Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Minden tizedik pedagógust elbocsáthatják

Folytatás az 1. oldalról.

Papp András, a győri oktatási iroda vezetője úgy fogalmazott: „Minden, jogszabállyal összeegyeztethető megoldást meg kell találni, hogy elegendő, hasznos feladatot tudjunk adni a pedagógusoknak, mégpedig úgy, hogy az intézkedés előnyeit a gyerekek érzékeljék. A helyzet tényleg nagyon nehéz, s erről már most kell beszélni, nem szeptemberben, amikor már késő lehet. Azt is látni kell azonban, hogy a megoldás kulcsa elsősorban nem az önkormányzatok, hanem a törvényhozók kezében van.”
A győri önkormányzat oktatási irodája annyit tehetett, hogy az iskolák vezetőivel megegyezett abban, hogy már most vezessék be a plusz kétórás, térítés nélküli foglalkozásokat. Kár tagadni, nagy népszerűségre nem tett szert ezzel a döntéssel a tanárok körében, de a célja az volt, találjanak lehetőséget arra, hogy ezeket az órákat, vagy legalábbis egy részüket be tudják építeni majd a kötelező óraszá-

mokba. Az oktatási iroda vezetője szerint „szinte nem is lehet a rendszerben olyan pedagógus, aki egy tanévben összesen legalább 36-szor 2, vagyis összesen 72 órát ne töltött volna térítésmentesen tanórán kívüli, valamint egyéni foglalkozásokkal, versenyek, kirándulások szervezésével”.
„ Így csak a lehetőség túl merev – órarendbe épülő – helyi megoldása esetén látom esetleg indokolhatónak a morgolódást. A jövő tanévi szorítások ismeretében én nem a heti 2 óráért, hanem a munkahelyekért aggódom.”
Az iskolákban a legrosszabb most a bizonytalanság: a pedagógusok számolnak, főképp azok, akiknek a 20 óra is csak az egyéb kiegészítő órákkal (napközis foglalkozásokkal, ifjúságvédelemmel, osztályfőnöki pluszórákkal...) jön ki. Választ azonban egyelőre nem kapnak, honnan lesz meg a plusz két tanórájuk.
Közhely ugyan, de igaz, a megoldást csak együtt tudnák kiötölni, de a megosztottságot jól mutatja, hogy a jövő péntekre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkot a nagyobb érdekvédelmi tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete már úgy minősítette, hogy az könnyen törvénytelenségbe torkollhat. Sztrájk esetében ugyanis a fenntartóval meg kell állapodni, például arról, hol és milyen módon oldják meg a munkabeszüntetés idején a diákok felügyeletét. (Hogy pontosan hányan szüntetnék be jövő pénteken két órára a munkát, arról a hétvégére ígértek országos adatokat.) Míg azonban a demonstráció előzménye és remélt hatása foglalkoztatja az érintetteket, újabb óráról csöngetnek ki, amely közelebb visz a tanév végéhez...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom