Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Mindentudó házak – intelligens épületek

Az okos háztartási gépek gyenge pontja, hogy nem tudnak egymásról, így működtetésüket csak bonyolult módon lehet összehangolni. Ezen segít az intelligens épület, ami képes a lakó igényeinek megfelelően irányítani a lakás valamennyi fogyasztóját.

A technika hihetetlen tempójú fejlődése „a lakások frontján" is erőteljesen érezteti hatását. Egy modern lakásban vagy házban a kor szinte minden vívmánya megtalálható. A szórakoztató elektronika csodái, a konyhai és fürdőszobai gépek, az épületgépészethez tartozó fűtés és hűtés, a biztonságtechnikai és informatikai berendezések, netán az uszoda vagy a kerti locsolórendszer mind-mind a kényelmet hivatottak szolgálni. Használatuk során mégis néha úgy érezni, hogy nem a technika van az emberért, hanem éppen fordítva: a technika uralja az embert.

Egyszerre irányítható minden

Ezeket a saját kezelőfelülettel és működési elvvel ellátott, egymástól független rendszereket ugyanis képtelenség egy időben egy helyről egy embernek irányítania. A technika uralása tehát még egy lakás szintjén is annyi időt, energiát és odafigyelést igényel, ami megfosztja a használót a gépek által kényelmessé tett élet illúziójától. Hogy mégse kelljen lemondani a lakóját kiszolgáló otthon komfortjáról, a digitális technika előretörésének köszönhetően ma már megvalósítható az „intelligens épület", ami minden egyedi igényt kielégítő, könnyen kezelhető, változtatható, ugyanakkor emberközpontú rendszerként szolgálja a felhasználót. A rendszer lelke egy villamos felügyeleti buszrendszer, magyarul egy olyan vezérlő egység, amely képes összefogni a különálló fogyasztókat, miközben a felhasználó egyetlen kezelőfelületen – praktikusan egy távirányítóval – érheti el az épület és a kert valamennyi berendezését a hi-fi toronytól a kerti lugast megvilágító lámpáig.
Az intelligens technika mellett ezekben a házakban nagy hangsúlyt helyeznek a tervezés, az építés során felhasznált anyagok és módszerek, valamint a telepített berendezések minőségére. Az „intelligens ház" ugyanis csak akkor tudja képességeit maradéktalanul az ember szolgálatába állítani, ha az építés során mindent a szigorú követelményeknek megfelelően alakítanak ki. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárólag új építésű lakásokban, illetve házakban képzelhető el az intelligens ház koncepciójának megvalósítása. Már meglévő épületekben is elvégezhetők a szükséges átalakítások, hogy azok mindenben kiszolgálhassák lakójukat.

A csodák kertje

Mit is tud valójában egy „intelligens épület"? A kérdésre Farkas Roland, a komplex rendszert forgalmazó Schrack Kft. munkatársa adta meg a választ.
Kezdjük azzal, hogy gyakorlatilag mindent, sőt még egy kicsit annál is többet. Egy ilyen építményt nyugodtan nevezhetünk a csodák kertjének, legyen szó egy pompás családi házról, vagy akár egy kisebb lakásról – csak programozás kérdése az egész. Persze a szolgáltatások gazdagsága egy önálló épületben használható ki igazán. Képzeljük el, hogy munkába indulva nyitva hagytuk a tetőtéri ablakokat, de néhány óra múlva eleredt az eső. Az épület meteorológiai rendszere természetesen észleli az esőt, és azonnal becsukja az ablakokat. Kis idő múlva megváltozik az idő, a ház déli oldalát erősen elkezdi sütni a nap, a légkondicionáló berendezés magasabb fokozatra kapcsol. Ebben a pillanatban az intelligens rendszer mozgásba hozza a redőnyöket, vagy becsukja a zsalukat ezzel leárnyékolva a szobákat – így kisebb fokozatra kapcsolhatja a légkondicionálót, amivel energiát spórol meg. Mindez úgy történik, hogy a ház gazdája mit sem tud róla, hiszen emberi beavatkozás nem is történt.

Kézzel is működik

Persze manuálisan is működik a dolog, a ház vezérlőrendszerén, illetve egy ikonos megoldással bíró távirányítón keresztül. A színes kijelzőn elég csak a megfelelő ikont megérinteni, és máris életre kel a lakás. Ha valaki mondjuk a fotelben ülve szeretné felkapcsolni a kerti világítást, egyúttal bezárni a teraszajtót, bekapcsolni a ház éjszakai biztonsági rendszerét, lejjebb venni a klímát, elhúzni a függönyt, beindítani a kerti locsolót, kikapcsolni az állólámpát, beindítani a DVD-t és felcsavarni a televízió hangerejét – néhány érintés a távirányítón, és máris teljesült a kívánság.
A legjobb az egészben pedig az, hogy ha nincs otthon senki, mindez telefonon keresztül is működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az Iliász forgatásán

Brad Pitt egy barátot vesztett el nemrég, miközben Wolfgang Petersen rendezővel az Iliász… Tovább olvasom