Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mi lesz most a magyar torrentezőkkel?

A világ leghíresebb internetes kalózait elítélte a bíróság, Skandináviában sorra zárnak be a torrentoldalak. Lesz-e hazai Pirate Bay-per?
Bár az elsőfokú ítélet után a Pirate Bay ügyvédei új tárgyalást kértek a bíró elfogultságára hivatkozva, rosszul áll a világ leghíresebb torrentoldalának szénája a bíróságon. Ha tényleg elítélik őket, az a torrentoldalak bezárásának vagy bíróság elé citálásának lavináját indíthatja el. Megpróbáltuk kideríteni, Magyarországon készülnek-e ilyesmire a szerzői jogvédők - írja az Index.

A Pirate Bay üzemeltetői éppen azon küzdenek, hogy ne kelljen börtönbe vonulniuk, a Mininova és az Isohunt bíróság előtt áll, a Torrentspy bezárt, a kisebb torrentoldalak meg inkább kikapcsolják a szervereiket, mielőtt ők is megkapnák az idézést. Úgy tűnik, az egész fájlcserélő közösség az összeomlás szélén áll, de mi a helyzet Magyarországon? A nemzetközi trendeket követve nálunk is bíróság elé állítják majd a torrentoldalak üzemeltetőit? És mi lesz az egyszeri felhasználókkal?

Magyarországon általában kicsit másképp működnek a dolgok, mint a világban, és ez alól a fájlcsere sem kivétel. A legfontosabb különbség, hogy itthon nincsenek olyan nagy, nyílt, mindenki számára elérhető torrentoldalak, mint a Pirate Bay vagy a Mininova (és itt nem a méreten, hanem a nyíltságon van a hangsúly). Ehelyett a zárt közösségek a jellemzők, ahová csak egy tag meghívására lehet bekerülni. Az oldalon figyelik az ember le- és feltöltéseinek arányát, és ha nem ad be annyit a közösbe, amennyit kivesz belőle, rövid úton ki is rúgják.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. május 05. 19:51
    „Kiesett egy tacker? Beáll helyette tíz. Átlagosan napi 8-10 torrent tracker indul. Ahogy bezár egy jön másik. Olyan ez mint a prostitúció, van rá igény. amíg igény van rá lehet bárhogyan büntetni mindig működni fog egy másik. Hollandiában legális a prostitúció is. Nem tudod megszüntetni akkor szabályozd.”
  • 1. bo 2009. május 05. 18:19
    „Fel kell számolni az egész internethálózatot! Akkor majd rend lesz!:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán Robinson: három évet élt egy lakatlan szigeten

Közel három éven keresztül bujdosott egy kelet-ukrajnai folyó lakatlan szigetén egy férfi, akit… Tovább olvasom