hogy melyik fogja a fakanalat?????
  Neeem? Még ilyet... mi lenne ha az összes költségtérítésből tetszelgő népművészeti agyagedény azzal foglalkozna ami a dolga, és nem a zsebét tömné? Hát nem ez ami most van....

  Horváth Ágnes meg tudta mikor megkapta sok fotel között a bársony sámlit, hogy az billeg, csak három lába van.... hát most ne sírjon, most legyen arrogáns...

  Orbán, Gyurcsány, Kóka, meg a kókadt....izé.... mindegyiket jó messzire kéne küldeni!”
 • 47. Don Kartács 2008. március 31. 22:59
  „Kedves Noormális, el lehetne azon gondolkodni, hogy ki mit nem ért. Van aki az alapján reagál, amit bemesélnek neki és van az, aki az alapján, amit a saját két szemével lát. Tudod ezek olyanok, mint Szent Tamás. Rémilik valami?
  Én továbbra is rühellni fogom Orbán Viktort és továbbra is azt kívánom, hogy felőlem mindegy ki kerül hatalomra, csak az ő kezébe ne kerüljön vissza a hatalom. ( Bár ahogy mondtam egy vadonatúj pártnak ismeretlen arcokkal jobbna örülnék ).”
 • 46. az igazi anonym 2008. március 31. 18:09
  „Mielőtt itt hajbakapnátok , keressétek meg ,és olvassátok el a :
  DÉLVILÁG 2001. június 8-i ( hódmezőv.helyi ) számát !
  A cikk címe :Mikola István látogatása Vásárhelyen
  Az egészségügy súlyos örökségei / a cikk cimoldalán található /
  Ebből megtudhatjátok mit akart tenni Mikola az E.üggyel ! !
  A 2. oldalon Orbán V. érdekes megszólalása olvasható !
  Utánna vitatkozhattok !”
 • 45. lugas6 2008. március 31. 15:29
  „Mire szavaztuk az igent? Január 1-re és nem április 1-re. Ez nem áprilisi tréfa. Lett volna idő átgondolni, 8-hónap. Jók akartak lenni a Nép előtt. Most hirtelen 2-hónapról beszélnek. No ez már kapkodás jogfojtonoséknál. Azt gondolom ezt is el- ták. Csahosuk szabad, most lehet színtváltani, hiszen a nevükben van. Kétszeresen is lejáróban a sosemvolt, átcímkézett szavatosság. Akikben nem bíznak, mert megbízhatatlanok, azok ne akarjanak diktálni! Menjenek szépen, hogy a gőzt biztonsággal le lehessen ereszteni.”
 • 44. Nooormális? 2008. március 31. 15:24
  „Szegény pan.cser, jógyerek, Don Kartács és a többiek...
  Nem értik mi történik körülöttük, csak kapkodják a fejüket, minden más lett, minden szétmállani látszik, amiben hittek.
  Már csak Orbán Viktor, a nagy ellenség gyűlölete tartja őket egyben, de majd lassan ez is elgyengül...”
 • 43. pan.cser 2008. március 31. 15:16
  „Szerencsénkre van egy OV-unk. Nem kell nyugtalankodni a tőzsdének, erős vezetése lesz az országnak, mindenki aki betartja a törvényeket biztonságban érezheti magát. Az ország szép jövő előtt áll. Hajrá Viktor, hajrá Magyarország, szép hazánk. Nem vagyunk se hülyék sem buták ha értelmét látjuk tudunk dolgozni, tenni ,alkotni. Fel fogjuk virágoztatni a hazát! Az ellenzékben kikiristályosodik majd a modern baloldal, ezek meg eltűnnek a történelem sötétjében.”
 • 42. profi 2008. március 31. 14:51
  „Jógyerek!
  Azt hiszem értem mit írtál.
  Hiszen az eü-ben tengődök én is 17 éve! Én is "megsugom" neked ,van rutinom ,rálátásom és szomorú tapasztalatom!
  De másfajta megoldás kell .Ezek nem érik és nem érték el céljukat.
  Egy kérdés lenne azért, neked kellett-e plusz pénzt gombolni csak hogy tanulhass??
  Persze a tanszereken felül?? Mint most a jelenlegi tandíj!!
  Pontosan azok akarnak szigorítani mindig akik más zsírjából élősködtek.
  Ez a lényeg.”
 • 41. ferifun 2008. március 31. 14:30
  „Komolyan gondoljátok, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj megoldott valamit is? pl. helyettesítette a hálapénzt vagy hogy a nagymamát benntartsák, amíg a család síel?
  Aranyosan naívak :) :) :)
  Ágnes asszony a patakban
  Fehér lepedőjét mossa
  :D”
 • 40. Jógyerek 2008. március 31. 14:28
  „Kedves Profi! 35. hozzászólásra reagálva)
  Apám szerencséáre nem szenved hereréákban, de néhány éve egyszer már kiegyenesedett az EKG-ja. Ugye azt te is tudod, hogy egyenes EKGval nem 2 hónapot, de egy árva milliomod másodpercet sem lehet élni!
  megsúgom neked, hogy a daganatos betegeket minél hamarabb asztalra teszik!ha már áttétes akkor életveszély esetén vágnak bele azért, hogy ne bélelzáródásban haljon meg. Aki pedig áttétes rákos beteg és menthetetlen hacsak nem éppen bélelzáródása van vagy éppen nem tud vizelni azoknak a betegeknek ezen a baján segítenek mégha meg is fog halni. Sajnos a mai orvostudomány nem tart ott, hogy áttétes rákból meggyógyítsák a betegeket. Tudom mert kórházban dolgozom! Várólista eddig is volt, csak előjegyzési listának hívták, tehát ez nem újkeletű dolog. Eddig is várakozni kellett bizonyos műtétekre, de a daganatos betegek mindig is előbbre kerültek!
  Tudtommal szó nincs arról, hogy ha magánbiztosítók jönnek létre, hogy ne kötnének biztosítást bárkivel is, hizsen erre törvény kötelezi őket majdan ha bevezetik.
  Profi! meg kell, hogy cáfoljam részben a 37. hozzászólásod! Volt olyan beteg nem is egy aki a műtét után pár nappal megkérdezte tőlem, hogy megkaptam e azt amit a doktor őrral küldött nekem?! becsületből azt mondtam, hogy igen. Valójában nem kaptam meg amit a beteg az orvoson keresztül adott volna és ez nemcsak egy eset! nem, ne értsen félre senki! Én nem várok a betegektől semmiféle hálapénzt, bonbont, stb... maximum egy köszönömöt ami talán alap!! De... ha már elküldi a beteg az orvossal akkor talán illene átadni annak akinek szánta a beteg.
  nekem van összeköttetésem az eüben és nemcsak sopronban hanem más városokban is ahol tanultam, gyakorlaton voltam stb..., de ennek ellenéáre ha úgy hozza a sors igenis kivárom a soromat.
  Itthon ugyan nem mindig, de... ha egy eü dolgozót előbb behívnak a rendelőbe akkor ne nézzenek rá vérben forgó szemekkel, mert miért is ne mehetne be előbb. Amíg a vasűton dolgozók ingyen vagy olcsóbban utaznak én sem nézek rájuk sanda szemmel, vagy éppen a kőműves olcsóbban veszi a cementet mint én vagy éppen a Tesco dolgozók havi 1 alkalommal 10% kedvezményt kapnak, stb... Ennyi előnyünk nekünk is lehet nemde?”
 • 39. Kapuvári 2008. március 31. 14:24
  „Kisírt szemekkel távozik a horváthágnes,most legyezheti magát az A4-es lappal,meg ihat a pohár vízből!szarházi demokraták szövetsége megbukott!1% szavazójuk van,nem lesznek benn a következő parlamentben!mint a patkányok a süllyedő hajóról fognak az elvtársakhoz menekülni, és bekebelezik a pártot!következő választáson fidesz 50%,mszp 25%,mdf 8%,jobbik 5%,kisgazdák 5%,független 5%,szdsz 1%,egyéb 1%.”
 • 38. maci52 2008. március 31. 13:57
  „Reped a csőnaci,semmi gáz........És Ujra itt van a nagy csapat......”
 • 37. profi 2008. március 31. 13:36
  „Todoer! Tudok ilyen példát is nem egyet nem kettőt. Igen is osztoznak a jatton. Közös munka ,egymás nélkül nem sikerülhet a műtét sem, az ellátás sem. Persze ez a kevesebb.Sajnos!
  A magyar ember nem hülye ,sőt ,ki kell számolni lakosságszerint a Nobel díjasok számát. Ugye ugye!
  Csak itt mindent elbasznak, és nem kell a szellemi tőke. Buta vagy annak hitt embereket könnyebb kordában tartani.”
 • 36. todoer 2008. március 31. 13:29
  „Ha tegnap nézte valaki az M1 Szólás szabadságát láthatta a példát a jobb oldal retorikájára. A kórházigazgató úr leszedte a keresztvizet az korházüzemeltető Hospinvest-ről az egri kórházzal kapcsolatben de szót nem ejtett a körmendi kórházról ahol elsőként vette át az üzemeltetést ugyanez a kft,csak Egerben Mszp Körmenden Fidesz vezetés van.300 ft vizitdíjat leszavazták de mennyit kell fizetni az orvosnak hogy a nagymamát bent tartsa az osztályán míg a család síelni van ? Ennél drágább szálloda nincs , csak ezt mi fizetjük.A várólisták sem most alakultak ki . És vajon látott-e már valaki olyan orvost aki a hálapénzt megosztotta volna az ápolónővel , röntgen , labor stb orvossal , műtőssel ? És ki is ígért az eü dolgozóknak 400 % béremelést ?Sajnos mind a két oldal a saját hatalma érdekében odadobta az országot .”
 • 35. profi 2008. március 31. 13:24
  „Arra nem gondolsz jógyerek, hogy az aki a borítékot odanyomja lehet mindenét odaadja csak hogy segítsen valaki rajta?
  Akinek nincs összeköttetése az eü-ben az bizony vagy kivárja a sorát vagy belehal mire sorrakerül.
  Kíváncsi lennék de tényleg, gondolkozz másképpen!!
  Apád hererákban szenved ,a vizsgálatok kimutatják előrehaladott állapotát . Műtét nálkül akár 2 hónapot is élhet még , de max hármat.Minden korrekt ,bejelented műtétre, mindenszabályosan működik, de csak fél év múlva kap időpontot!
  Mit teszel?
  Kivárod hátha túléli, vagy belehal ,vagy minden követ megmozgatsz azért ,hogy férjen bele a keretbe 2 hónapon belül.Persze nem a többi beteg rovására!!!!!!!!!
  Már ha szereted apádat!!!!!!!!!
  A várólista is csak arra jó ,hogy a leendő??? eü magánbiztosítók minden adatodat lássák és ennek fejében kössenek vagy ne kössenek szerződést a polgárokkal. Semmi másról nem szól!!!
  Ha beteg vagy nincs esélyed biztosítani magad. Nem éri meg nekik.”
 • 34. Don Kartács 2008. március 31. 13:17
  „Ok, de akkor a politikusainknak fejébe kellene verni azt, hogy ha hazajön egy tudós nem szólunk be olyat, hogy "ez nem Amerika". Önszántából hazajött egy hírneves győri tudós, szarra se méltatták és eleve, hogy visszament. Pedig, ha itt maradt volna, akkor plusz pont az országnak. A vezetőségnek hála nem igazán tudjuk megbecsülni országunk zsenijeit, hagyjuk őket kimenni a jobb létbe.

  Szerintem kellő összefogással és egy vadonatúj párttal ( vagy pártokkal ) vadonatúj szakemberekkel meg lehetne mindent menteni. A jelenlegi politikusainkat meg nyugdíjazhatnánk és leküldheténk a Fekete tengerhez a Dunán keresztül.”
 • 33. profi 2008. március 31. 13:14
  „jógyerek!
  Nincs értelme ,ennek a parttalan vitának.Egyik oldalról sincs meggyőző erő!
  Nem hallgatjuk (játok) meg egymás kiáltásait sem.
  Nincs rend , nincs törvény nincs oktatás ,nincs egészségügy, nincs mentő ha kell, az emberek halnak ,mert reform van.
  Vagyis van minden azoknak akik nyeletik velünk a békát.
  És ez hogy ki nyeli pártoktól független!
  Azt azért jó lenne meghallgatni mi a véleménye a kiszolgáltatott,idős és a szegénységi küszöb alatt élőknek.
  Kell -e a reform vagyis jogtalan pénzbehajtás minden szinten??”
 • 32. profi 2008. március 31. 13:05
  „Kartács! Azt hiszem ebben egyetértünk !
  Hívjuk haza kint alvó tudósainkat és vágjunk bele!
  Hátha sikerül!”
 • 31. Don Kartács 2008. március 31. 13:02
  „Csodák nincsenek, egy csettintésre nem látunk 5 éves eredményt. Minden döntés előtt csak két lehetőség van : belemegyünk, vagy nem megyünk bele. Egy gyerek csak 1 éves korában kezdi el az egyetemet. Fel kellene sok embernek fogni végre, hogy az idő valóban egy kőkemény ellenfél, aki csak akkor válik hasznunkra, ha együtt működünk vele. Ha nem, akkor nem engedi meglátni, hogy mi lett volna a vége ha....”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóka: Gyurcsányból elfogyott az erő, a képesség és az akarat

Kóka szerint egyébként a kormányfőből elfogyott az erő, a képesség és az akarat, amely az ország… Tovább olvasom