Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Minden harmadik kamasz naplót ír

A kamaszok egyik kedvelt önkifejezési formája az írás: a 16-18 éves korosztály 32 százaléka naplót, 27 százaléka verseket, 15 százaléka novellát, 6 százaléka regényt, 8 százaléka blogot ír - derült ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legfrissebb felméréséből.
A FISZ csaknem háromezer diák körében végezte a kutatást. Míg a lányok inkább naplót írnak, a fiúk az interneten blogot vezetnek a hétköznapokról. Ami a versírást illeti, a művészeti, illetve bölcsészettudományi pályára készülők a legszorgalmasabbak, és a műszaki, valamint orvostudományi karokra jelentkezők aktivitása a legalacsonyabb e téren. Érdemes megjegyezni, hogy az íráskedv nem csak a középiskolás diákokra jellemző.

Érdekes változásokat mutat a fiatalok olvasmánylistája: a tavalyi évhez képest Paul Coelho, Agatha Christie, Edgar Allan Poe az új belépő a külföldiek közül, de sokan olvassák J. K. Rowling és Dan Brown műveit is. Ami a hazai mezőnyt illeti, Szabó Magda, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor a favorit. Az irodalmi személyek toplistáját a Nyugat 100. évfordulóján Ady Endre vezeti, a legkedveltebb történelmi személy Mátyás király lett a diákok körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniustól növekszik a körzeti megbízottak bére

Június elsejétől 30-40 ezer forinttal nő a körzeti megbízott rendőrök bére, így a jövő hónaptól… Tovább olvasom