Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Milliókkal lehet drágább egy családi ház szeptembertől

Év végéig átlagosan 10 százalékkal drágulhatnak az építési anyagok, ám az új törvényi módosítások miatt a lakások ára ennél is többel emelkedhet.
Így egy magánerős építkezés esetén, átlagosnak mondható 18-20 milliós házépítés szeptember után mintegy kétmillió forinttal kerülhet többe, mint az elmúlt időszakban. Az osztrák-magyar érdekeltségű Leier csoport előrejelzése szerint a legnagyobb mértékben a cserép, a tégla és a cement ára nő majd idén decemberig.

Az elemzés szerint az építőipari szereplők ugyan több lépcsőben emelik az árakat, mégis szeptember után egyes minőségi termékek ára 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedhet. Az árak emelkedésének egyik oka, hogy szeptember elsejétől életbe lép az a jogszabály-módosítás, amelynek köszönhetően kevesebb rossz minőségű lakás épülhet Magyarországon. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény (Étv.) szigorításának köszönhetően élhetőbb, de drágább lakóparkok, családi házak épülhetnek az országban.

Az elemzés kiemeli: a következő években megépülő lakóparkok, házak csendesebb környezetben lesznek, mert az étv. új módosítása kimondja, szeptembertől a zajvédelem miatt a lakóingatlanokat az autópályáktól legalább 250 méterre kell felépíteni illetve az országos főúttól 50 méteren belül nem lehet a házakat felhúzni.

Ezek mellett árfelhajtó tényező lesz, hogy szeptembertől már 10 méteres magasság esetén is liftet kell építeni a házakba, és a gépjárműtárolók belmagassága is emelkedik, mivel el kell érniük a 2,75 métert. Szintén előírás, hogy az új otthonok legalább egy szobájának alapterülete 17 négyzetméteres legyen.

A Leier előrejelzése szerint: a vevők örülnek majd a változásoknak, hiszen a lakások kényelmesebbek és egészségesebbek lesznek. Ugyanakkor egyre több ház épül majd minőségi alapanyagokból. Mindez a lakáspiaci mozgások további lassulásához vezet, hiszen a lakások ára emelkedni fog.

A társaság előrejelzése szerint a következő hetekben az építőanyag kereskedésekben nagy roham várható, mert sokan úgy vélik, érdemes még az áremelések előtt építési anyagokat venniük ha még olcsón akarják a házhoz való termékeket beszerezni. A legnagyobb mértékben az előállításhoz nagy energiát igénylő cserép, a tégla és cement ára szökik majd fel.

Olvasóink írták

  • 3. lucky man 2008. augusztus 26. 12:45
    „Annak lesz "élhetőbb", aki majd kitudja fizetni, a többinek marad a hajléktalan szálló.”
  • 2. Ful 2008. augusztus 25. 21:32
    „Akkor maradok panelproli...”
  • 1. Hmmm 2008. augusztus 25. 14:07
    „csak össze ne dőljön....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés - részeg tinik loptak kocsit

Komárom - Autóval kergettek a komáromi rendőrök két fiatalt a település belvárosában hétfőn… Tovább olvasom