Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Mészáros Miklósné Mariann

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Mészáros Miklósné Mariann
Marcalvárosi Közoktatási Központ

Dr. Mészáros Miklósné, a Marcalvárosi Közoktatási Központ történelemtanára szerint az ember vagy pedagógusnak születik vagy nem. Ő annak született; vannak olyan középiskolás diákjai, akik évek múlva is visszajárnak és bekérezkednek egy-egy órájára „nosztalgiázni".

Sok tanár problémás korosztálynak tartja a 7. és 8. osztályosokat, Mészáros Miklósné azonban éppen a kamaszokat szereti leginkább tanítani. Mint mondja, hetedik osztályra jutnak el oda, hogy a gyerekek már a szeme villanásából tudják, mit szeretne, s már tudnak önállóan, fegyelmezetten dolgozni, ami a fiatalabbakra nem éppen jellemző. Néha meg is jegyzi az alsósokat tanító kollégáknak: szíve szerint másfélszeres fizetést adna nekik...
– Ez a kor kritikus, hiszen éppen akkor kell nevelni, terelgetni őket, amikor a legbizonytalanabbak, legérzékenyebbek, amikor alakul a személyiségük. Hogy mi a kulcs hozzájuk? Nincs ilyen. Ki kell állni eléjük és le kell kötni őket. Rá kell érezni, hogy hogyan; életkori sajátosság például, hogy ha valamiben humor van, azt megjegyzik, s magam is nap mint nap tapasztalom, hogy ha az ember egy nap háromszor együtt tud nevetni szívből egy gyerekkel, belül nem öregszik.
Mariann néni, ahogy tanítványai nevezik, azért bevallja, nem mindig van könnyű helyzetben, hiszen míg ötödikben minden fiú régész akar lenni, amikor bejönnek a képbe az évszámok, változik a helyzet.
– Nekem az a dolgom, hogy úgy tálaljam a tananyagot, hogy a sok száraz tény ellenére ne érezzék nehéznek a tantárgyat. Mindig lehet – és kell is – új dolgokat tanulni, mindig vannak új kihívások. Amióta például tavaly bevezették a történelemérettségin az esszéírást, már hetedikben gyakoroljuk a forráselemzést, s örömmel láttam, hogy amikor letöltöttem az internetről az érettségi feladatsort, a nyolcadikosaim gyönyörűen megoldották!
Haladni persze nemcsak „szakmailag" kell a korral, a tanárnő igyekszik tanórákon kívül is képben lenni. A Harry Potter-könyveket például csak azért olvasta el, mert zavarta, hogy nem tudja, miről beszélnek a tanítványai. Igyekezetét meghálálják a gyerekek, néhány évvel ezelőtt a diákok megválasztották az iskola legnépszerűbb tanárának, s beavatják kisebb-nagyobb titkaikba. Például az a tizenhét éves volt tanítványa is, aki a napokban boldogan hívta fel: „Olyan szerelmes vagyok, és már a bajuszom is nő!"
Osztályfőnökként még erősebb ez a kötődés.
– Furcsa hivatás ez: azért vagyok mellettük évekig, mert szükségük van rám, és azért dolgozom, hogy mire elmennek, ne legyen szükségük rám...
A tanárnő szerint egy titka van a népszerűségnek: szeretni kell a gyerekeket. Nem is tudott soha komolyan haragudni egyetlen tanítványára sem, mint mondja, már csak azért sem, mert mind „gyerekből van".
– Amikor velük vagyok, nem számít, hogy fáradt vagy szomorú vagyok, csak az ő érdekeiket szabad nézni. Ha az ember olyan szerencsés, mint én, hogy a munkája egyben a hobbija is, ez nem nehéz. A gyerekek pontosan érzik, hogy viszonyulok hozzájuk, s ugyanazt adják vissza – ezekért a visszajelzésekért érdemes tanítani. Hogy szigorú vagyok-e? Követelek. Mindenki kap javítási lehetőséget, de tudják, hogy amit meg kell tanulni, azt behajtom rajtuk. Elfogadják, amit mondani szoktam: „Ha agyagból építesz fel egy embert, a napon kiszárad és szétesik, de ha van egy erős vázad, arra bátran építhetsz!"

Ajánló: Józsa Dániel, 7. osztályos
Mariann néni történelmet, vallást és etikát tanít nekünk. Jól felkészült, tájékozott és mindig nagyon érdekesen magyaráz. Jó történelemórákat tart, gyakran a témához kapcsolódó történeteket fűz az anyaghoz, etikaórán pedig személyiségfejlesztő játékokat is játszunk. Nem nehéz nála jó jegyeket szerezni. Odafigyel a diákokra, szereti őket, ha szükségét látja, szigorú, de igazságos. Nemrég az osztály nagyon megbántotta – rosszalkodtunk és hangoskodtunk, amikor egy kicsit kiment a teremből, ezért megszidta az igazgató – ezt mielőbb szeretnénk jóvátenni.    

Igazgató: Kovácsné Krusevits Bernadett
Mészáros Miklósné alapító tag az Aranyban a kezdetektől, 1989-től itt tanít. Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülők és tanulók között rendszeresen elvégzett felmérésünkön idén 92 százalékos megelégedettséget mértünk. Odafigyel minden tanítványára, igazi, jó értelemben vett nevelőmunkát végez. Igényes a munkájára, ügyel arra, hogy az új ismereteket beépítse az óráiba, rendszeresen vesz részt továbbképzéseken, s magát is folyamatosan képzi. Nyugodt, kiegyensúlyozott ember, aki az órákon is ilyen légkört teremt.  

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatárföldön Rába-futóművel

– Az idei évre kedvezőek a kilátásaink az egykori Szovjetunió utódállamaiban, ahol három év alatt a négyszeresével tudtuk növelni eladásainkat – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Minőség szempontjából eltűntek a különbségek kelet és nyugat között. Tovább olvasom