Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Mester lett a gulyásgyerekből

Ötven éve, tizenegy esztendősen ismerkedett meg a faragással Pintér Jenő fafaragó, népi iparművész, a népművészet mestere. A Bogyoszlón született és jelenleg is a rábaközi kisfaluban élő alkotót otthonában kerestük fel az évfordulón.
Pintér Jenő: Készül az újabb, míves munkadarab.
Pintéréknél szinte minden bútordarab a házigazda keze munkáját dicséri. Bármerre tekintünk, mindenütt látható egy-egy darab a mester alkotásaiból. Pintér Jenő a géplakatosszakmát tanulta, s a győri vagongyárban gyakorolta, aztán inkább mégis a fát választotta a fémek helyett.
– Régen a fiúgyermekek a gulyát őrizték, s a pásztorkodás mellett bőven volt idő arra, hogy ostornyelet, népi játékokat faragjunk – idézte fel a kezdeteket vendéglátónk. Azóta számára immár fél évszázada talán egyetlen nap sem telt el anélkül, hogy ne fogott volna kezébe faragószerszámot.

Kezdetek: a szakkör

– Itt a községben Kiss Ernő, az ismert fafaragó szakkört szervezett, ahová én is jelentkeztem – mesélte. – Összejöttünk legalább harmincan, de ebből a népes csoportból ketten maradtunk meg tartósan a faragás mellett, egy időközben Budapestre költözött falubeli fiúval. Kezdetben Ernő bácsi hatására többnyire szobrokat faragtam, később, a hetvenes években már dr. Boross Marietta etnográfus biztatására síkfaragással, bútorok készítésével kezdtem foglalkozni, s a csornai, kapuvári és soproni múzeumokban szerzett tapasztalataim alapján igyekeztem egyéni stílust kialakítani.
Ugyancsak a hetvenes évekhez, pontosan 1971-hez kötődik, hogy elnyerte az Ifjú Népművész címet, 1973-ban népi iparművész lett. A Népművészet Mestere címet 1987-ben kapta meg.

Munkák és művek

Abban, hogy ilyen rangos elismerések birtokosa lehet, vélhetően az is közrejátszott, hogy alkotásai a használhatóság és a szépség elválaszthatatlan harmóniáját tükrözik. Munkáit az országban és határokon kívül is megismerhette az érdeklődő közönség, hisz számos kiállítása zárult már sikerrel. Ehhez kapcsolódik, hogy egyszer Budapesten a Váci utcában egy olasz cég képviselője meglátta egy munkáját és nyomban háromszázhatvan darabot rendelt belőle. Olykor szüksége is volt ilyen nagyobb megrendelésre, hisz a megélhetést is biztosítani kellett a család számára. Mindemellett felajánlásból készített egy millenniumi emlékművet is, amit lakóhelye, Bogyoszló főterén, a templom előtt állítottak fel.
Alkotókedve túl a hatvanon sem lankad, bár munkája szellemileg és fizikailag egyaránt igénybe veszi. Ennek ellenére gondolni sem akar arra, hogy felhagyjon azzal a tevékenységgel, amely fél évszázada meghatározza az életét.
A Csornai Múzeumban csütörtökön délután nyílt meg Pintér Jenő jubileumi kiállítása „ Ötven év a faragás szolgálatában ” címmel. A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszázad a nevelés szolgálatában

Szinte lehetetlen leírni a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon… Tovább olvasom