Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Mínusz 6,7 százalék lesz az idei recesszió?

Idén 6,7 százalék lesz a gazdaság visszaesése - legalábbis ez állt a pénzügyminiszter előadásához készült prezentáción egy konferencián, csütörtökön.
Később Oszkó Péter azt mondta, hogy ez nem a Pénzügyminisztérium adata, hanem elemzői becslések. A konferencián éles pengeváltásra került sor a Bankszövetség elnöke és a jegybank alelnöke között.

Folyamatosak a tárgyalások a gazdasági folyamatokról, napokon belül nyilvánosságra hozzák a gazdaság teljesítményére és az államháztartás hiányára vonatkozó legfrissebb adatokat - mondta a GKI Gazdaságkutató Zrt. csütörtöki konferenciája közben újságíróknak Oszkó Péter. A pénzügyminiszter előadását kísérő prezentáción -6,7 százalék volt olvasható a GDP idei adataként. A kormány eddig 5 és 6 százalék közé tette a recesszió mértékét, bár Bajnai Gordon miniszterelnök néhány napja egy tv-interjúban már megemlítette, hogy felkészültek ennél rosszabb számra, de a visszaesés a 7 százalékot valószínűleg nem éri el. Oszkó elemzői becslésnek nevezte a megjelenített adatot. Arra a kérdésre sem válaszolt, hogy sajtóinformáció szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodott a kormány, hogy az államháztartás hiánya idén mégsem 2,9, hanem 3,9 százalék lesz. Oszkó a következő napokra ígérte az IMF-tárgyalások eredményének ismertetését is.

Előadásában a pénzügyminiszter csak vázlatosan beszélt a 2010-től várható változásokról. Azt mondta, hogy a már törvénybe foglalt idei és a jövőbeni átalakítások célja egyaránt hosszabb távon javítani a foglalkoztatást, az átlag körül keresők és a munkaadók terheinek mérséklése. Idén - az áfa-emelés és az szja sávjának eltolása egyenlegeként - az inaktívak jövedelméből csoportosítanak át jövedelmet az aktívakhoz - mondta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter - kérdésre válaszolva - már kissé határozottabban beszélt a vagyonadóról. Elmondta, hogy ez hiányzik a rendszerből. Felhalmozódott nagy vagyonok vannak - és nem feltétlenül csak ingatlanok -, amelyek után semmit sem adóznak - mondta. A kiterjesztéssel is a bérből élők terhein lehetne enyhíteni - fűzte hozzá.

A pénzügyminiszter szerint az idei és jövő évi komoly szerkezeti átalakítások 2-3 éven belül meghozzák az eredményt. A munkából élők és a vállalatok terhei is mérséklődnek, érdemesebb lesz rendesen adózva, többet dolgozni, mert a jövedelemnövekménynek nem viszi el a zömét az adó, az államadósság pedig drasztikusan fog csökkenni - sorolta Oszkó.

A konferencián éles pengeváltásra került sor a bankszövetség elnöke, Felcsúti Péter és Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke között. Felcsúti - egy nagy kereskedelmi bank vezetőjeként is - arról beszélt, hogy sok jó mutatójú vállalkozás azért nem kap hitelt, mert az egész vállalati szektor leértékelődött a krízisben, ami leértékeli a hitelképességet is. A bankok nem a múltat nézik, hanem az adott ágazat kilátásait és ebben a cégek lehetőségeit - mondta Felcsúti, hozzátéve: a térség és Magyarország kockázati megítélése általában rossz. A ma meg nem adott hitel a mai ügyfél holnapi tönkremeneteléhez vezethet - mondta erre előadásában Király Júlia. Ma a megmaradás a tét, a bankok rá tudnak erősíteni a recesszióra - közölte. A lakossági fogyasztás visszaesése nagyon súlyos lesz, ami komoly társadalmi feszültségekkel jár a következő időszakban - figyelmeztetett a jegybank alelnöke. A gazdaság élénkítését azonban nem a lakossági fogyasztáson keresztül kell elérni, hanem a vállalatok működésének fenntartásával - mondta még Király Júlia.

Olvasóink írták

  • 1. gipszk 2009. május 14. 14:17
    „A negativ recesszio novekedest jelent...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papírmentes közigazgatást javasol az SZDSZ

Az államigazgatás mihamarabb álljon át az elektronikus ügyintézésre, és szoruljon vissza a párhuzamos papírhasználat - ismertette javaslatát csütörtöki sajtótájékoztatóján Gusztos Péter. Tovább olvasom