Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Minden napra Buddha-dal a pécsieknek

Pécsi tervezőművészek közösen hozták létre a Buddha-dalnak nevezett képeket, amelyek 2010 minden napján késő délután és este megjelennek Európa Kulturális Fővárosában (EKF) köztéri vetítésen, használaton kívüli kirakatban, művészfilmek előtt a mozikban; az alkotók szerint az egy hónapja tartó akció mondanivalója megérinti a járókelőket.
"Mindenképpen célba találtunk azzal, hogy az alkotások, a megfogalmazott mondatok megállítják és elgondolkodtatják a járókelőket. Kit így, kit úgy" - fogalmazott Molnár Czingi Béla, az egyik alkotó hétfőn az MTI-nek.

A Kiss Évával együtt megálmodott projekt a Déli Szél Kortárs Alkotói Fórum Alapítvánnyal közösen valósul meg. Az akció a váratlanságra épít: a szemlélő elsőként reklámnak vélheti, jobban szemügyre véve azonban kirajzolódik a mondanivaló.

Az üvegre vetített kép különböző kulturális jeleket használ. Az alkotók a modern világban elvesző szakrális elemekkel dolgoznak, nem szokványos mondanivalót hordozó kombinációban. A stencil grafikán látható Buddha alatt a tervezőművészek gondolatai jelennek meg, a zsidó-keresztény kultúrkör parancs-tiltás formulájához hasonló módon. A látszólag egymásnak feszülő kulturális szimbólumok a keretet adják az alkotók mondanivalójának; a szemlélő felfedezhet közös pontokat a két, egymásnak látszólag ellentmondó kulturális jel eredeti tartalma között.

A Pécs2010 Sajtóiroda hétfői közleményében kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban már a tematikus felvezető évek során fontos szerepet játszott a civil szervezetekkel való együttműködés, a civilek aktivitásának bevonása. Erre példa az a Buddha-dal című akciósorozat is.

Februártól internetes honlap is várja a pécsi Buddha-dal rajongóit. Az oldalon a látogató nyomon követheti a napi akciókat, megismerheti az alkotók által írt üzeneteket. A projekthez szervesen kapcsolódik egy fotóakció is, amelyben önkéntesek részvételével képsorozat készül, és 365 "Buddhává lett embert" dokumentál majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs már járhatatlan út Borsodban

A korábban az erős havazás miatt lezárt valamennyi útszakaszt megtisztítottak… Tovább olvasom