Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Minden második embernek magas a koleszterinszintje

A Magyar Köztársaság Kormánya kezdeményezésére indított SZ.É.P.- Szűréssel az Életért Program tavaszi szakaszában 16 kistelepülés lakosai vehetnek részt ingyenesen vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint és testzsírszázalék-mérésen.
A SZ.É.P. Szűrőbusz szakemberei az első nyolc állomáson közel 3200 főt vizsgáltak meg. A részvevők 60 százalékának magas a koleszterinszintje; minden 6. embernek magas a vérnyomása, míg minden 10. résztvevő rendelkezik az átlagosnál magasabb vércukorszinttel. Március 13-áig további 8 településre látogat el a SZ.É.P. program.

A SZ.É.P.- Szűréssel az Életért Program 2008 tavaszán öt nagyváros és 16 kistelepülés lakosainak biztosítja, hogy ingyenesen elvégeztethessék a legfontosabb szűrővizsgálatokat, egészségügyi méréseket. A Szűrőbuszon lehetőség nyílik koleszterin-, vércukor-, vérnyomás- és testzsírszázalék-mérésre, az átlagtól eltérő értékekkel rendelkezők pedig az ér- és keringési rendszer betegségeihez kapcsolódó rizikófaktort számoltathatják ki. A helyszínen ügyeletet biztosít egy háziorvos is, akivel a rendhagyó értékek és felmerülő kérdések kapcsán rögtön konzultálhatnak az érdeklődők.

A mobil szűrés első nyolc állomásán (Vác, Dunaújváros, Gyula, Makó, Kiskunfélegyháza, Dombóvár, Komló és Marcali) nagy népszerűségnek örvendett a kormány által kezdeményezett egészségügyi akció: a Szűrőbusz megjelenése nemcsak az adott állomások, hanem a környező települések lakosait is aktivizálta. Az ÁNTSZ munkatársai 10-től 18 óráig megállás nélkül dolgoztak, így helyszínenként közel 400 ember kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a vizsgálatokon. A busz minden megállóhelyen teljes kapacitáson üzemelt, nyolc nap alatt közel 3200 érdeklődőt szűrt meg.

A szűrések fontosságára figyelmeztetnek az eredmények, a szűrésen megjelentek 60 százalékánál ugyanis magas koleszterinszintet diagnosztizáltak a szakorvosok. Hasonlóan riasztóak a vércukorral és vérnyomással kapcsolatos statisztikák is: minden hatodik megszűrt magas vérnyomással, míg minden tizedik átlag feletti vércukor szinttel rendelkezik. A résztvevők közel felénél javasolt volt az ér- és keringési rendszer betegségeihez kapcsolódó rizikófaktor ellenőrzése. Jellemzően a délelőtt folyamán az idősebbek látogatnak el a szűrőbuszhoz, délután azonban az aktív korosztály, sok fiatal is érdeklődik: több állomáson kisgyermekes családok és diákok is részt vettek a szűréseken. A nők a szűrésen megjelentek közel 65 százalékát alkotják.

Az elkövetkezendő két hétben a SZ.É.P. Szűrőbusz további 8 település lakosait várja ingyenes vércukor-, koleszterin-, vérnyomás- és testzsírszázalék-mérésre: március 4-én Ajkán, március 5-én Komáromban, március 6-án Dunaharasztin, március 7-én Jászberényben, március 10-én Hatvanban, március 11-én Fehérgyarmaton, március 12-én Szerencsen és március 13-án Szigetváron. A SZ.É.P. Szűrőbuszon valamennyi helyszínen 10 és 18 óra között lehet elvégeztetni a szűréseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliós kórházfejlesztés Kiskunhalason

Még színvonalasabb ellátásra és kényelmesebb kórházi tartózkodásra számíthatnak a betegek… Tovább olvasom