Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Minden ötödik magyar szerint szükség van újabb pártokra

A Medián legfrissebb felmérése szerint a lakosság 27 százaléka szerint lenne szükség újabb pártokra a magyar polititkában, és a válaszadók 22 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy a következő választáson egy újonnan alakult pártra szavazzon. Utóbbaik 40 százalék ugyanakkor nem tudta milyen ideológiát képviselő pártra szavazna szívesen - olvasható a cég közleményében.
A Medián közleménye szerint a felmérés azt mutatja, hogy a lakosság körében csekély az érdeklődés egy új poltitikai formációra, ami azzal magyarázható, hogy a kelet-közép európai országok polgárai közül a magyarok kötődnek leginkább a pártjaikhoz, sőt, a magyar pártrendszer számos régi nyugat-európai társát is megelőzi a "pártos szavazók" arányában.

Az 1200 fős reprezentatív minta alapján készült felmérés szerint a pártpreferenciával nem rendelkező szavazók nem mutatkoznak az átlagnál nyitottabbnak az új pártok irányába, vagy ha mégis, a nagy többségük nem tudta megmondani, hogy milyen új formációt tudna támogatni. Az esetleges új pártok leginkább a meglévő pártok meglévő szavazóira gyakorolhatnának "szívóhatást": az új szociáldemokrata párt potenciális támogatói (a teljes népesség 6 százaléka) a kormánypárti, az új jobbközép párt lehetséges hívei (5 százalék) a jelenlegi ellenzéki szavazók körében fordulnak elő az átlagot meghaladó arányban.

Olvasóink írták

 • 13. Anton 2007. november 28. 11:27
  „Teljessen mindegy hány párt van. A lényeg hogy ilyen kicsi országra elég lenne 100 fő alatti parlament és akkor a kis pártok is bejutnának!”
 • 12. Katie 2007. november 28. 11:06
  „Alkalmatlanok, de vannak már elegen....”
 • 11. aaa 2007. november 28. 09:56
  „"Miert mi a baj a jelenlegiekkel?"

  Az hogy alkalmatlanok! De sajna nincs jobb meg más ez jutott nekünk!”
 • 10. cyt 2007. november 28. 09:04
  „Nem új pártokra van szükség, hanem a meglevőknek kellene nagyobb megjelenési lehetőséget adni választások előtt, hogy mindazok, akik a pillanatnyilag ismert 6-7 pártban nem találják meg a nekik megfelelőt érdekképviselet szempontjából, azok választhassanak az egyébként deklaráltan már most is meglévő többi, legalább két tucat párt közül. Ez megint csak a magyar média hibája, hogy még választások idején sem lehet hallani a "pártatlan" médiákban a pártok palettájáról. Amit a "média" ezzel a felméréssel csinált, az szégyen saját magára nézve. Ez ugyanis azt mutatja, hogy a média nem ad kellő és megfelelő információt a megkérdezettek 27%-nak, az ország egynegyedének. Ez bizony öngól is és egyben tragikus kritika is.”
 • 9. fogyaszto 2007. november 27. 23:26
  „Miert mi a baj a jelenlegiekkel?”
 • 8. radikalis 2007. november 27. 22:29
  „Hány új párt alakulhatott 2006 óta, és hány fog még 2010-ig? Ezeken gondolkodhatna a huszonhét százalék, persze egyszerűbb narancs meg szekfű mellé ikszelgetni mint nyitott szemmel újságot olvasni.”
 • 7. Sitt 2007. november 27. 21:24
  „CECILIA, ölég nagy üres lózungokat mondasz... magyar érdek.. az mi? Ami érdeke a befektetőnek nem érdeke a munkavállalónak. Ami érdeke a MÁV dolgozónak lehet nem érdeke a szarul működő MÁV-ot fenntartó 10millió adófizetőnek... sorolhatnánk.”
 • 6. dova 2007. november 27. 21:22
  „Érdekes, hogy arról nem írnak, hogy milyen sok szavazó tudná elképzelni azt, hogy a pártok a saját tagdíjukból éljenek és ne a közösből.
  ...és ide sorolnám az egyházakat is.

  Hagyj! Lassan felébredek.”
 • 5. ltammy 2007. november 27. 21:20
  „...és ha ujabb pártok alakulnak miért ne? Ez a demokrácia. A jelenlegi politikai elit 99%-a alkalmatlan a kormányzásra. Mszp, Szdsz,Fidesz,Mdf már rég bebizonyította tökéletes alkalmatlanságát. Persze amig az emberek 4 években mérik az alkalmasságot, addig ne is számítson senki semmiféle újra és jóra, hiszen ezzel bizonyítják alkalmatlanságukat a választásokra, a demagóg marhaságok bekajolására. Mentálisan 2/

  Javaslom a tisztán szakemberekből álló Magyar Mentálhigénés Párt megalakítását.
  A politizálás eltörlését minimum 10 évre.
  A munka közbeni és utáni csapatépitő programok kötelezővé tételét.
  A szekfű és narancs fetisiszta polgárok teljes szellemi kasztrálását/ erőszak mentesen, csokoládé masszázs és lazító velnesszhétvégék keretében közös foglalkozásokkal/”
 • 4. söprű 2007. november 27. 20:43
  „Megkérdezném azt a 27 százalékot, milyen pártot tudnak fölsorolni a parlamentieken kívül. Sajnos "öööö nemistudom" lenne a válaszok többsége.”
 • 3. ditti 2007. november 27. 17:48
  „Sajnos ma Magyarországon az emberek annak a pártnak hisznek aki dob 500 Ft alamizsnát választások előtt. Utánna meg sírnak, hogy milyen rossz, de eszük ágában sincsen esetleg gondolkozni, vagy megnézni egy hírműsort és tájékozódni arról, hogy kit ültetnek vezető pozícióba. Nem kell több párt, újdonságot nem hoz esetleg még jobban megosztja a társadalmat.
  Egy dologra van szükség: nem az alapján választani, hogy ki mit ígért hanem, hogy ki mit tett a 4 évben azért, hogy jobb legyen egy család, egy közösség és az egész ország helyzete.”
 • 2. jikanv 2007. november 27. 17:35
  „A sokat tudonak a fu mindig zoldebb a tul oldalon. Minek egy uj part mikor ezekre se mentek el szavazni nemhogy a jeloltek ertekezleteire. Hallgassatok meg oket legalabb mielott nem szavaztok es utanna emlekezzetek miert is lett az a vezeto aki lett.

  Na Amen ratok es szenvedjetek es nezzetek a zold fuvet a tul oldalon.

  Bennem bizhattok en DOKTOR vagyok!!!!!”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 27. 17:32
  „Ez a felmérés, csak arra jó ismét, hogy megossza a magyarokat. Sajnos direkt káoszt alakítanak ki, amelyben nem lehet eligazodni. "Oszd meg és uralkodj" elv alapján. Magyar érdekképviseletre van szükség, nyílt beszédre, nem hazugságra, olyan politikát folytatni, amely követhető, s a népet képviseli, szolgálja, nem az idegen érdekeket veszi előnybe. Nem a népnek kellene azt a munkát végezni, amiért a kormány tagjait túl jól megfizetik. Ők viszik az utcára a politikát! Kénytelenek családanyák... kiállni az utcára tüntetni a jogokért. Milyen vezetés az ilyen? Politikusra van szükség, aki gondolkodik és a népet szolgálja! Kit érdekelne, hogy milyen "pártot" képvisel.
  A népet pártolja és képviselje! A magyar népet szolgálja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égő kamion miatt terlik le a forgalmat az M5-ös autópályáról

Lassan két órája küzdenek a tűzoltók egy égő kamion oltásával az M5-ös autópálya Szeged felé menő… Tovább olvasom