Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mennyire beteg a gazdaság

A magyar gazdaság legnagyobb problémája a magas államadósság, ami még növekszik is. Ennek csökkentése érdekében újabb költségvetési kiigazításra van szükség, vissza kell térni a 4 százalékos növekedési potenciálhoz és ezekhez hiteles személyek kellenek.
Ebben teljes egyetértés mutatkozott a gyáriparos szövetség keddi konferenciáján megszólalók között, néhány részletben azonban nézeteltérések is megfogalmazódtak, például abban, hogy lehetséges-e 2000-3000 milliárdos kiadáscsökkentést végrehajtani.

Ha semmit sem tett volna a kormány az IMF-hitel elnyerése érdekében, akkor az államadósság a GDP jelenlegi 73 százalékáról 10 év alatt 100 százaléka fölé nőtt volna, a kiigazítás hatására pedig 90 százalék a növekedési ütem becsült mértéke - mondta Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, a Mennyire beteg a magyar gazdaság? című konferencián. Szerinte összességében értelmetlen volt a kormány költségvetési kiigazító programja. Hamecz szerint további kiadáscsökkentésre lesz szükség, de ez kevés, ha nem térünk vissza a korábbi, 4 százalék körüli gazdasági növekedési pályára. Hiteles személyiségek nélkül azonban ez sem lehetséges - tette hozzá.

Egyetért ezzel Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, aki a legpesszimistább képet festette a kilátásokról. Szerinte a recesszió idén jó, ha 4-5 százalék lesz (a kormány 3,5 százalék körüli visszaeséssel számol). A közgazdász úgy véli, hogy egy időben kell megnehezíteni az emberek járadékossá válását, megkönnyíteni a munkába állást, erőteljesen lefaragni, illetve megszüntetni az óriási ártámogatásokat (MÁV, BKV, gázkompenzáció, gyógyszerkassza). Heim összesen 3000 milliárdnál is nagyobb adócsökkentést és kiadásvisszafogást lát szükségesnek.

A diagnózisban egyetért Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke, de hangsúlyozta: az államadósság az egész világ legnagyobb problémájává válik, amit mindenütt 10-15 év alatt fognak rendbe tenni. A többezermilliárdos kiadáscsökkentés szerinte kivitelezhetetlen. Jelenleg bizalmatlansági spirál uralkodik a piacokon. Magyarországon pedig 2006-tól helyes kiigazítási irány látható, durva ellenzéki felelőtlenséggel párhuzamosan - mondta Vértes. Szerinte most hisztéria és pánik helyett higgadt értékelésre van szükség. Jó, hogy modellezünk, nem jó, hogy ijesztgetünk - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól

A Legfelsőbb Bíróság kedden bűncselekmény hiányában felmentette Vajnai Attilát, a Munkáspárt… Tovább olvasom