Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Mérséklődő infláció és forintgyengülés várható ősztől

A forint gyengülése várható ősszel, ugyanis bizonytalanságot szülhet, ha a kisebbségi kormány nehezen tudja a 2009-es költségvetést előkészíteni - derül ki a GKI gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb jelentéséből.
A költségvetés elfogadása esetén viszont ismét jelentős forinterősödés, ellenkező esetben markáns gyengülés lehetséges. Viszonylag stabil belpolitikai viszonyok esetén - a csökkenő inflációra és erős forintra tekintettel - az ősz közepétől a jegybanki alapkamat fokozatos csökkentése várható.

Az év második felében a belső és külső egyensúly is jelentősen javul, az infláció is lassan mérséklődik, az európai konjunktúra romlása ellenére a magyar gazdaság kijön a gödörből Az infláció változatlanul magas, az év egészében 6,5 százalék várható, a bruttó hazai termék (GDP) növekedését viszont 3 százalékra teszi a GKI. Idén megállt a reálkeresetek csökkenése, 2008 átlagában már enyhe javulás lesz.

Az infláció visszaszorulása lassan halad: az első félévi 6,8 után az év egészére 6,5 százalékkal számolnak a kutatók. Az árakat változatlanul az élelmiszerek és az üzemanyagok nyomják felfelé - bár júniusban, az idényjellegű termékek miatt 0,4 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak. A ruházati és a tartós fogyasztási cikkek ára 2 százalékkal lett olcsóbb. Az év egészében azonban az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára 10 százalék fölötti ütemben emelkedik.

2008 júliusában az árak az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek, a tizenkét havi index 6,7 százalék volt. A jó termés, a mezőgazdasági termelői árak csökkenése, a stabilizálódó olajár és az erős forint hatására az év hátralevő részében lassan, de mérséklődni fog az infláció, decemberre 5,5 százalékra.

A reálkeresetek az első félévben 0,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszektorban bő 1,5 százalékkal nőttek, míg a költségvetésiben 1,5 százalékkal csökkentek. Az év egészében a versenyszektorban 2 százalék körüli reálkereset-bővülés, a költségvetésiben stagnálás várható.

Olvasóink írták

 • 6. rvil 2008. szeptember 02. 05:50
  „Kedves realista
  Szóval szerinted komolyan kéne venni,hogy a bérek 0.5%-al emelkedtek,az árak átlagosan meg 10-15%-al és erre a folyamatra még vigyázzunk is?????????
  Vagy Orwell állatfarmjában élünk?,,Nem baj,majd ezek után még keményebben dolgozom!!!"”
 • 5. grabner 2008. szeptember 01. 19:30
  „Realista! Vajon kinek kellene elkészítenie a kisebbségi kormány költségvetését? Tán csak nem a Fidesznek, bár újabban az MSZP az SZDSZ-től várja a "cselekvési tervet". Ugye a koton a hibás a kormány impotenciájáért?”
 • 4. Tahószegedi 2008. szeptember 01. 15:41
  „Nah épp ezt akarták elérni, ismét elindult a mumuskampány...

  mocskosok”
 • 3. cyt 2008. szeptember 01. 15:24
  „Sajnos a plazmaTV-vel nem lehet jóllakni, és a mosogéppel sem lehet szomjat oltani. Az meg mindenki számára világos, hogy az internet előfizetést sem lehet vacsorára elkészíteni.
  Szóval mire is kellene olyan nagyon odafigyelni és vigyázni, kedve "realista"? Melyik az a folyamat, amely védelemre szorul az elmúlt 3-4 év gazdaságpolitikai lépései közül? Mintha nem esett volna szó a fenti cikkecskében az energiaárakról; tudod arról, ami minden mögött meghúzódik.
  Továbbá a cikk szerint SEMMIT SEM TUDUNK a jövőt illetően. Csak találgatunk, hogy ha ez lesz, akkor így lesz, ha az lesz, akkor úgy lesz, és valahogy csak lesz ...”
 • 2. 4 2008. szeptember 01. 12:40
  „Meg van az indok az eljövő áremelésekre.”
 • 1. realista 2008. szeptember 01. 10:23
  „Jobboskák !!!!!!
  Gyurcyonyozás meg a köoködés és sz@rkavarás helyett nem kéne ezeket az infókat komolyan venni????????????És FŐLEG VIGYÁZNI ERRE A FOLYAMATRA???????????
  (Mielőtt elsz@rnátok a becsületet?????)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepődtek Deutsch Tamás kitárulkozásán

A Fideszben "nem fogadták kitörő lelkesedéssel" Deutsch Tamás Playboynak adott interjúját. Magánéleti és intim kérdésekről eddig nem beszéltek a politikusok, főleg a konzervatív Fideszben. Tovább olvasom