Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Mesterházy: a Fidesz-úthenger mindet kilapít

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint minden területen, így a társadalom- és gazdaságpolitikában, az állami berendezkedésben és a médiaszektorban nagyon erős centralizáció irányába indult el a nagyobbik kormánypárt, s "a Fidesz-úthenger mindet kilapít".
Mesterházy Attila - aki a megyei küldöttgyűlésre érkezett a nyírségi nagyvárosba - pénteki, nyíregyházi sajtótájékoztatóján úgy értékelte: noha az új parlament megalakulása óta eltelt harminc napban a Fidesz folyamatosan a nemzeti együttműködésről beszélt, az MSZP ellenzéki pártként azt tapasztalta, hogy semmilyen kérdésben nem volt kíváncsi a kormányzó többség a másik oldal véleményére.

Mesterházy Attila kiemelte: az összes lényegi módosító javaslatot "lerúgták a pályáról", semmilyen ügyben nem volt érdemi, tartalmi konzultáció. A frakcióvezető nehezményezte, hogy a törvényjavaslatok elfogadása előtt a Fidesz nem értekezik az érdekképviseletekkel, s nem alkalmazza azt a párbeszéd-mechanizmust, amely az elmúlt négy, illetve nyolc évben jellemezte törvényhozási gyakorlatot.

"A kormányzat nem kezdett el kormányozni, hiszen az Országgyűlés elé eddig egyetlen olyan törvény került, melyet a kormánytöbbség terjesztett be" - jelentette ki a frakcióvezető. Hozzátette: azok a törvényjavaslatokat, amelyek lényegileg érintik a magyar embereket, eddig csak önálló képviselői indítvány formájában érkeztek a Ház elé. A javaslatokat így nem "köröztethették meg" a minisztériumok között, s nincs mód az érdekképviseleteknek véleményeztetésére sem.

Ezzel azonban növekedett a hibázás lehetősége - mutatott rá Mesterházy, hektikusnak és kaotikusnak nevezve a törvénykezési rendet. "Láthatóan nem nemzeti konzultációról, hanem diktátumról, egy Fidesz-úthengerről van szó, amely mindent kilapít, ami nem az ő álláspontja szerint való, s nem veszi figyelembe semmilyen formában a más véleményt mondók érvelését" - fejtette ki a politikus.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint olyan önkormányzati törvénymódosítást fogadtak el, amely csak a Fidesznek kedvez, s olyan alkotmánymódosítást akarnak elfogadtatni, amely a hatalmuk "bebetonozását" szolgálja.

A küldöttgyűlést megelőző tájékoztatón Veres János, az MSZP szabolcsi elnöke közölte, változások várhatók a párt megyei elnökségének összetételében.

Olvasóink írták

 • 13. szilléri 2010. június 20. 18:07
  „Találomra kiválasztott aggódók a nem közismert nevek mellett:
  1.0. Így elemzi a magyar közéletet Göllner András a Los Angeles Times olvasói számára. A cikk magyarországi szakértője Debreczeni József volt.

  Göllner András -rengeteg tanácsadás Gyurcsánynak száz milliókért !”
 • 12. szilléri 2010. június 20. 16:27
  „Volt nyolc évetek !
  Lesz ez még rosszabb is.
  Megszűnnek a,,Lieder " falú, az antiszegregációs támogatások, kompetencia és tudja fene milyen lenyúlási cél programok. A cigány támogatás 120 millárdjából 10 jutott az érintetteknek - állítólag !
  Remélhetően a termelést segítő és nem az osztogató-fosztogató projektek kapnak prioritást.”
 • 11. achilleus 2010. június 20. 14:34
  „"- Az ellenzék azt is felrója, hogy a törvénymódosításokról, új jogszabályokról nem egyeztetnek velük, nem érdekli önöket az ő véle­ményük.

  - Nem igaz, hogy nem érdekel a véleményük. Érdekes vitákat folytatunk a parlamentben, hallunk tőlük magas színvonalú érveket is. Az ellenzék a saját aktuális helyzetét azonosítja a demokrácia helyzetével. Azt gondolják, annál tökéletesebb a demokrácia, minél nagyobb hangsúllyal vehetnek részt a döntéshozatalban. A demokrácia viszont nem ettől függ, a választók ugyanis a tavasszal nagyon pontosan kijelölték a politikai hangsúlyokat: több mint kétharmados többséget szereztünk. Egyébként is nehéz megrendeléseket adni a kormánypártoknak demokráciaügyben. Nincs ugyanis egyértelmű viszonyítási pont. Intézményileg a demokráciák sokszínűek. Erős félelnöki rendszer van Franciaországban, a britek parlamentáris rendszerben élnek, protokolláris jogkörű uralkodóval. Finnországban pedig, velünk ellentétben, nem létezik például az alkotmánybíróság. Ezek a különbségek azonban nem jelentenek minőségi különbséget a demokráciák között.

  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=151978 Ez egy interjú részlete Navracsics Tiborral, ha Mesterházy három naponta aggódhat a Délmagyaron a demokráciáért (http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/mesterhazy_korrekciora_szorul_a_fidesz_hatalomgyakorlasa/2164111/), esetleg néha a másik oldal is kaphatna válaszlehetőséget. Na de kicsoda Navracsics Tibor egy Mesterházy Attilához képest. - senki, csak egy 2/3-os párt legnagyobb végrehajtó hatalommal rendelkező kvázi-miniszterelnöke.”
 • 10. varadipal 2010. június 20. 11:10
  „A 20-ból 12 év nem volt elég ahhoz, hogy élhető Magyarországot csináljon a magát baloldalinak, és szociálisan érzékenynek valló párt. Szíveskedjék most kivárni a regnáló kormány intézkedéseinek hatásait, majd aztán lehet kritizálni összehasonlító módszerek alkalmazásával. 1945-90-ig nem féltették az egypártrendszerben a demokráciát a "tisztes" elődök.Ha a cél a kormánynak keresztbe tenni, akkor mitől különbek, mint az előző ellenzék? Fogják meg az MDF-fel és az SZDSZ-szel egymás kezét, és húzzák egymást az eltünő félhomályba.”
 • 9. achilleus 2010. június 19. 13:26
  „"A javaslatokat így nem "köröztethették meg" a minisztériumok között"

  Mert az ifjúsági és sportminisztériumban olyan sokat köröztek a támogatott pályázatok listái. A felkért szakértő bírálók pedig lemondtak látva a nagy umbuldázást, ugye, Mesterházy államtitkár úr?? Az ön vagyon- és ingatlangyarapodása 2006 után miért lassult le? Nem kellene esetleg egy vagyonosodási vizsgálat? (Tudja, ahogyan Orbán és szinte azonnal néhány frakciótársát egymás után érte ez a "kitüntetett figyelem" 2007 vége felé, amikor már kezdett szorulni az mszp nyaka körül a hurok. http://www.stop.hu/articles/article.php?id=216947”
 • 8. puccéran 2010. június 19. 11:29
  „Mesterházy nem tudja, hogy a csalóknak és tolvajoknak a börtönben van a helyük, nem a parlamentben?”
 • 7. tupac 2010. június 19. 10:19
  „hogy istenititek a törpe uszkárotokat emberek ők is ugyan úgy lopnak ne aggodjatok ez miatt emlékezzetek vissza az elöző kormányzásukra , Jobb és Ifjabb parlamentet a sok vén nyugdíjas kisz titkár vikivel az élen takarodjon”
 • 6. szilléri 2010. június 19. 06:46
  „,,Dávid attól rettegett, hogy besározódik a kormányszóvivői portállal kapcsolatos nyomozásban" - vonta le a következtetést Choli bácsi, aki nem tudja, kik számlázták le a hihetetlennek tűnő 200 millió forintot, mely miatt a szóvivőnek kellett magyarázkodnia, de biztos benne, hogy fia ártatlan.”
 • 5. szilléri 2010. június 19. 06:20
  „Á csak azokat akik nincsenek előzetesbe !”
 • 4. jozko 2010. június 18. 20:42
  „Átgondolom, hogy , lássam, pontosan értem-e? A Fidess-KDNP koalíció a 2/3 adta lehetőséggel élve "szavazógépként" működik, mint annó az Mszp-SzDSz koalíció...nekik a sima többség is elég volt a "lesöpréshez", vagy a "lerúgáshoz"...egyik 19, a másik egy híján 20, ezért nincs mit szemrehányni. A frakcióvezető úr beszélhet a frakció nevében, de ahogy az Mszp nevében nyilatkozik-hát ez nem világos. A választási bukás estéjén lemondott Lendvay Ildikó-az Mszp azonnal elnök nélkül maradt. Rövidese bejelentették az elnökség lemondását és reményüket az Mszp megújulására....most akkor valójában van Mszp, vagy nincs? Vagy csak egy vezetők nélküli formáció, akikhez lejárnak időnként a Parlamentbe betolt ex-vezetők, osztani az észt? És elhitetni, hogy Mszp igenis létezik, és nem alakul hirtelen egy ""független"" képviselőcsoport...”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. június 18. 18:26
  „HAJRÁ FIDESZ!!!

  ÖSSZEFOGÁS MAGYAROK!!!

  MSZP - TAKARODÓ!!!”
 • 2. reagens 2010. június 18. 18:15
  „Mit süketel ez a szöröncsétlen tökfilkó balek?
  Nem fogja fel, hogy érdemeik elismerése képpen buktak mint rottenbiller.
  Nehogymán bukott diák korrepetáljon!”
 • 1. LukSzusz 2010. június 18. 17:43
  „Kedves fiam Attika.
  Ne szidjál bennünket sokmillió választót,mert min szavaztuk meg a 2/3-ot nem pedig ti,bukott kommcsik.
  Törvényesen megválasztott kormány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Saját magatokat szidjad,aranykomám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a ˝fekete sereg˝ eltűnt tagját

A rendőrök pénteken elfogták S. Pétert, aki ellen azért adtak ki elfogatóparancsot, mert csütörtökön… Tovább olvasom