Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Mesterházy szerint 2011 az ellenállás éve lesz

Az idei az ellenállás éve lesz az MSZP számára, a jogállamiság korlátozásával és a rossz gazdaságpolitikával szembeni ellenállásé, amellyel párhuzamosan a párt alternatívát mutat fel a választóknak - jelentette ki kedden Washingtonban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Woodrow Wilson Tudósközpontban tartott előadásában.
Mesterházy a Magyarország a Fidesz alatt: visszavonulás a demokráciától? című konferencián szólalt fel, amelynek másik előadója Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem vezető docense volt.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy az MSZP az alkotmányozás, a médiatörvény és a gazdaság kéréseiben alapvetően nem ért egyet a Fidesszel, de a magyar belpolitikai kéréseket nem kívánja összekeverni a magyar EU-elnökség ügyével, amellyel kapcsolatban korábban konszenzus született, s amelyet pártja támogatásáról biztosított.

Az MSZP elnöke elmondta, hogy ellenzéki politikusként elvileg hasznosnak tarthatná a kormány elleni nemzetközi bírálatokat, ám megítélése szerint a kialakult viták ártottak Magyarország reputációjának.

"Jobb hírnév birtokosaként jobban lehetne képviselni az ország érdekeit" - mondta.

A szocialisták első embere, aki az amerikai külügyminisztériumban előzőleg Pamela Quanrud helyettes államtitkárral tárgyalt, az MTI kérdésére kijelentette: nem tapasztalt semmilyen arra utaló jelet, hogy az Egyesült Államok kormánya nemtetszését kívánná kifejezni Budapest politikájával kapcsolatban.

Mesterházy elmondta, hogy az ország java érdekében, ha sikerül megtalálni a nemzeti közös nevezőt, pártja hajlandó lenne konstruktívan együttműködni a Fidesszel.

"Nem akarunk mindenre nemet mondani. Elég bátor akarok lenni ahhoz, hogy igent tudjak mondani azokra a reformokra, amelyek Magyarország érdekeit szolgálják" - mondta.

Az MSZP 2014-es választási esélyeivel kapcsolatban Mesterházy Attila óvatos optimizmussal nyilatkozott. Mint mondta, a jelenleg 20 százalék körüli támogatottsággal rendelkező szocialistákkal kapcsolatban kettős feladatot lát maga előtt: a pártszakadás elkerülését és a támogatottság stabilizálását, illetve növelését.

"Az idei rossz év lesz a Fidesz számára" - jelentette ki.

Tulajdon pártjának átalakításával kapcsolatban így fogalmazott: "Nem egy új fejezetet, hanem egy új könyvet akarok írni."

"Ha Magyarország ma tagjelölt lenne a NATO-ba, vagy az EU-ba, a felvételét el kellene halasztani" - hangsúlyozta Gati, aki elmondta, hogy a magyar belpolitikával kapcsolatban kilenc hónapi hallgatás után fejti ki a véleményét.

Gati szerint Magyarország nem szabad, hanem irányított demokrácia, amelyben az állam az élet minden területén beavatkozik, egyebek mellett a szólásszabadság korlátozásával.

"A Magyarországon megválasztott kormány nem 21. századi és nem tartozik a Nyugathoz" - mondta.

A professzor hangot adott annak a véleményének, hogy az új médiatörvény célja a szabad eszmecsere magakadályozása. De, mint mondta, a jogszabály "csak a jéghegy csúcsa", s az igazi probléma az alkotmányos fékek és ellensúlyok korlátozása.

Az előadó megítélése szerint Magyarország külpolitikája nem a Nyugathoz igazodik, hanem Brazíliát és Indiát tartja követendő példának.

"Súlyos gondok vannak a magyar demokráciával" - mondta Charles Gati, aki reményét fejezte ki, hogy a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium állást foglal a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban.

Gati szerint a Fidesz az amerikai politikai palettán leginkább a jobboldali Tea Party mozgalomhoz hasonlítható, "amely dühös és türelmetlen, s amely szerint mindenki más vagy ostoba, vagy eltévelyedett". A politológia-professzor úgy vélekedett, Orbán Viktor politikai habitusa a régióban Vladimír Meciar és kisebb mértékben Robert Fico szlovák miniszterelnökéhez áll a legközelebb, de a legnagyobb hasonlóságot a lengyel Kaczynski fivérek habitusával mutatja.

Charles Gati ugyanakkor hangsúlyozta, hogy két jelentős különbség van a magyar kormányfő és a Kaczynskik között. Egyfelől az, hogy Orbán a két lengyel vezetővel ellentétben "briliáns politikus", másfelől pedig az, hogy Magyarországon nincs olyan jobbközép vagy középpárt, amely a közeli jövőben kormányzati alternatívát jelenthetne.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2011. január 26. 11:43
  „Mesterházi úr - bocsánat: Mesterházy /mégiscsak nemes ember/-az ország javáért hajlandó lenne együttműködni...
  Opimista ember:
  Én meg már azt hittem, az ország minden javát ellopták már, kézen, közön...

  Ami a könyvét illeti:
  Esetleg "Álmok könyve" lesz a címe?

  Merthogy az aggodalma - ami apártszakadást, illetve felmorzsolódást illeti-
  alaposabbnak látszik!Szerintem Ő is egy újrakezdésben gondolkodik.
  Csakhát a múlt: azt azért nem egyszerű feledni!”
 • 4. queenmargareth 2011. január 26. 10:18
  „3. hozzászólás Power 2011.01.26. 10
  és most komolyan, tedd a kezed a szívedre, MOST építik???
  mondj, csak egy példát kérlek.”
 • 3. Power 2011. január 26. 10:11
  „Az MSZP a saját kárán sem képes tanulni. Itt az idő építeni ezt a kis országot és nem rombolni!
  ÉPÍTENI, NEM ROMBOLNI!”
 • 2. queenmargareth 2011. január 26. 07:28
  „Aha, szóval még mindig mindenki utazgat....Használjanak már pl skype-ot egy ilyen beszélgetésre, ne a mi pénzünkön menjen el. Üres locsi-fecsi."ha" most mennénk NATO tag-nak..már mindegy, azok vagyunk.Aggályoskodással még nem mentünk semmire. Könnyű onnan okoskodni.
  Mesterházy is, most már késő bánat. Előbb kellett volna gondolkozni. Már szarban vagyunk.Bocs, bajban.”
 • 1. novaklaszlo56 2011. január 26. 01:01
  „Charles Gati is, mint sokan mások, vagy ostoba, vagy eltévelyedett. :S Én is az vagyok, sokkal mélyebben és reménytelenebbül, mint Gati. :) Talán mert itt kelek és fekszem mindennap, sőt, e két esemény közötti idő jelentős részét is itt töltöm: ébren álmodom. Lidérceset. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy könyvkötő műhely Budapesten

Leégett egy könyvkötő műhely a fővárosban, a IX. kerületi Könyvkötő utcában kedd este - mondta Kisdi… Tovább olvasom