Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Minden jogi akadály elhárult a digitális átállás elől

Elutasította az Ítélőtábla a KTV Hírtech Kft. keresetét, amelyet a cég a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által kiírt földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatot lezáró határozat, és a nyertes pályázóval aláírt hatósági szerződés ellen nyújtott be.
Az Ítélőtábla az elmúlt héten a Magyar Rádió Zrt. keresetét is elutasította, így mára a digitális pályázatokkal kapcsolatos valamennyi peres eljárás lezárult - közölte az NHH hétfőn.

Az NHH 2008 tavaszán írt ki két különálló pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére. Mindkét pályázatot az Antenna Hungária (AH) Zrt. nyerte meg. A szeptemberben aláírt hatósági szerződés értelmében az AH-nak még idén decemberben el kell indítania a földfelszíni digitális televíziós, illetve rádiós műsorszórást.

Az NHH várakozásai szerint a földfelszíni digitális televíziózás beindulása erősíti a versenyt és bővíti, színesíti a kínálatot a televíziós és a rádiós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba- vagy tetőantennával néz televíziót, a jövőben jobb minőségben, a mainál sokkal változatosabb műsorkínálathoz juthasson hozzá.

Az AH vállalása szerint mindkét szolgáltatás a lehető legkorszerűbb technológiával, azaz a földfelszíni digitális televíziózás MPEG4-es, a rádiós pedig DAB+ tömörítéssel indul el.

A digitális televízió (DVB-T) lakossági lefedettsége az induláskor csaknem 60 százalékos lesz, majd 2009 végére a lefedettség 88 százalékosra, 2010 végére pedig 95 százalékosra bővül. A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el, míg a DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége kezdetben 31 százalékos, 2009 végére 44 százalékos lesz és a hálózatot 2013-ig építik ki teljesen.

Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - az a célkitűzés, hogy a földfelszíni analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2011 végéig a digitális váltsa fel. A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége, ha addigra a rádiós hálózat lefedettsége elegendő lesz és a lakosság között is az előírt szinten elterjednek a digitális rádió vevőberendezések.

Olvasóink írták

  • 2. rde 2008. november 04. 08:13
    „Ez technológia ami a magyarok megvettek és használják egy kalap szart nem ér. A digitális televíziózás megjelenésekor én kipróbáltam
    sok sok hibái vannak hagy ne írjam most le mi minden mert egész nap írhatnám. Egy szóval kellene jellemeznem akkor azt mondom egy szart nem ér, pénz csalás az egész.”
  • 1. Balog Mihályné 2008. november 04. 07:35
    „Nem olyan jó a dális adás,mint ahogy mondják,néha a kép szétesik,sokszor pedig kiírja hogy,enek a csatornának nemvagyok az előfizetője.Ez azért is idegesítő mert az adás közben megy.A jelzett csatornét pedig fizetem.Én nagyot csalodtam a digitális adásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a parlament a pálinkatörvényt

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról… Tovább olvasom