Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Mennyit ér az ingatlanom? Számoljon!

A Csongrád megyére vonatkozó vagyonadó-szorzószámok alapján bárki kiszámolhatja, hivatalosan mennyi a lakása forgalmi értéke. Számoljon!
Az ingatlanadó alanya az (a magánszemély vagy cég), aki (ami) a naptári év első napján a lakóingatlan tulajdonosa, az adó alapja pedig a lakóingatlan adóév első napján fennálló forgalmi értéke. Az adó mértéke az ingatlan értékének 50 millió alatti része után 0,35%, az 50 millió feletti része után 0,5%. Bár az a lakóingatlan, amelynek forgalmi értéke a naptári év első napján a 30 millió forintot nem éri el, mentes az adó alól, de a 30 millió fölötti értékű ingatlanok esetében az adót az ingatlan teljes értéke alapján kell számítani, nem csak a 30 millió fölötti részre. Ez sajátos ötvözete a sávos és a lépcsős adóztatásnak: a 30 milliós lépcső után két sáv következik.

Kulcskérdés az ingatlanokra vonatkozó vagyonadó kapcsán az ingatlan értéke. A törvényjavaslat az aktuális (illetve az adóév első napján fennálló) forgalmi értéket veszi az adó alapjául. Ennek megtippelése a tulajdonos dolga. Ebben segít(ene) a leendő törvény első melléklete, amely rendelkezik az egyes városok illetve kerületek ingatlanjaira jellemző, átlagos négyzetméterárról. A táblázat vélhetőleg fog még vitákat kiváltani, mivel kérdéses, hogy mennyiben tükrözi a valóságos viszonyokat.

Csongrád megyére vonatkozó vagyonadó-szorzószámok

 ingatlanfajta

 megyei jogú város

város   község

Lakás egylakásos lakóépületben

 213

 140

 98

Lakás többlakásos lakó- vagy egyéb éületben 

 200

 133

 98

 Üdülő

 138

 70

 63Az egyes lakóingatlanok értékét a földrajzi elhelyezkedésen kívül számos más körülmény befolyásolhatja; a törvény ezeket korrekciós tényezők figyelembe vételével kompenzálná, melyekről a javaslat 2. melléklete rendelkezik.

Kattintson ide és számoljon!

A 10 év alatti korú épületek esetén például az adó alapjául szolgáló összeget 1,15-tel kellene szorozni, a 80 év alatti épületek értéke viszont 15 százalékkal alacsonyabb az alapértéknél. Ha 10 éven belül az ingatlanunkat teljesen felújítottuk, 10 százalékkal növelt érték után kell adóznunk.

Csökkentheti az ingatlan becsült értékét a felhasznált építőanyag: panellakás-, fa- és vályogház-tulajdonosok olcsóbb ingatlannal számolhatnak, ahogy a közművesítetlen ingatlanok tulajdonosai, valamint a földúton hazadöcögők is. A törvényjavaslat szerint megdobja viszont a lakás értékét, ha a második emeletnél magasabban van, és van hozzá lift; ha van hozzá garázs, vagy 20 m3-nél nagyobb űrtartalmú medence. Szintén "extrának" számít, ha egyik ablak sem néz bekerített udvarra vagy északi irányba. Az alagsori lakások értéke a területre jellemző átlagos lakások értékének mindössze háromnegyede.

Az ingatlanok értékének meghatározását segítő táblázat adatai alapján lássunk egy fővárosi és egy vidéki példát.

Egy valós ingatlanhirdetésben szereplő XXII. kerületi, 80m2 alapterületű családi ház alapértéke a törvényjavaslathoz tartozó táblázat szerint 80*275.000 forint (22 millió). Az épület 51 éves, az ehhez tartozó korrekciós tényező 0,95 (20 millió 900 ezer forint). 10 éven belül teljesen felújították a házat, ez 1,1-es korrekciós tényezőt jelent (22 millió 990 ezer forint). A 16 négyzetméternél nagyobb garázs szintén 1,1-szeres szorzót jelent. Ez alapján a ház 25 millió 289 ezer forintot ér; ennél a hirdetésben magasabb, 29,9 millió forintos induló ár szerepel.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. kispacni 2009. május 29. 11:55
  „folyt 2. A Deloitte Zrt most is végez tanácsadó szolgáltatást off-shore cégek alapítására. Most igy reklámozza:

  Nemzetközi adótervezés  A Deloitte tanácsadói jelentős tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi, határon átnyúló tranzakciókhoz kapcsolódó adótanácsadásban. E körben lehetőség nyílik olyan egyedi szerződéses megoldások, társasági struktúrák alkalmazására, amely adó szempontból optimális feltételeket biztosít mind a külföldiek magyarországi befektetéseihez, mind a hazai vállalkozások külföldi terjeszkedéséhez. A magyar cégek - a "magyar offshore" (külföldön tevékenységet végző) státusz megszűnése ellenére - rendkívül kedveltek mint csoporton belüli finanszírozó cégek, illetve sok multinacionális cég használ magyar leányvállalatot a csoporton belüli vagyoni értékű jogok hasznosítására, licencbeadására.
  Adótanácsadóink a nemzetközi adózás hagyományosnak tekintett területein is megbízható gyakorlattal rendelkeznek. Többek között megemlíthetjük a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményekhez kapcsolódó értelmezési illetve tervezési lehetőségeket, a forrásadó tervezést, a telephelyhez, finanszírozási, alultőkésítési problémákhoz kötődő kérdéseket. Számos ügyfelünket képviseljük a Pénzügyminisztérium előtt feltételes adómegállapítási eljárások során, mely biztosítékot nyújt ügyfeleink részére a tervezett ügylet adóhatásait tekintve


  http://www.deloitte.com/dtt/section_node/0,1042,sid%253D174911,00.html”
 • 47. kispacni 2009. május 29. 11:48
  „Folyt. Eggyébként baromira nem mindegy, hogy miért tart itt az ország. Kurvára nem megy, hoyg aki évekig off-shore cégeken keresztül lapátolta ki a pénzt, az most Grál lovagot játszik, és kijelentii, hogy az off-shore cég az első számú közelenség, és most minden eszközzel küzdd ellene. Még márciusban is mi volt a Delloite Zrt home page-n a cimszó. Társaságunk segit külföldi pénzügyi cégek alapítására, adó csökkentés céljábol. Ennek a Delloite Zrt nek az elnöke volt tavalyelőttig Simor andrás (azóta MNB elnök), utána 2009 április Oszkó Péter pénzügymisniszter. Bajnai csak egy Cipruson bejelentett cég vezetője volt . Szándéskosan nem írtam, hgy off-shore cég, mert ugyebár az EU-n belül nincs. De nem is adózott hane ott.”
 • 46. kispacni 2009. május 29. 11:40
  „Toxi-2
  Ne baszassál. Az ingatlanbecsűs semmiben nm tévedett. Szeged, Rigó utca 3 emeleti lakás. Nyisd ki a Déli Aprot. Az irányár mindegyiknek 19 millió alatt van. Nem 25. EÉs a 19 csak irányár. A tényleges forgalmi ár, amilrt elkelnek itt a hasonló lakások 17-18 millió. A tötvényben szereplő kalkulátor nem tévedés, hanem szándékosság. Ugyanis majd nekem saját pénzemből kell bebizonyitanom, hogy mennyit ér a lakás. És ehhez csak az AOPEH által hitelesített ingatlanbecsűst ekkl alkalmaznom. Gondolom az érintett kört közbeszerzéssel választják ki, és ide a bököt, hogy néhány haver kapja meg az állást.

  Hidd el tudom frusztráló albérletben lakn. Én is megtettem. Örököltem egy kis lakást (szüleim halltak meg, tehaát semmi öröm), azt eladtam, és lassan kuporgatva (külföldi munka) beugrottunk ebbe a lakásba, ugy hogy 4,5 milliot hitelben felvettünk. Ennek részlete 30-35 eFt. tehát kevesebb mint albérlet, igy megérte. Semmi luxus, semmi flanc. Semmi irigylésre méltó.

  Arra válaszolj, mi az igazságos abban, hogy 10 29 miilós lakás (ami azért elég jelentős vagyon), fizet 0 forint adót, akinek 31 millió (és még mindig nem egy luxuslakás vagy ház) évi 200 eFt. Mindkét esetre ismerek példát. Menő ügyvéd, indeféle machinációk, ma már van legalább 20 ingatlana, amit kiad. Mennyi ingatlanadót fizet majd: 0 forint. ja igen nem is ingatlanadaó vab, hanem vagyonadó. 20 db 20-30 milkát érő ingatlan kapásbl 500-600 milló. Tényleg nem vagyonos.

  Amúgy elfogadom, hogy legyen ingatlanadó. nem tartom rosz adónemnek, de azt is körültekintően és mindent mérlegelve kell bevezetni. Nem ötletelve, mint most Bajnai-Oszkó, mert ezzel elront mindent. És amig ilyen marhaságokat csinálnak, hogy Szegedet egy övezetként tekintik, addig nem is lesz itt semmi csak gyülölködés.”
 • 45. pixelplus 2009. május 29. 10:37
  „bocs toxy, ha megsértettelek, de az hogy menj a ... itt kb. annyit jelentett, mint beszélgetés közbe "..."-ezni - semmit. de attól még hülyeséget beszélsz. attól, hogy nagy házat építettem nem vagyok gazdag. 1 nadrágom van és két ingem. miután melózni kezdtem anyáméknél laktunk 10 évig egy szobába a feleségammel és a 80-100-es fizetésemet elraktam. nem jártam moziba, strandra, kocsmába sehova. mondhatjuk, hogy eladtam a fiatalságomat azért a házért - bárki előtt ott a lehetőség, de kevesen vállalják ezt be - nem beszélve arról, hogy eladtam a következő 20 évemet is amíg a törlesztőt nyögöm. a nyújtózkodásról meg annyit, hogy én addig nyújtózkodtam ameddig a takaróm ért, de arra nem számolhatam, hogy jön valaki és levágja a takarómat.”
 • 44. toxi-2 2009. május 29. 09:58
  „Kispacni! Én elsőre nem bántok senkit, de nem tűröm, hogy alaptalanul sértegessenek. Ez nem gyűlölet, reakció.

  Írod az eseted, igen, sajnos előfordul, hogy két becslés között akár 50% különbség van, hála a "szakértőknek". És ez nem csak ingatlanügyben van így, hanem egyéb, talán életbevágóbb eseteknél is (p. bírósági és egyészségügyi "szakértők"). És ez nincs rendjén.

  De ami itt igazán zavar, hogy (a régi jó magyar szokas szerint) itt mindenki mindent fikázik, kész pénznek vesz, úgy tesz, mintha már befizette volna a milliókat. Pedig ez csak egy TERVEZET! Egy biztos, akármi is lesz, de nem ez. Mert változni fog. A kalkulátor sem végleges. Nagyon sok eleme lesz még. Nem jó dolog az ingatlanadó, nagyon nem jó. De kérdezek mindenkit, igazságosabb lenne, ha a benzin lenne 450 forint? Vagy az áfa 30%? Mert valahonnan kell pénz. Mindegy, hogy ki mennyit csalt el (illetve nem mindegy, de ezen nem változtathatunk), de valahonnan kell pénz. És hát különben is miért a pánik? Hát nem megmondta a fidesz, hogy jövő ilyenkorra már el is törlik? Akkor teljesen feleslegesen idegeskedik bárki is. Én igazából attól félek, hogy mi lesz helyette. Mert valami lesz, ami még jobban fog fájni, és szerintem mindenkinek. Csak még nem derült ki. De pénz kell. Bárki is legyen hatalmon, pénz kell a jólétéhez. És jövőre sem lesz jobb. Igazából arra leszek kíváncsi, hova bújnak majd azok, akik az hirdetik, hogy igen. De sok felhasználói név fog megváltozni akkorra :)))”
 • 43. kispacni 2009. május 29. 09:35
  „<moderálva>A 20 millós ingatlan nem luxus ma Magyarországo, de tény, hogy kibaszottul nehéz hozzájutni. Olvashattad byzli esetét is. Most meg fizesen évente 200000 rugót. Közben Gyurcsány úgy csinálta a törvényt, annno a luxusadóval hogy egy forintot sem fizetett.

  Itt a legtöbben azt sérelmezik, hogy a törvény ugy van megalkotva, hogy a 15-25 miilot érő ingatlanonál nagyjábol mindekinek 7-9 millióval többet ér az ingatéana, és ez joggal gelháborit. Láas alul én is irtam. 18 millióért vettem lakást Szegeden viszonylag belvárosban. A lakás most is anyyit ér, hidd el. Mivel hitel is van rajta, nyilván banki becsűs is felértékelte, és elfogadta a szerződés értékét, pedug hidd el nem az én érdekemet védte. Az illetéket is kifizettem (720 eFt), vagyis az APEH is elfogadta a 18 milliót. És most jön két off-shore -os adócsaló és azt mondja, hogy 5 millió. Oké, de akkor holnap vegye meg tőlem az áállam ennyiért röhögve odaaadom. Ja igen, és az is érdekes felvetés, ha van x darab 29 millás ingatlanod, akkor x szer 0 forint vagyonadót fizethetsz, ha egy 31 miilás, máris 200 eFt ugrik évente töled.

  Ja igen, hogy is mondta az off-shore lovah Oszkó, meg Bajnai. Az ingatlan (vagyon) adó jó és igaszságos.”
 • 42. GER 2009. május 28. 23:59
  „ÁÁÁÁÁ, az ingatlan(vagyon)adó, szemétség, hányszor akarnak valamit megadóztatni!
  Nem ezzel kellene foglalkozni, hanem pl.: a segélyekkel(megszüntetni mindet+ha kell születésszabályozás(a sok ingyenélő miatt))!
  Ja, engem nem érint jelen állás szerint, az ingatlan adó!
  Ha valakinek olyan hatalmas értékű ingatlana van, nézzen utána az APEH! Egy "ici-picit" korrupt az ország!
  Sokan csak azért bólogatnak, mert nekik nem kell fizetni, a többivel meg nem foglalkoznak!
  Egyébként ez a kalkulátor......, szerintem egy elsős gimnazista ügyesebben megcsinálta volna (rengeteg fontos dolgot kihagytak...)! Ami még felidegesített, mi közük, hogy felújított-e?”
 • 41. McFalcon 2009. május 28. 22:42
  „Egy igazságos adó....:)

  Ha valakinek van egy 30 millió forintos ingatlana fizet, ha van 20 darab 29 milliós (összesen 580 millió) mentes az ingatlanadó alól.... Valóban tényleg a vagyon után kell fizetni....”
 • 40. nikyke 2009. május 28. 22:32
  „"pixelplus"
  Aki ilyen szépen tud magyarul az a problémáját is meg tudja oldani "vért izzadva"!!! :))) Te egy gazdag milliomos ember vagy, kár panaszkodni! :))) Egyébként hitele csak annak van aki felveszi! Ha nem tetszik fizetni, minek vetted fel, az nem kötelező!! :))) 100 nettó az egy nagyon jó fizetés, nekem még annyi sincs mégsem panaszkodom. Hitel nélkül és fizetés nélkül is jól meg lehet élni, szép szerény, jól berendezett, falusi kis házikóban. Az igazi "igás lovak" pedig húzzák az országot, és legyenek türelmesek legalább olyan, mint Te vagy. További szép napokat!!! :)))”
 • 39. bizly 2009. május 28. 22:30
  „bizly
  16 évvel ezelőtt 900 000 ft-ért vettünk egy telket.(most 20 000 000 ft ugyanekkora) Másfél millióért felhúztunk egy 120nm-es házat. Ebben benne van a szoc. pol. is Meg kell mondani, hogy belerokkantunk mire "elkészült". Betonos szobákban aludtunk,nem volt bútorunk, dézsában mosogattunk. 10 évig havonta szippantattunk, és szívtuk a földút porát, mire végre csatornáztak. Lassan-lassan haladtunk a berendezéssel, a garázzsal.Két gyermekünk már kirepült, de még mindig van munka a házon. A kalkuláció szerint 36 millió a ház értéke. Elmúltunk ötven évesek, és nem tudjuk megérteni, hogy minek flancolunk. toxi-2 tudnál segíteni?”
 • 38. toxi-2 2009. május 28. 22:23
  „<moderálva sértő>
  Amúgy vásárhely szélén (kivéve, ha a milliomos részről beszélünk) 15 millából lazán vehettél volna olyan házat, amelyik átlagon felüli, csak nyílván az egód nem engedte, inkább a flancot választottad, most meg sajnáltatod magad. Nem ég a pofádon a bőr, hogy azokat szólod meg, akik minimálbérből még hitelt sem kapnak, és egy 30 m2-es lakásról álmodnak, amely soha nem lesz az övék?
  Én nem pártolom az ingatlanadót, főleg nem abban a változatban, hogy mindneki fizessen. De ha kell, akkor azok fizessenek, akik drágábban laknak. Egyszerű a képlet: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.
  És ne jusson senki a hajléktalanok sorsára, sajnos már így is túl sokan vannak.”
 • 37. geza 2009. május 28. 21:47
  „Az bosszant egyetértve az előző hozzászólókkal, hogy a mai napig nem mondták meg mennyi bevétel származik belőle? Gyanítom hogy nem annyira "számottevő". Pesten a vmelyik hidat 20 milliárdból újítják fel. :S
  Lakás autóvasalásnál ki kell fizetni a vagyonszerzési illetéket.
  Pl a Cserkós putrik mellett lévő házak "nem sokat érnek", de ha felszámolják a putritelepet, egyből felmegy az értéke. Ezt hogy veszik figyelembe???”
 • 36. Gabci74 2009. május 28. 21:25
  „34-hez
  + ha örökölted időközben még rájött az örökösödési illeték is

  Tehát drága szüleink hiába güriztek és fizettek az államnak a megadózott jövedelmükből, adózottan felépítették és adózhattál utána te is mikor megörökölted.

  "gyönyör" a köbön”
 • 35. pixelplus 2009. május 28. 20:52
  „<moderálva>... majd ha ti is vért ízzadva felhúztok valamit, lehet, hogy zokon veszitek ha albérletté válik hirtelen a lakásotok. a 15 millából rengeteg melóval felhúzott házam ami még 30 év múlva se lesz befejezve a kalkulátor szerint 58-at ér - vásárhely szélén, szeged belvárossal megeggyező négyzetméteráron. tökmindegy, hogy a földön alszunk mert bútor vásárlása nincs benne az 5 éves pénzügyi tervbe. a sok melón kívül mi van még benne? benne van a sok éves keresetem amiből csak felét kapom meg - a másik felét leadózom. az építkezés közben az én felemből fizettem a rengeteg illetéket, áfát aktatologató köalkalmazottakat. lendületben tartom az építóipar és kereskedelmet rajtuk keresztül az államot. hitelt veszek föl ezzel segítem a bankokat, rajtuk kerestül az államot... és fizessek havi 16000 forintot? nekem 100 a nettóm amiből 65 a hitel még 17 évig! és én vagyok a nagy átlag. egy hivatalosan bejelentett tisztességes igásló aki húzza az országot...
  gondolkodjatok már egy kicsikét!”
 • 34. tahoszegedi 2009. május 28. 20:43
  „30. hozzászólás geza 2009.05.28. 18:35

  nem csak emiatt fejezem ki aggódásomat, hanem:

  - Egy ingatlan vásárlásakor befizeted a 10% visszterhes vagyonátruházási illetéket.
  - Saját pénzedből (fizetésedből, melyből az állam lenyúl 48%-ot) megveszed az építőanyagot (25% ÁFA), és kifizeted a munkásokat (akik fizetését is lenyúlják 48%-kal)
  - Kifizeted a műszaki ellenőrt (beruházási érték 10%-a) (gépész, elektromos, építési, össz 30%)
  - Felelős műszaki vezetőt (10%)
  - Kenőpénz az építési irodán (40.000)

  Az a cél, hogy ne legyen kedved tulajdont szerezni ami után fizetni kell, így nyugodtan terjedhet a Magyar Palesztina szindróma.....”
 • 33. tahoszegedi 2009. május 28. 20:34
  „Ezek hülyék?

  Köztudott, hogy az ország nyugati fele a "gazdagabb" mitől ér 8.000.000 kevesebbet az ingatlanom Zala megyében????

  Az Ön 143m2-es lakása 29.526.997 Ft-ot ér”
 • 32. .suhym. 2009. május 28. 18:51
  „toxi 2!

  30 milliós ház a mai árak mellett nem ám királyi rezindencia...mondjuk Ökörítófülpösön annak számít, Pesten viszont.....vagy éppen Újszegeden, ahol egy telek már 20 milla....

  Aztán mi van azokkal, mint "geza", akinek a nagyszülei építették a házat és megörökölte...ha a nagyszüleim házát nem államosították volna a háború után, akkor most nekem is lenne Debrecen belvárosában egy, napjainkban legalább 45- 50 millát érő házam...nyugdíjasként vajon hogyan fizetném ki az ingatlanadóját?

  Tévedés azt hinni, akinek ilyen értékű háza van, az mindenki milliárdos vagy éppen adócsaló.

  Ez a törvénytervezet úgy, ahogy van egy átgondolatlan, kapkodásból fakadó ökörség.
  Hogy is fogalmazott Szanyi Tibor MSZP-és képviselő? Valahogy így...pongyola dolog...”
 • 31. achilleus 2009. május 28. 18:35
  „Egy + kérdés a kalkulátorhoz:
  - a szomszédban indiánok laknak
  - a szomszédban rasszisták laknak
  - egyik sem”
 • 30. geza 2009. május 28. 18:35
  „Rohadt állam!!
  Nagaypámék megvettek egy háborúban sérült házat (bombázások után, II.Vh) egy szar környéken. Rendbe hozták a saját pénzükön, most meg mivel a város körbenőtte, majdnem belváros lett így magasabb az értéke még fizessenek is??
  Mocskok!!”
 • 29. toxi-2 2009. május 28. 17:58
  „Emberek, senki sem sajnálja a panelt, a kis házat, a nehéz munkával évek alatt megvett otthont. Szerintem senki sem ezekről beszél. Viszont a 30-50-90 milliós házak (valódi értéken, nem valami játék-kalkulátor alapján kiszámított érték szerint) tulajdonosai igenis viseljenek többlet terhet. Inkább ők, mint a minimálbérből és hiteltörtlesztésen élők. És szerintem mindannyian tudjuk mi a flanc, és valószínű, hogy az nem a fórumon irogató emberek otthonában lelhető fel.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyponton az MSZP

A kormányzati ciklusban most van a legkevesebb támogatója az MSZP-nek derül - ki a Szonda Ipsos… Tovább olvasom