Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mindenkit érintenek az augusztusi változások

Aki jobban dolgozik, keressen többet, aki nem tud vagy nem akar dolgozni, azt el lehessen bocsátani - ez a hivatalos cél a közszféra foglalkoztatási szabályainak augusztusban életbe lépő szabályaival. Lehetővé válik ugyanis, hogy a munkáltató a nem megfelelő teljesítmény miatt is felmondjon. Emellett megszűnik az eddigi mechanikus előmeneteli rendszer is.
Augusztus 1-jétől lehetővé válik a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben a sajátjogú nyugdíj szüneteltetése - az érintett ilyenkor nem veszíti el nyugdíjas státusát, a nyugdíjas kedvezményekre jogosult marad, tevékenysége után nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie. Elsejétől nem kell önellenőrzési pótlékot fizetnie annak, aki önrevíziót hajt végre még az év vége előtt.

A gázár-támogatási rendszer átalakítása értelmében augusztustól nem csak az számít, hogy mennyi a fogyasztás, hanem az is, hogy hányan laknak az adott lakásban és mekkora jövedelemből élnek. Egyelőre tehát mindenki kap állami támogatást. A távhőtámogatást augusztustól a nyugdíjasokon kívül a gázár-támogatás jogosultjai is igényelhetik. A szociálisan rászoruló családok augusztus 1-jéig megkapják a gázár-, illetve távhőtámogatás igényléséhez szükséges adatlapot. A gázár két lépésben emelkedik idén: augusztus és szeptember 1-jén, ez utóbbit a középső áfakulcs növekedése okozza. Az intézményi fogyasztók szeptembertől 17,6 százalékos drágulásra számíthatnak.

Augusztustól havi 2-3 ezer forinttal nő egy átlagos háztartás energiaszámlája. A földgázárak emelkednek a legnagyobb mértékben: az átlagos drágulás itt 27 százalékos, míg az áram esetében az emelés 14,5 százalékos. Az igazi feketeleves azonban csak jövőre esedékes, amikor a világpiaci szinthez igazítják a díjszabást, és drasztikusan szűkítik a támogatottak körét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lindsay kórházban

Lindsay- Hőgutát kapott és kiszáradt. Tizenkét órán keresztül forgatott a negyven fokos hőségben. Tovább olvasom