Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Minden diák jól jár az integrált oktatással

Az integrált oktatással mindenki nyer - mondta nemrégiben a miniszterelnök egy hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozó konferencián.
Gyurcsány Ferenc egy 2007 végén készült hatástanulmányra hivatkozott, amelyet Kézdi Gábor, a CEU tanára és Surányi Éva, az MTA közgazdásza készített.

A felmérésben 30, integrált pedagógiai rendszer (IPR) szerint oktató iskolát vizsgáltak három évig. Az eredmények azt mutatják, a romák olvasási készsége javult, miközben a nem romáké sem romlott a résztvevő intézményekben. Az integrált környezetben tanuló diákok önértékelése javult, és az előítéletességük is csökkent.

A "sima" iskolákban a nem romák 28 százaléka mondja például azt, hogy szívesen ülne romával egy padban, az integrált iskolákban ez az arány 32 százalék. Korábban azonban épp a fenti kutatás eredményeivel ellentétes tartalmú kutatás látott napvilágot, amely azt állította, hogy az integráció nem zökkenőmentes, illetve a tanárok kevéssé nyitottak a programra.

Olvasóink írták

 • 12. Kolompár Rómeó 2008. január 18. 20:31
  „frohewolke-nél a pont. Én soha nem hallottam a szülőktől cigányozást, nagyon bölcs módon magukban tartották világ életükben a véleményüket. Amikor 89-ben Öregrókusra költöztünk, elég sok svéd nigger lakott erre. A saját bőrömön tapasztaltam meg a "sokszínűséget". És azóta sem vagyok rasszista, mert sokat éltem Ausztriában (Bécs, Salzburg), Németországban (Berlin), tudom, milyen az nem odavalónak lenni. De ezektő félek, ezeket kirekesztem és gyűlölni fogom MINDIG. Én kérek elnézést. Az ombuccmann meg megnyerhetne egy cigó családot egy életre, tessék örülni nekik és tessék őket befogadni. Soha többet eszébe nem jutna védeni őket havi pármilla bruttóért sem!”
 • 11. frohewolke 2008. január 18. 10:27
  „Amíg olyan környezetben éltem, ahol nem voltak cigányok, még a védelmükre is keltem viták sokrán, hogy mondván "közöttük is biztosan van ilyen is meg olyan is".
  Aztán Budapesten éltem 10 évet és naponta találkoztam ezzel-azzal a cigányok részéről és mióta 2 cigány megkéselt és mióta 6x kirabolták a tanyánkat, köszönöm szépen, de nem szeretnék róluk tudni, velük találkozni és pláne senki gyerekét nem küldeném közéjük!”
 • 10. EnMárTudom 2008. január 18. 09:52
  „Az én fiam együtt jár egy-két roma gyermekkel. Döbbenve tapasztaltam egyik alkalommal, mikor fiam egy barátjával játszott és azt mondta neki lazán, hogy "bazdmeg anyád". Az én fiam! Húúú, ledöbbentem. Elbeszélgettem vele, de nem hiszem, hogy ez a reflexből jövő mondat csak úgy el fog tűnni a szótárából :-(

  A cél nem az lenne, hogy a "nem romáké sem romlott a résztvevő intézményekben. ", hanem, hogy javuljon a nemromák készsége, hisz a világ felgyorsult, egyre több és dinamikusabb tudásra van szüksége minden újabb generációnak.

  Ja, a reklám, hogy nekünk is tenni kell a jobb Magyarországért. Én baromi sok adót befizettem már és nem látom, hogy aki elosztja, felhasználja - függetlenül attól, hogy fidesz vagy mszp- valóban innovatív befektetésekre használná. Sehova nem fejlődik az ország. Na jó, az autópálya építéssel egyetértek.”
 • 9. Árpi 2008. január 18. 09:06
  „Elnyomottkának:
  Szerintem itt senki nem a jobb vagy bal oldalról beszél.
  Egyszerűen azt nem veszi be a gyomrom, hogy egy európai szinten kiemelkedő oktatási rendszert miért kell szétkúrni (szándékosan nem elkúrni-t írtam, nehogy valaki egy konkrét személyhez kösse)!

  Itt csak a kormány dönt és magasról tesznek az oktatók és hallgatói képviseletek véleményére, nem végeznek hatástanulmányokat, ráadásul azt az elképesztő marhaságot hangoztatják, hogy ez a mi érdekünk.
  Nekem teljesen mindegy, hogy Feri vagy Viktor a fő kolompos (megjegyzem egyiket sem tartom többre a másiknál), egyszerűen nem szeretném, hogy a gyerekem olyan osztályba járjon ahol több mint 10% azoknak a gyerekeknek a száma, akikkel a szülők nem foglalkoznak otthon és ha valami gond van az iskolában, a tanárt vonják felelősségre.”
 • 8. Elnyomóka 2008. január 18. 08:47
  „Tény, hogy az értelmiségiek kisebb része szavaz feri és bandájára. Megoldás: kevesebb értelmiségi kell. A középiskolák szinvonalát már sikerült csökkenteni, de most gyökerénél folytják el a problémát, az általános iskolákban.”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. január 17. 23:05
  „Feri tanult statisztikát? A 28% és a 32% között "rettentő nagy" a különbség! Churchill mondta azt annak idején, hogy ő csak azt a statisztikát hiszi el, amit ő hamisított.”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. január 16. 23:44
  „Kedves Igazmondó GyFerenc!

  Remélem, hogy a boldogulás érdekében egy ilyen iskolába irányítod át azonnal az összes gyereked, hiszen ez nekik csak jó. És nem csak nekik, hanem a jóindulatú, dolgozni akaró és egyben tudó romáknak is. Remélem, hogy a példamutatásban élen jársz és "ezt az országot mi építjük" szlogennel jövő évtől már Lakatosok, Kolompárok és Orsósok között fog tanulni minden Gyurcsány-gyerek.
  Mert ez főleg a szerencsétlen hátrányos helyzetű kisebbségnek jó. És mivel Feri az esélyegyenlő és igazságos országért küzd, itt a remek alkalom, hogy személyesen is megmutassa: igen-igen!”
 • 5. Elnyomottka 2008. január 16. 22:20
  „Annyira elegem van már hogy fröcsögő, csúsztató, és nyíltan gyalázkodó hozzászólásával próbál átlagvéleményt látszattatni néhány lelkes jobboldali érzelmű fórumozó. EMBEREK, látogassátok inkább a kurucoldalatokat, ne a DM fórumot szennyezzétek a demagóg populista böffeneteitekkel!”
 • 4. Fernando Torres 2008. január 16. 21:27
  „A hazug elintézhetné indiában,hogy visszavigyenek 2 millió cigányt oda, úgyis onnan jöttek!”
 • 3. dodo 2008. január 16. 17:52
  „I. lépés: add be a gyerekedet közéjük
  II. lépés: költözz közéjük
  III. lépés: élj velük boldogan! Megérdemled, h... magyar!”
 • 2. Fernando Torres 2008. január 16. 13:42
  „Hát nem normális ez az idióta,hazug! kikérem magamnak,hogy a cigány egyenrangú legyen a magyarral!nem tud viselkedni,verekedik,lop,hátráltatja az oktatást,büdös,neveletlen,lusta a cigánygyerek! ezek rossz hatással vannak a magyarokra!igenis különítsék el őket,mert a mai világban a magyar gyerekek testi épségét se lehet garantálni a cigány gyerekekkel szemben!”
 • 1. utopia 2008. január 16. 10:58
  „Gondolom az Ő gyermekeik nem ilyen integrált osztályokba, járnak.
  Majd akkor lelkendezzenek, ha az elit iskoláikba is beengedik a hátrányos helyzetű gyerekeket! Az unoka öcsém olyan suliba jár, ahová integráltak ilyen gyerekeket a közelmúltban, mert ugye csúnya dolog a szegregáció. Most keresnek neki a szülei másik iskolát, mert szeretnék, ha a gyermekük nyugodtan tudna tanulni. /Mert szerintük se zökkenő mentes ez a folyamat! /
  De hát ugye a többségi társadalomnak kötelező elfogadni őket, mert ők nem tudnak alkalmazkodni. /Tisztelet a kevés kivételnek/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimpátiatüntetés Gyurcsány mellett

Gyurcsány Ferenc melletti szimpátiatüntetést szervez három MSZP-közeli személy szombat délután a… Tovább olvasom