Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Milley Györgyné

Milley Györgyné Csilla néni a győri Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Általános Iskola tanítónénije.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Milley Györgyné
Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Ált. Iskola, Győr

Milley Györgyné Csilla néni és Ferenczi Szidónia Szidi néni az őket jelölő szülők szerint „páratlan párost" alkot. Felváltva tanítják, nevelgetik az elsősöket és másodikosokat, s közben nagyszerűen kiegészítik egymást.

Különleges helyzet, hogy egy osztálynak két tanító nénije van, s ők ketten egyetértenek abban, hogy különlegesen jó érzés az is, hogy mindkettejükön szinte csüggnek a kicsik, ha belépnek az osztályba. A munka megoszlik: Csilla néni a matematikát, környezetismeretet és a készségtárgyakat, Szidi néni a magyart és az írást tanítja a gyerekeknek, mégis mindketten pontosan tudják, mikor, melyik gyerekkel mi történt, kinek milyen öröme vagy bánata van. Vita soha nincs köztük, hiszen szerencsére mindketten ugyanúgy gondolkodnak a hivatásukról.

– A legfontosabb, hogy megszerettessük a gyerekekkel a tanulást, hiszen bármilyen tárgyi tudást lehet később pótolni, de a hozzáállást, a kedvet nagyon nehezen – mondja Szidónia, aki elárulta, hogy amikor új osztályt kap, csak az első szülői értekezlet után nyugszik meg, amikor a szülőktől hallja, szívesen indulnak reggel iskolába a kicsik. Még az is, aki nem osztályelső, hiszen mindkét tanítónő arra törekszik, hogy minden kisgyerekben meglássa az értékeset, a jót, s persze azt is, mit lehet kihozni a kis egyéniségből. „Akár egy színes rét: minden virág más, mégis mindegyik egyformán gyönyörű a maga módján" – fogalmazzák meg nagy egyetértésben, majd hozzáteszik: mindegyik gyerekhez meg kell találni az utat, kihez így, kihez úgy.

Csilla néni szerint ez csak akkor megy, ha a pedagógust valóban érdekli, mi van a gyerekkel.

– Ha egy szomorú arcocskát látunk, nem szabad szó nélkül hagyni, gyakran egyetlen mondat vagy egy simítás is sokat segít. Sokszor olyan kevés is elég, hogy a kis lelke rendbe jöjjön! – mondja. Így aztán a szakmai dolgoknál is jobban figyelnek ők ketten arra, hogy képben legyenek, amikor átveszik a „műszakot", azaz az osztályt; csodálkoznak is a gyerekek, hogy egyikük előtt sem maradhat semmi titokban... A kis lurkók egyébként is érzik, hogy kettőjük munkája nem válik külön, és szinte fürdőznek a „dupla" figyelemben, szeretetben, miközben nem is sejtik, hogy amint becsukódik Csilla néni és Szidi néni mögött az ajtó, saját bevallásuk szerint elmúlik minden gondjuk-bajuk. Csak akkor nehéz, mondják a tanító nénik, amikor a második osztály végén el kell engedniük tanítványaik kezét. Szerencsére nem veszítik őket szem elől, figyelemmel kísérik, ki hogyan alakul az évek során, s általában örömmel nyugtázzák: a kezdeti figyelem, szeretet meghozta a gyümölcsét.

Ajánló: A 2. b osztályosok szülei
– A két tanító néni évek óta együtt tanítja, neveli és szereti a gyerekeket. Mindketten igazi pedagógusok: türelmesek, nyugodtak, melegszívűek. Meghallgatják gyermekeink örömeit, gondjait, motiválják őket a tanulásban. Segítőkészek, maximálisan odafigyelnek a nehezebben haladó diákokra is. Ünnepek, nagyobb szünidők előtt kedves figyelmességekkel örvendeztetik meg tanítványaikat, nem véletlen, hogy mindennap szívesen indulnak iskolába, jól érzik magukat Csilla néni és Szidi néni „szárnyai alatt". Megnyugtató, hogy gyermekeinket a legjobb kezekben tudhatjuk. Egyhangúan döntöttünk arról, hogy mindkét tanító nénit nevezni kell a versenyre.

Igazgató: Szalai Ferenc


– Nagyon büszke vagyok rá, hogy kollégáim bekerültek a kedvenc pedagógusok közé. Mindkettőjükön elsőre látszik, hogy szeretik a gyerekeket, és az is, hogy a szeretet és tisztelet – mert ez a kettő általában együtt jár – kölcsönös. Egy tanítónő személyisége meghatározóbb, mint egy egyetemi tanáré, hiszen amit ők adnak át a gyerekeknek, az a tudáshoz vezető út első lépéseit jelenti. Csillának és Szidóniának olyan lelke és tudása van, amire ez a különleges, érzékeny korosztály különösen fogékony – nem csoda, hogy idén ötvenen szerettek volna az osztályukba kerülni.

Nyers Boglárka
– Csilla néni szelíd és viccesen tanítja a matematikát. Szidi néni is mindig kitalál valamit, hogy jól érezzük magunkat.

Kovács Marcell Balázs
– Szerintem mindketten viccesek és aranyosak, és ha valaki lemarad az órán, mindig segítenek.

Jáni Krisztina Sára
– Szidi néni jó meséket olvas órán. Csilla néni a szöveges feladatokat mindig viccessé teszi.

 

A jelölést támogatók:
M. Brigi:  Örömmel olvasom az újságban, hogy egy olyan pedagógus is létezik ebben a rohanó világban,aki olyan szeretettel, türelemmel, felkészültséggel neveli a jövő nemzedéket,mint Csilla néni.Én tudom,hogy azért választotta ezt a pályát,mert nagyon szeret foglalkozni a gyerekekkel,de azt gondolom ezt már sokan tapasztalták úgy a szülők,mint a kisdiákok.Ez a szeretet ugyan úgy otthonra is vonatkozik,mert a saját gyermekeit is szerettel, türelemmel neveli.Részemről ő az ideális pedagógus a mai világban,mert csak  szeretettel lehet a legjobb eredményeket elérni.Köszönöm,hogy sokan osztják velem a véleményüket és köszönöm Csilla néninek a munkáját.
Babály Mónika: Sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe hamarabb, hogy Őt jelöljem, így "csak" támogatni tudom. Ebből is látszik azonban, hogy nagyon sokunk érzi úgy, hogy neki köszönhető, hogy gyermekeink minden nap úgy ébrednek, hogy szeretnének iskolába járni. Szerintem minden hozzá járó kisgyermek szüleinek nevében mondhatom, hogy túl azon amit a szakmájából értődően profin megtanít; személyében gyermekeink egy második édesanyát kaptak arra a sajnos csak két évre, amely minden kisdiák életében a legeslegfontosabb időszak.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyös

szabályok

A múlt héten hatályba lépett rendezési terv Belváros, Kisbácsa, Bácsa és Sárás számára előnyökkel… Tovább olvasom