Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Milyen menedzserképzőt végezzek el?

Húsz éves vagyok, egyelőre érettségivel. A szüleim vállalkozók és ők is szeretnék, ha az üzletet én vinném majd tovább. Hallottunk már sok menedzserképzőről, de igazán nem tudunk túl sokat ezekről a tanfolyamokról. Mi lesz, ha üzlettel kell foglalkoznom és nincs megfelelő papírom? Például, elég, ha elvégzek egy egyéves tanfolyamot?"
K. Géza

Bár a különböző szaktanfolyamok magas szintű képzést jelenthetnek, bizonyos szinten nélkülözhetetlen a felsőfokú állami vagy üzleti képesítés. Javaslom, hogy – akár marad a családi vállalkozásnál, akár más munkahelyen szeretne dolgozni –, ne adja alább valamilyen felsőfokú végzettségnél.

Hazánkban jelenleg több ezer olyan vállalkozást tartanak számon, amely vezetőképzéssel foglalkozik. Közöttük éppúgy megtalálhatóak a korszerű, európai szintű oktatási intézmények, mint a csupán közgazdasági, könyvelési, adó-tanácsadási ismereteket nyújtó, de magukat menedzserképzőknek hirdetők.

Alapvetően kétféle képzési típust, azon belül három szintet és számtalan módszert lehet megkülönböztetni. A posztgraduális - tehát a főiskolai-egyetemi képzés után – továbbképzést nyújtó menedzserképzők (MBA képzés) megkövetelik a diplomát. Sőt komolyabb helyeken egy-két éves üzleti gyakorlat is szükséges. A másik típust az érettségi után felsőfokú képzettséget nyújtó (BBA) üzleti főiskolák képviselik.

A menedzser iskolák jó részének hagyományai angolszász eredetűek, így a szakkifejezések nagy része is angolul, vagy annak tükörfordításaként él. Például maga az „üzletvezetői" képzettség is az angol Business Administration/Business Management megfelelője. Az MBA-diploma az USA-tól Tajvanon keresztül Csehországig a világ bármely pontján igazolja, hogy felmutatója ugyanazokat a módszereket alkalmazza a humán erőforrás, a marketing, a pénzügyek területén és ehhez elengedhetetlen, hogy a leendő MBA-diplomás angolul is képes legyen gondolkodni.

Javaslom, fektessen nagy energiát a nyelvtanulásba, vagy, ha az alapok megvannak, akkor fejlődjön tovább. Bárhol is dolgozzon, ez elengedhetetlen lesz! Ha tanulni szeretne, tanácsolnám önnek a most már Magyarországon is működő, államilag elismert üzleti iskolákat, azaz Business School-okat. Itt a képzés alap, közép és felsőfokon történik.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom