Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Mennyibe kerül az otthon melege?

A tél beköszöntével a meleg lakásban érezzük legjobban magunkat. Ha otthonunk hőmérséklete elmaradna a kellemestől, akár 3000 forintos ráfordítással tehetünk ellene. A villanyórára azért nem árt figyelni.
Fotó: Gyenes Kálmán
Hősugárzókból bőséges a kínálat az egyik szegedi áruház polcain: állót, falit, kvarcosat és ventilátorosat is lehet találni. Ez utóbbiból négyfajta áll rendelkezésünkre – komoly tudásbeli különbség nélkül. Ezer és kétezer wattos teljesítményű típusok közül választhatunk. Mint azt Berta Péter, az áruház műszaki osztályvezetője elmondta: egy ezerwattos fűtőventilátor – két és fél méter belmagasságú szobát alapul véve – nyolc négyzetmétert tud felfűteni. Egy szobába így nem árt többet venni belőle, azonban vigyázni kell: egymással szembe ne állítsuk őket. A ventilátoros sugárzó ugyanis termosztátos. Ha eléri az általunk beállított hőfokot, kikapcsol. Áruk 3000 és 7000 forint között mozog és szigorúan szobai használatra ajánlják. Létezik ugyanis fürdőszobai megfelelője is. A különbség annyi, hogy ezek a típusok védettek a kifröccsenő víz ellen. Persze drágábbak is: átlagosan 15 ezer forintba kerülnek.

Hősugárzó klíma a fürdőszobába

Hősugárzó klímából két típus van: az egyik álló, a másikat falra is lehet szerelni. Ez utóbbit, a maga kétezer wattos teljesítményével, a fürdőszobában érdemes felszerelnünk. A víz a legritkább esetben fröccsen felfelé, így a falra szerelt példány amellett, hogy meleget ad, biztonságos is. Nyolcezer forintért vihetjük – az álló majdnem dupla ennyibe kerül.

Juhász Péter egy falra szerelhető klímát vett magának. Elmondta: panelban lakik, tavaly cserélte le a régi fűtőtesteket újakra, de a fürdőszobáról megfeledkezett. Sokáig gondolkodott: falra szerelhető radiátort vagy inkább hősugárzó klímát vegyen. Végül azért szavazott az utóbbira, mert olcsóbb, és kevesebb problémával jár a felszerelése.

Tartós meleg olajradiátorral

A kvarccsöves hősugárzókból háromfajtát különböztethetünk meg: egy, két és három kvarccsővel működőt. A csövek számától függ a teljesítményük is: hatszáz és kétezer watt között váltakozik. Fürdőszobába, szobába, hideg műhelybe vegyük őket – 8000 forintért. A kvarccsövesek között kizárólag teraszt fűtőt is találhatunk, amit dizájnos talppal együtt vihetünk haza. Ebből azonban csak kétcsöves van – 21 ezerért. – Akinek kertje van, szívesen viszi – osztja meg tapasztalatait a műszaki osztályvezető.

Akinek nincs bizalma a hősugárzókkal szemben, annak az olajradiátor jelenthet megoldást. Hét, kilenc és tizenegy tagos közül választhatunk, teljesítménye megegyezik a hősugárzóéval: ezer-kétezer wattosak. Hátránya, hogy ezzel több ideig tart a lakás felfűtése, meg kell várni, amíg a fűtőpatron felfűti a radiátor olaját. Hátránya előnye is egyben: a felmelegedett olaj a radiátor kikapcsolása után még hosszú ideig tartja a hőt. Nyolcezertől 12 ezer forintig árulják őket – a tagok számának függvényében.

Áltűz a kandallóban

A csúcsot mégis az elektromos látványkandalló jelenti. Bekapcsoláskor izzója narancssárgás színt visz a lakásba. Mintha igazi kandallónk lenne, úgy lobog benne az áltűz. Az érzetet a benne található farönk, illetve faszén teszi teljessé: már maga az imitáció is melegérzetet ad. A kisebbik kandalló 160 ezerért, a nagyobb 300 ezerért „loboghat" a lakásban.
Összességében elmondható: sok mindennel lehet pótolni a központi fűtés hiányosságait, ám nem árt odafigyelni a villanyórára sem. Amekkora a termékek fűtőértéke, hozzávetőleg akkora az áramfogyasztási értékük is. A kellemes meleg magas villanyszámlát eredményezhet.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milánóban a hó miatt 1500 fa dőlt ki

Egész Észak-Olaszország hó alatt van, néhol a közlekedés is megbénult, a hólánc kötelező. Délebbre a… Tovább olvasom