Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mi a menedzserlét ára?

A menedzser típusú munkát végzők rendszertelenül táplálkoznak, és esetlegesen pihennek. A dietetikusok szerint a nem megfelelő energiafelvétel a stresszes életmóddal együtt hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet. A menedzserek hajszolt életmódja arról üzen: mintha kiemelték volna magukat az időből, melynek állását egyébként a nap naponta mutatja...
Versenyfutás az idővel... Illusztráció: MTI
A rendszertelen, nem eléggé változatos és minőségében gyér táplálkozás a magyar dietetikusok szerint elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, előrevetíti a gyomorfekélyt. A táplálkozástudósok hírlevelükben arról írnak, hogy szerintük naponta legalább ötször kellene étkezni, de legalább háromszor asztalhoz ülni.

Rendszertelenség

Egy átlagos testalkatú embernek napi 2000-2500 kilókalóriát kellene magához vennie ennivaló formájában. A rendszeres táplálkozás időpontjainak tartása azért is fontos, mert egyébként a menedzser típusú munkát végzők életében szinte minden rendszertelenné vált. Lehetetlen időpontokban kell tárgyalásokon megjelenni, telefonon ügyeket intézni, és az otthon melegétől távol üzleti vacsorákon részt venni. A
dietetikusok azt javasolják, ha este hivatalos étkezés következik, akkor az ebéd legyen könnyű. Az ebédet azért sem érdemes kihagyni, mert akkor a vacsora túlságosan bőséges lesz, túlterheli az emésztőrendszert.

A menedzsereknek mindig fittnek és üdének kell mutatkozniuk, ezzel az életmóddal azonban a belső energiák elfogyasztása árán érhetik csak el a mindent elsöprő siker képét. Az emberi szervezet organikusan a természethez igazodik, ezért a nappal együtt volna érdemes kelni, este hat után nem enni, és este nyolc után nem inni. Legkésőbb kilenc-tíz óra felé következzék a pihenés, a zavartalan alvás energiával tölt fel – a telefon bekapcsolt állapotban csak erősíti a menedzserben a folytonos készenléti állapot miatti stresszt. A sejtek szintjén marad meg a napi munka konfliktusaiból támadt izgalmi állapot, ez az információ azonban inkább a türelmetlenséget, mint az ellazulást erősíti.

A menedzser típusú munkát végzők a tényleges munkával töltött idő alatt munkavégzés címén idegen szavakat használnak, azokkal dolgoznak. A munkahelyi vagy üzleti konfliktusok során keletkezett feszültséget és az agyonkódolt üzenet miatt keletkezett belső ellentétet könnyű oldani egy otthon, magányosan végezhető gyakorlattal. Ha a menedzserséget levedlett pihenő az indulatokból visszamaradt hangtöredékeket önfeledten és teljesen szabálytalanul kiengedi a száján, akkor megszabadul tőlük. Kívülálló azt mondaná, hogy nem tud értelmesen megnyilvánulni, valójában ekkor megkönnyebbül, így tisztává válhatnak szóbeli üzenetei.

Nincs ideje semmire

Aki ebben a stílusban dolgozik, rendszerint abban a hiszemben él, hogy nincs ideje. Az ellenkezőjéről való meggyőződés rendszerint nem érhető el nála a meggyőzéssel. De nem szabad kizárni, hogy egyszer eljön számára a megértés. Az idő pénz – védekeznek a menedzserek, és kiszámolják, hogy mennyi idő alatt milyen minőségű munkát végeztek milyen eredménnyel, és közben megfeledkeznek magukról. A menedzserek munkájának nagy részét önmaguktól távol eső dolgok töltik ki, ezért a rendelkezésre álló rengeteg időt érdemes beosztani.

Felszínes rohanás

Stresszoldásra a szellemi megterhelés mellett kifejezetten ajánlott a pszichológusok szerint a sport és a szex. Az előbbiben a verseny, az utóbbiban a szeretet nyilvánul meg mindent elsöprő erejével. A mozgás, a szeretkezés felszabadítja a boldogsághormonokat, és nyugalmat teremt a felszínes rohanás zavara felett. Az a menedzser, aki barátok vagy társ híján ezeket nem kaphatja meg, jutalmazza meg magát egy wellnesshétvégével. Megérdemli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom