Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mesterházy: a Fidesz le akarja váltani a Magyar Köztársaságot

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint alkotmányos puccs, amit a Fidesz tervez, a kormánypárt le akarja váltani a Magyar Köztársaságot. Mesterházy Attila pártja Kazincbarcikán tartott részországgyűlésén szerdán úgy fogalmazott: "nem tankokkal, hanem az alkotmányozással akarnak kialakítani egy totális diktatúrát".
Az ellenzéki politikus utalt arra, hogy a parlament alkotmány-előkésztő bizottságában a szocialisták is elkezdték a munkát - bár véleményük szerint nem volt alkotmányozási kényszer -, de minden javaslatukat lesöpörték az asztalról. Értékelése szerint színjáték zajlik az alkotmányozás területén. Álláspontja szerint a Fidesz-KDNP-s alkotmányjavaslat múltba forduló, olyan történelmi időket idéz, ami nem szolgálja a nemzet érdekeit.

Mesterházy Attila úgy látja: a törvényhozásban tárgyalt alaptörvény nem más, mint az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett politikai rendszerváltás, amely hosszú távra betonozza be a Fidesz hatalmát; olyan szabályokat rögzít, amelyekkel megpróbálják a következő kormány mozgásterét leszűkíteni. Kitért egyebek között arra, hogy bizonyos közjogi méltóságok mandátumát meghosszabbítanák, ezáltal - mint mondta - a Fidesz "emberei" egy esetleges kormányváltás esetén is pozícióban maradnak, védőbástyái lehetnek a mostani kormánypártnak.

Mint mondta, az új alkotmányt nem csak itthon érik kritikák, hanem külföldön is.

Kolláth György alkotmányjogász, aki előadásában hangsúlyozta, hogy függetlenként van jelen a részországgyűlésen, azt mondta: "sámli nem készül úgy, ahogy ez az alkotmány". Élesen bírálta a szöveg számos pontját, és úgy értékelte, hogy "egyfajta nagyon lebutított bonapartizmus felé megyünk". Az Alkotmánybíróságot érintő tervezett rendelkezésekkel szerinte veszít a taláros testület és az ország is. Értékelése szerint kevesebb pátosz és több hozzáértés kellett volna, szakmailag a kormánypárti alkotmányjavaslat elfogadhatatlan.

A részországgyűlésen Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke egyebek között arról beszélt, hogy soha nem látott mértékű a munkanélküliség, 670 ezer a munkanélküliek száma Magyarorországon. Mi van az ígért egymillió munkahellyel? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy Borsodban több mint 80 ezren vannak állás nélkül. Mint mondta, az egykulcsos adórendszer, a tankötelezettség korhatárának leszállítása 15 évre még kilátástalanabb sorsba dönti az egyébként is hátrányos helyzetben élőket.

Szorgalmazta a kétkulcsos adórendszer és a közfoglalkoztatási rendszer visszaállítását, illetve a gyermektámogatási szabályok igazságosabbá tételét.

Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere azt mondta: városára rásütötték a "bűnös város" bélyeget, mert MSZP-s a vezetése, és mert a képviselő-testületében szintén többségben vannak a szocialisták. Üzeni a kétharmados parlamentnek, vidéken azt tapasztalják, nem jól mennek a dolgok - jelentette ki. Kiemelte a távhő kérdését, amelynek kapcsán szerinte "ámokfutás" zajlik ma az Országgyűlésben.

Több felszólaló kitért a vidéket érintő nyomorra, mélyszegénységre, a gyerekeket érintő éhezésre, és a közbiztonság problémáira.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2011. március 24. 20:18
  „Bocs a lényeg :,, Mesterházy Attila pártja Kazincbarcikán tartott részországgyűlésén szerdán úgy fogalmazott: "nem tankokkal, hanem az alkotmányozással akarnak kialakítani egy totális diktatúrát".”
 • 6. bánki 2011. március 24. 20:17
  „Mentek a tankok, jöttek a bankok !Kedves <moderálva> Atilla !”
 • 5. gereben 2011. március 24. 08:45
  „cyt, veled ellentétben sokan mások nem szeretnének banánköztársaság szintü fideszes diktaturában élni. Elég már a visszafelé mutogató ostoba, /de jól megfizetett?/ komcsizásodból.”
 • 4. queenmargareth 2011. március 23. 18:51
  „Már leváltották. Lassan egy éve nincs köztársaság. Diktatúra az van.
  Aki Demokráciában arról beszél hogy forradalommal nyert...........”
 • 3. zero 2011. március 23. 16:18
  „Tikteket már leváltották .Hál istennek .”
 • 2. cyt 2011. március 23. 16:01
  „Az MSZP-nek gyakorlatilag "melyen hallgatnia kellene" minden olyan pillanatban, amikor kígyót-békát kiabál a jelen kormányzatra. Ők ugyanis saját maguk büszkén vallották, hogy hazudoztak folyamatosan, majd folytatták is a dolgot. Morálisan nulla embereknek nincs elfogadható cselekedete. Előbb be kell bizonyítaniuk SAJÁT MAGUKRÓL, hogy megváltoztak, hogy az általánosan elfogadott közmorál szerint viselkednek. Utána pedig előbb jóvá kell tenniük mindazt, amiról saját maguk is elismerték, hogy hazudozással tudták csak megcsinálni, és csak majd azután lehet szó "egyenjogúak beszélgetéséről" bármiben és bárhol. Számomra a jelen MSZP ugyanolyan, mint a 4-5 évvel ezelőtti; hazudozó, rágalmazó, és csaló. Számukra csak a saját maguk "kettős mércéjével megfogalmazott" elvek, tételek, jogok és kötelességek az elfogadhatók, kompromisszumképességük a nullával egyenlő. Értékalkotó képességük is minimális, jól mutatja ezt a mindennapi politizálásuk; csak kritika, semmi önállóan kidolgozott javaslat. Ahogyan 2006-ban sem ismerték fel a pillanatot, amikor önként lehetett volna távozni minimális prsztiszveszteséggel, úgy most sem látják, hogy jelen cselekedeteikkel maguk alatt vágják a fát. Pedig sokat tanulhatnának Szili Katalintól..... Pozsgay Imréről már nem is szólva.”
 • 1. északmagyar 2011. március 23. 13:38
  „Így van. Papirokkal akarnak diktatúrát csinálni. Meg szavazásokkal, gombnyomásokkal. A kis sunyik.
  Ki gondolná, hogy ez megeshet egy demokráciában? Oh, jajj.

  Hát igen, ennél csak az paradoxabb, ha egy inkompetens párt 52%-kal nyer választást, de már másnap kiderül, hogy valójában ha igazat mondtak volna, akkor csak 20%-on lennének.
  Igaz, az emberek érdekében kellett elhallgatni az igazságot, mert Mo. lehet, hogy nem érett a demokráciára.
  Akkor pedig majd dönt a párt. Ami nem diktatúra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányozás - Jobbik: ez csak egy alaptörvénynek látszó tárgy

Képviselői felszólalásokkal folytatódott szerdán délelőtt a Fidesz-KDNP, valamint a független Szili… Tovább olvasom