Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Mibe öltöztessük életünk párját?

A legelegánsabbnak tartott (még a sörhasat is diszkréten takaró) férfiruhát nálunk még ritkán kérik.

Miközben az ünnepi rendezvények öltözködési szabályaiból sokat kioldott a szabadság és a fantázia ereje, más régi megoldások reneszánszukat élik. Útmutatóul az aktuális meghívó szolgál.

A meghívón az „informal" vagy „business" jelzés olyan, minden különösebb kötöttség nélküli ruházatot jelent, amilyet egy üzletember fontos ügyfelével folytatott tárgyalásra is felvenne. Legtöbbször ezt kérik a fogadások résztvevőitől. Elképzelhető, hogy az „informal" invitálásba esetleg a diszkrétebb koktélruha vagy a visszafogott kisestélyi is belefér – erről azonban tanácsos a rendezvény házigazdáinál előzetesen tájékozódni. Bár ma már széles körben elterjedt a szmoking, azért még olyan bálok is akadnak, amelyek rendezői – a felszabadult hangulatot előtérbe helyezve – beérik kötetlen öltözettel. Az értelemszerűen öltönyben megjelenő férfiakat azonban bálokon sem illik túlöltözni – legmegfelelőbb az idén télen (továbbá tavaly, jövőre és mindörökké) ismét népszerű „kis fekete" ruha szürke vagy világos testszínű harisnyával, fekete lakkcipővel és -táskával (vigyázat: ugyanez fekete harisnyával gyászoló özvegyet sejtet). Sok múlik az anyag megválasztásán és az ékszerek mennyiségén: a szövetöltönyök mellett kirívóan hatna egy túlságosan csillogó női toalett. Ugyancsak az „informal" szabályai érvényesek akkor, ha a meghívón nem szerepel öltözködési kód. A „black tie": többnyire angolul, méghozzá a férfi nyakkendője színének megadásával jelzik, hogy elérkezett a fényes szatén kihajtóval szabott, nálunk általában fekete (de Amerikában például akár bordó, sötétkék, sőt, nyáron krémszínű) ünneplők leporolásának ideje. A „black tie", azaz a fekete nyakkendő a meghívók nyelvén ugyanis szmokingot jelent. Ez már kimondottan estélyi viselet. Szabása a hagyományos öltönyére emlékeztet, de kivágása mélyebb, és a kihajtóját borító fényes düsessz keskeny pánt formájában végigfut nadrágjának külső oldalvarrásán. Klasszikus kiegészítője a speciálisan szmokinghoz való, elöl sűrű tűzéssel díszített ing, amelynek az átlagosnál kicsit keskenyebb gallérját úgy szabják, hogy tökéletesen érvényesüljön alatta a szmokinghoz kötelező fekete csokornyakkendő. A kabát alatt a mellényt helyettesítő széles, a kihajtó borításának csillogó anyagából készült, magas és széles, sűrűn redőzött, úgynevezett spanyol öv bújik meg. Köztudott, a szmoking kabátja nem levehető. Szmokingos urak társaságában a hölgy egyaránt megjelenhet rövid avagy hosszú estélyiben. Ruhája készülhet sötét vagy élénk színű, de jellegzetesen estélyi anyagokból (bársonyból, tiszta selyemből, düsesszből, csipkéből), sőt, egyéb éppen divatos és látványos kelméből. Ízlés szerint a hétköznapinál mélyebb kivágással, amelyben helye van az alkalomhoz illő ékszernek is. A szmokingos- estélyis öltözködés egyik érzékeny kérdése a felsőkabát. Kizárólag fekete szövetfelöltővel viselhető. Áthidaló megoldáskéntmar ad a vacogás, illetve a kocsitól a bejáratig vezető út futólépésben…

A legelegánsabbnak tartott (még a sörhasat is diszkréten takaró) férfiruhát nálunk még ritkán kérik. Mindenesetre aki a „white tie" (azaz fehér nyakkendő) megjelölést olvassa, készüljön fel arra, hogy frakkban fog ünnepelni. A frakkos úr hölgye klasszikus nagyestélyiben jelenik meg: ruhája kötelezően hosszú, dúsan redőzött bő szoknyával, szorosan az alakra simuló felsőrésszel. A nagyestélyi csakis nemes anyagokból, tiszta selyemből, brokátból, bársonyból, tüllből, csipkéből, illetve ezek kombinációjából készül, és elég mélyen kivágott ahhoz, hogy érvényesülhessenek a nagyestélyihez kötelező (és kötelezően valódi) ékszerek. Rendszerint ujjatlan vagy egészen rövid ujjú, elmaradhatatlan kiegészítője a fehér vagy fekete, illetve a ruha színével azonos, hosszú szárú kesztyű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom