Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Milliókat fizethetünk az egyetemi szemeszterekért

Hazánkban a költségtérítéses képzések között a legdrágább az orvosi egyetem: egy félévre csaknem másfél millió forint. A drágább képzésekre nem elég még a diákhitel legmagasabb felvehető összege sem, amely egy félévre félmillió forint.
Az elmúlt 25 évben csaknem négy és félszeresére emelkedett az amerikai felsőoktatás költsége, mely lassan elérhetetlenné teszi a képzésben való részvételt a középosztálybeli családok gyermekei számára, a szegényebbeknek pedig totális eladósodást jelent – áll egy friss tanulmányban. Amíg a családok átlagjövedelme 1982 és 2007 között 147 százalékkal emelkedett csupán, addig a felsőoktatás költségei 439 százalékos drágulást jeleznek az azonos időszakban – adta hírül az EduPress.

Akik szeptemberben költségtérítéses képzésben kezdték meg az egyetemet vagy főiskolát, azoknak nagyon eltérő összegeket kellett fizetniük. A Semmelweis Egyetemen 1,4 millió forint félévente a díj, de a többi egyetem orvosi képzéseit sem lehet megúszni 850 ezer forint alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a zeneszerzés, illetve dzsessz-zeneszerzés alapszak 1,2 millió és 870 ezer forintba kerül, a többi előadóművész szak díja 770 ezer és 1,14 millió forint között mozog – áll az Országos Felsőoktatási és Információs Központ honlapján.

A húsz legolcsóbb szak közül sok a hitéleti, de a leendő hulladékgazdálkodási technológusok, gyógynövény- és fűszernövény-termesztők és feldolgozók vagy ménesgazdák csak 60 ezer forintot fizetnek. Általában viszonylag keveset, jellemzően 80-90 ezer forintot kérnek a tanítói és óvodapedagógus-képzésért is.

Hitelből tanulnak

Az amerikai középosztálybeli családok főként kölcsönökből finanszírozzák a gyerekeik felsőfokú tanulmányait. Az említett felmérés rávilágított, hogy egy négyéves állami egyetem képzésének kifizetése 2007-ben a családi átlagjövedelem 28 százalékát, egy neves magánegyetem pedig akár 76 százalékát is kiteheti. Az Egyesült Államokban megkétszereződött a diákkölcsönök összege, a szegényebb hallgatók azonban kisebb mértékű hitelhez juthatnak, mint tehetősebb társaik. Patrick Callan, a felmérést végző központ vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a tandíjak növekedése az Egyesült Államokban, ugyanis a 25-30 éves fiatalok között már most is egyre kevesebben szereznek magasabb képzettséget.

Magyarországon is sokan tanulnak hitelből. A diákhitel összege a legtöbb költségtérítéses szak díjára elegendő. Van egy olyan lehetőség is, hogy a Diákhitel Központ egyenesen az intézménynek utalja át a féléves összeget, így nem kell a hallgatónak a befizetéssel bajlódnia. Ám ha valaki orvosira akar járni – de az eredményei alapján nem került be az államilag támogatott képzésbe –, akkor milliomosnak kell lennie, hogy kifizesse az egyetemet. A drágább képzésekre nem elég még a diákhitel legmagasabb felvehető összege sem, amely egy félévre félmillió forint.

Olvasóink írták

 • 11. allegro 2008. december 11. 11:18
  „Jól gondolod Mathiasking!
  Úgy eltüntették ezt a cikket, hogy alig találtam rá, csak a tegnapi kereséseim listájáról. Aki eddig nem olvasta, az már nem is találja meg. Miért?
  Ma pedig a bankos-pénzügyes cikket olvasni, meg egy diákhiteles határidőt tettek fel helyette.”
 • 10. Mathiasking 2008. december 10. 17:22
  „Tisztelt allegro!

  A gondoskodás és a gondolkodás mód két különböző dolog de azonos a cél! Szerinted N.P. hány éves lehet és TE hány éves vagy? Szerintem 15-20 év különbség lehet köztetek. Te már tapasztaltad a gondolkodásmód helyességét és a gondoskodás áldását. Ezt tovább fogod adni a leszármazottaidnak. Ugye jól gondolom? A mai fiatalok azt csinálják amit otthon látnak. Miért is van eladósodva az ország lakossága? Szerintem a portfólió kezelésben nem tévedtem, mert annak akinek aktívan kezelik, az nem ért meg veszteséget. Sokan eljutnak a gondoskodás gondolatáig, de érdemben nem tesznek semmit. Amikor meg tesznek, nem biztos, hogy a legmegfelelőbb eszközt választják! Én is későn jöttem rá a saját hibámra, de még úgy érzem időben. Nem szégyen tanulni idősebb korban sem. Azt az elvet követem, amit már a "nyugati országokban" működtetnek hosszabb ideje. Olyan emberre bkell bízni a pénzt aki ért hozzá! Ez nem bank, az biztos!”
 • 9. allegro 2008. december 10. 16:53
  „Mathiasking, abban igazad van: Hálát adok a szüleimnek azért, mert ha nem is a taníttatásomra, de lakás célra befektettek szorgalmas munkával, ennélfogva a kiegyenlítődés felé közeledtek a pénzügyi dolgaim - bár igen sok évig úgy éltem meg egy fityinget sem kapok taníttatásomra és más egyébre sem otthonról - mint írtam magam fizettem már rengeteg költségtérítést, tandíjat. Ha nem gondoltak volna egyáltalán rám, most nincstelen lennék anyagilag mondhatnám. Így is sok a mínusz a költségvetésemben - hát még ha ők nem tették volna félre azt a régi havi tízest érőt. És nekem is egy éve van ilyen portfólióm, no még nem a gyerekemre, magamra gondoltam elsősorban, de ez még változhat.
  Amiben nincs mégsem igazad: nem kellett a sorok között olvasni, csak simán a sorokat. A többit pedig nem magyarul fogalmaztad meg. Azzal együtt tényleg rizikós a javaslatod, de hát pozitívan kell hozzáállni és ennél jobbat, többet keveset vagy nem is lehet tenni vaóban. Mindamellett a másikat sem kell céltalannak minősíteni stb. kissé felfuvalkodottnak tűnsz és felindultásgodban arrogánsnak ezekkel a nem magyar kifejezésekkel. Szóval van még min dolgozni neked is - a valódi önbizalom is a korral jár persze.”
 • 8. sevenof9 2008. december 10. 16:41
  „3 eve elkezdett 401K-m befektetesi alapja 3 nap alatt olvadt szarra. Most -67%-on vagyok es a legkonzervativabb modot valasztottam az alapok kozul. Ennyit a takarekossagrol.
  Ha jobban belegondolunk,egyedul csakis az elelmiszer az,aminek erteke van,meg par fem (nem arany). A tobbi csak bankarkodas es safarkodas a nem-tudason,illetve az informaciok elhallgatasan alapulo rablogazdalkodas.
  Tulajdonkeppen az egesz nyugati vilag ropog alapjaiban amiatt,hogy senkinek halvany lila fingja sincs a hazak es egyeb javak valodi ertekerol...”
 • 7. Mathiasking 2008. december 10. 16:01
  „N.P.!
  Hozzászólásod elárulja korod, céltalan életviteled és tudatlanságod! Talán nézz körül nyitott szemmel és füllel! Aki tudatosan és szorgalmasan éli az életét, az megérti azt amit mondani szerettem volna. Ezzelszemben Te még olvasni sem tudsz a sorok között, azaz olvasásisi diszlexiában szenvedsz, magyarul auditív feldolgozásbeli deficites vagy!”
 • 6. N.P. 2008. december 10. 12:10
  „Mathiasking
  Ha Te 20 éves futamidőre bármit is meg tudsz jósolni, akkor egyszerűen hazudsz.”
 • 5. Mathiasking 2008. december 10. 10:25
  „Ezért már kitalálták a gyermekre köthető befektetésen alapuló takarékosságot. Mivel hosszútávú a dolog, ezért mondjuk 20 éves futamidővel ez valós pénzt eredményez. Mit kellene tenni érte? Mondjuk csak havonta 10.000 HUF-ot félretenni és befektetni. No persze nem mindegy hova és kinél, aktív portfólió kezeléssel vagy nem? Szeretnéd tudni hogyan csinálják? Írj le nekem egy e-mail címet. Küldök anyagot.”
 • 4. allegro 2008. december 10. 10:24
  „Elég sokan fizettünk magas költségtérítéseket sokkal jobb teljesítményekkel, csak mert pár évvel korábban születtünk, mint a mellettünk már nappalin ingyen lapító társaink. A harmincas korosztály eladósodhat nyugodtan, hogy a huszasok adósság nélkül kezdhessék pályájukat. Nekik nagyobb esélyük van nyugdíjas éveiket megalapozni. De hála nekik, miattuk tolták ki a nyugdíjkorhatárokat is - tehát lesz elég időnk nekünk is, amellett, hogy már az elején tíz évvel többet dolgoztunk a nálunk ifjabbaknál.
  Felvettük mi is a diákhitelt, sőt vissza is fizettük, majd ismét felvettük. Mert tanulni kell, belső igény, főleg azoknál, akik nem önhibájukból nem kerültek be anno az ingyenes szűk rétegnek szóló felsőoktatásba a 90-es évek elejéig.
  És nem a család finanszírozta, hanem magunk magunkat! Félévente háromhavi fizetésem igen sok éven át erre ment nekem is, pedig főállásban dolgoztam, előzetes szakképzettségemnek megfelelő állásban - olyanban, aminek sok mai diplomás örülne. De akkor még az érettségizettek is válogatottabb társaság volt, mint ma a diplomások.
  A szegénység nem jelenti az oktatás elérhetetlenségét. Mi ugyanúgy végeztük általában, mint a legszegényebbek, szülői támogatás nélkül - édesapám nem is tudta hova járok - a lényeg számára, hogy eljártam dolgozni - hát valamit tanultam is tényleg, esett le neki az első diplomaosztómon. Hát nem példaértékű? Legalábbis atekintetben, hogy nem kell a szülői vagy és állami támogatás hiányára hivatkozni, hanem ha valaki akar valamit azért tenni kell, és áldozatokat is kell vállalni érte, ez a fejlődés útja mindenkor. Bizonyára a tehetős családokban is meghozta ezt valamikor valaki korábban.”
 • 3. csanyiv 2008. december 10. 10:24
  „Bénaság és/vagy tudatos félretájékoztatás.
  Lehet, hogy a hírszerkesztőnek semmilyen diplomára de még tárgyilagosságra sem volt szüksége.
  Amerikával azért nem áll meg az összehasonlítás, mert ott egyrészt meg tudsz élni abból is, ami a tandíj kifizetése mellett marad, másrészt el tudsz helyezkedni, ha megszerezted a végzettséget és így legalább lesz miből törleszteni a hitelt.”
 • 2. RolliDoll 2008. december 10. 08:48
  „Persze, aki nem hisz nekem, még mindig matekozhat kicsit!

  http://diakhitel.hu/mekkora-osszeg-erd.php”
 • 1. RolliDoll 2008. december 10. 08:44
  „A diákhitel legmagasabb felvehető összege 50 ezer forint egy hónapra, ez is csak akkor, ha az illető hallgató költségtérítéses képzésben vesz részt, és vállalja a valamivel magasabb törlesztőrészletet is. Egy félév 5 hónapból áll, ennyire folyósítanak diákhitelt, amit fel lehet venni egy összegben is. 5x5 pedig akárhogy számolunk, 25, azaz egy félévre, a diákhitel legmagasabb felvehető összege (amennyiben a fenti feltételek megvalósulnak) 250 ezer forint.

  A cikkben szereplő fél millió forint a diákhitel legmagasabb felvehető összege egy tanévre, azaz 2 félévre!! Azért, mert a FigyelőNet marhaságot ír, még a Délmagyarnak nem feltétlen kellene...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatóságok is vizsgálják a megasztáros sms-eket

Tovább dagad a Megasztár sms balhéja! A TV2 miközben egy héten át és a műsor alatt is folyamatosan… Tovább olvasom