Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Mérsékelten, de növekszik a magyar gazdaság

A költségvetési folyamatok a Konvergencia Programban vállaltak szerint alakulnak, és a tervezettnél gyorsabban csökken az államháztartás hiánya. Kis mértékben ugyan, de nő idén a lakossági fogyasztás, viszont egyre többen adósodnak el.
A magyar gazdaság mérsékelt ütemben ugyan, de növekszik- derül ki az ECOSTAT Monitor friss felméréséből. A költségvetési folyamatok a Konvergencia Programban vállaltak szerint alakulnak, és a tervezettnél gyorsabban csökken az államháztartás hiánya. Kis mértékben ugyan, de nő idén a lakossági fogyasztás, viszont egyre többen adósodnak el.

A hazai üzleti környezet javul, újabb megszorításokra ebben az évben már nem került sor a felmérés szerint. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében igénybe vehető EU források folyamatosan bővülnek, a működő tőkebeáramlás folytatódik. A beruházások idén a korábbinál kisebb mértékben csökkentek, a technológiai fejlesztések második éve dinamikusan bővülnek. Az autópálya- és lakásépítések lassulása következtében az építőipari beruházások érezhetően visszaestek. A magyar gazdaság mérsékelt ütemben ugyan, de növekszik.

A költségvetési folyamatok a Konvergencia Programban vállaltak szerint alakulnak. A tervezettnél gyorsabb ütemben csökken az államháztartás hiánya is. A kiadási oldal növekszik, elsősorban a nyugdíjak, a kamatkiadások és az önkormányzatok támogatása miatt, ezt ellensúlyozzák a tartalékok és a terven felüli bevételek. Ez utóbbinak csaknem kétharmada az adótöbbletnek köszönhető.

A lakossági fogyasztás 2008-ban növekedésnek indult, dinamikája azonban továbbra is alacsony, 1 százalék körüli lesz. A fogyasztói árak az év első nyolc hónapjában átlagosan 6,8 százalékkal nőttek. Augusztusban az árszínvonal 6,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 2008 első felében a bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal nőttek országos szinten.

A lakossági megtakarítás állománya alig változott az elmúlt másfél évben. 2008 elején folytatódott a lakosság eladósodása, ez a folyamat lefékeződött az év közepére, a hitelállomány több mint 1 százalékkal csökkent. Idén a megtakarítások stagnálásával, esetleg szerény, 1 százalék alatti emelkedésével, a hitelfelvételnél 20 százalék körüli növekedéssel számolnak.

Olvasóink írták

 • 9. portfolio.hu 2008. szeptember 25. 00:04
  „"Az adócsökkentést kerülnie kell a kormánynak, hacsak nem párosul a kiadási oldal mérséklésével - áll az IMF jelentésében. "”
 • 8. iránykülföld 2008. szeptember 24. 22:12
  „Ezt elhiszi valaki ? ( Mert én nem.. )
  Inkább jelentős mértékben csökken a gazdaság.”
 • 7. trainman 2008. szeptember 24. 21:59
  „Majd ha jönnek a végrehajtók,mint annyi családnál,és kis vállalkozónál,akkor olvasgassátok ezt a portált!Persze,ha lesz még akkor internet nálatok!Érdemes olvasgatni!”
 • 6. brave 2008. szeptember 24. 18:49
  „itt az újabb kamu!vegyétek és egyétek!”
 • 5. ifer 2008. szeptember 24. 18:11
  „goromba te ki vagy ? te látod, hogy növkszik? vagy téged fizetnek?”
 • 4. goromba 2008. szeptember 24. 14:47
  „3-as ezért fizetnek? vagy tényleg ennyire sötét vagy?”
 • 3. Nem növekszik, Orbán is megmondja minden nap! 2008. szeptember 24. 14:23
  „Vak fideszes.”
 • 2. zweistein 2008. szeptember 24. 14:19
  „Ez a címadás röhej!
  A másokhoz képest lassúbb növekedési ütem, nem más, mint lemaradás!!! Ezt minden épeszű ember azonnal belátja! Sajnos egyesek annyira hülyére veszik a magyar társadalmat, hogy ennek ellenkezőjét kívánják sugallni.
  Kedves olvasó, próbálja a helyzetet úgy elképzelni, hogy van két autó, az egyik lassabban, a másik gyorsabban gyorsul? Na, ki lesz a nyerő. A nálunk fejlettebb országok a képzeletbeli - mondjuk 20 km-es - versenypályán 10 kilometerrel előbbről indulnak. Őket még valamivel jobb gyorsulással sem lehet utolérni a célig!

  A lényeg: A versenytársakhoz képest lassúbb növekedési ütem, nem más, mint lemaradás!!!”
 • 1. fezoj 2008. szeptember 24. 13:27
  „Hát, elég mérsékelten. Szinte sehogy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többet költenek a háztartások ruházati termékekre

Egy család átlagosan 54.100 forintot költött ruhaneműre és lábbelire az első hat hónapban, ami… Tovább olvasom