Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Mi legyen a házipatikában?

Vajon van elég gyógyszer otthon amikor szükségünk lenne rá? És vajon nincs túl sok vagy felesleges a házipatikánkban? Mit érdemes otthon tartani és mire kérdezzünk rá a gyógyszerésztől, amikor összeállítjuk saját gyógyszertárunkat?
Sokan esnek abba a hibába, hogy a családtagok által használt, kimaradt gyógyszereket "hátha jó lesz még egyszer" alapon sokáig tartogatják. Sajnos azonban gyakran a felhasználás előtt nem ellenőrzik le a gyógyszer szavatossági idejét, illetve adott esetben nincsenek is tisztában a gyógyszer pontos hatásával. Egyáltalán nem biztos, hogy ami a nagymama fulladására jó volt, az nekünk is segít majd!

A házipatikában gyakori problémákra való, egyszerűbb gyógyszereket tartsunk. Mindig gondoljunk arra, hogy ártalmatlan gyógyszer nincs, minden szernek lehet mellékhatása, különösen, ha nagy adagban használjuk őket!

Mi legyen a házipatikában?
Láz- és fájdalomcsillapító szerek
Hasmenés elleni szerek
Enyhe hashajtók
Enyhe görcsoldók
Hányingercsillapító kúp
Megfázás elleni szerek (fertőtlenítő, szopogató tabletták)
Lázmérő
Illetve egy esetleges seb ellátásához szükséges kellékek:
Különböző hosszúságú mullpólyák (5, 10, 15 cm-es)
Steril gézlapok
Ragtapasz
Bőrbarát fertőtlenítőszer
Sebtapaszok

Leggyakoribb hiba, hogy az orvos által felírt antibiotikum kúrát nem szedik végig, majd egy következő megfázás alkalmával bekapnak 1-2 szem tablettát! A megfázás, influenza tüneteit leggyakrabban vírusok okozzák, melyek ellen nemhogy hatástalan az antibiotikum, de összességében még káros is a későbbiekben kialakuló gyógyszerrezisztencia miatt. Hozzászoktatjuk a környezetünkben lévő baktériumokat a gyógyszerekhez, így később azok hatásosan védekeznek majd ellene. Az orvos által felírt antibiotikum kúrát szedjük végig, hisz a tünetek enyhülése nem egyezik a baktériumok kiirtásának időpontjával.

A házipatika összeállításakor vegyük figyelembe, hogy van-e gyógyszerallergiás a családban ebben az esetben, tartós gyógyszerszedés illetve máj- vagy vesebetegség esetén is kérjék a gyógyszerész tanácsát vásárlás előtt!

Ha gyógyszereink szavatossága lejárt, vigyük vissza őket bármelyik patikába, ahol a megsemmisítésig szakszerűen tárolják őket. A fenti szolgáltatást a gyógyszertárak díjmentesen nyújtják.


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom